Rabarberkaka

Ingredienser

Kakan:
3 ägg
3 dl socker
1,5 dl smält smör (ca 150 g)
3 dl vetemjöl
Rabarberbitar

Kolaglasyren:
2 dl grädde
1 dl socker
1 msk smör

 

Gör så här

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner smält, svalnat smör och mjölet i äggsmeten. Häll smeten i en smord springform med löstagbar kant (ca 25 cm i diam.) och tryck ner rabarberbitarna i smeten.

Grädda kakan i ca 30 minuter i 175 grader (den ska vara lite mer än halvklar). Medan kakan är i ugnen kokas kolaglasyren. Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och koka ca 15-20 minuter. Bred på glasyren på kakan, sätt in i ugnen igen i ca 10 minuter tills kakan är helt klar.

Låt svalna, ät och njut! Kakan är så god i sej själv så varken vaniljsås eller grädde behövs till.


Höstbröd

Höstbröd

• 2 Limpor

• 50g Jäst
• 5 dl fingerljummet Vatten
• 1 burk Kesella Lätt
• 1 dl Mörk Sirap
• 1 msk Salt
• 2 dl Havregryn
• 5 dl fint Rågmjöl
• ca 8-10 dl Vetemjöl

1. Smula jästen i en degblandare.
2. Häll över vatten, kesella, sirap och salt. Kör tills jästen har lösts upp.
3. Tillsätt det havregryn, rågmjöl och vetemjöl.
Kör degen kraftigt i maskin ca 15 min. - Har du ingen en degblandare?
Tillsätt då aningen mer vetemjöl och arbeta degen för hand ca 10 min.
4. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 min.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar.
Forma till limpor och lägg i mjölade formar.
6. Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 min.
7. Grädda i mitten av ugnen i 200°c, ca 40 min.


Högbobrödet

2 tsk salt
2 tsk bikarbonat

2 msk vetegroddar

½ dl vetekli

¾ dl rågkross

¾ dl solrosfrön

1 ½ dl rågsikt

1 dl grahamsmjöl

2 ½ dl vetemjöl

1 dl russin

1 dl torkade aprikoser

1 dl mandlar, hela och skållade


5 dl filmjölk

1 dl mörk sirap


Blanda först alla torra ingredienser innan filmjölken och sirapen tillsätts.


Häll upp i smord 1 ½ liters brödform.


Grädda i ugn 175 grader i ca 50-60 minuter.


Tekakor

5 dl havregryn
1 liter mjölk
3 hg margarin
3 pkt jäst
2 dl strösocker eller ¾ dl canderel
mjöl till lagom smet.

Blanda mjölk och havregryn och låt stå i kylen över natten.

Smält margarinet och häll det över mjölkblandningen, salta lite.
Blanda socker och jäst, häll sedan i det också.
Häll i mjöl och arbeta till smidig deg.

Jäs i 30 minuter, baka ut och jäs 20-30 minuter till på plåten.
Grädda i mitten av ugnen i 200º ca 10 minuter.
Låt svalna på galler och pensla med vatten. 


Recept från mamma 11/2-02


Källarfranska

2 dl ljummet kranvatten
25 gram jäst
1 msk olja
½ tsk salt
½ msk socker
ca 5-6 dl vetemjöl (till mjuk deg)

Rör ut jäst i vattnet tillsätt salt, socker och olja. Arbeta efter hand i mjölet.
Ta upp degen på bordet, arbeta samman och rulla till en längd.
Skär snitt och lägg på smord plåt. Mjöla lätt över.
Låt jäsa upp väl ca 30 min.
Grädda i 250ºc tills de är lätta och svagt gyllengula.
Låt svalna utan duk.

Tekakor

50 gram jäst
7 dl vatten och 1 dl olja
eller
7 dl mjölk och 100 gram smält margarin
½ dl socker eller sirap
1 krm hjorthornsalt
salt
Mjöl och frön efter eget behag. Degen ska vara ganska kladdig.

Gör så här:
Gör som en vanlig deg och låt jäsa ca 10 minuter.
Dela degen i så stora bitar du vill ha.
Rulla till runda bullar, kavla och nagga.
Låt jäsa på plåt i ca 30 minuter.
Grädda i 225º  tills de fått lite färg.
Pensla med vatten och låt svalna på galler.


Morotsbröd med solrosfrö

100 gram jäst
2-3 liter vetemjöl
½-1 tsk salt
1-1½ fint rivna morötter
50 gram margarin
1 liter mjölk
solrosfrön och ägg till pensling

Smält smöret, värm mjölken till 37º.
Smula jästen i en bunke. Blanda ihop vätskorna och häll ner i bunken.
Tillsätt saltet och de rivna morötterna. Smaka av.
Tillsätt mjölet under rörning, lite i taget tills degen är lagomt kladdig.
Strö över lite mjöl och lägg på en bakduk.
Låt degen jäsa till dubbel storlek. Ta ur degen ur bunken och lägg den på ett mjölat bakbord och knåda in mjölet tills degen känns bra.
Forma degen till limpor eller frallor och låt dem jäsa färdigt.
Pensla med äggen, tillsätt fröna och grädda i ugn ca 200º. Sänk temp efter ett tag. 35-45 min. gräddningstid på limporna och frallorna ca 9 min.

Ljummen kycklingsallad

280 gram fullkornspasta i penne-form kokas och sköljs senad länge i kallt vatten

3 kycklingfiéer strimlas och stekt i olivolja och valfria kryddor. (salt, peppar,vitlökspulver, curry,paprikapulver och cayennepeppar).

Lagom mycket ruccolasallad som hackas

Lagom många cocktailtomater som delas i halvor

1 avocado som hackas i ganska små bitar

Fetaost

Blanda ihop alltihopa i en stor skål

Till detta kan det vara gott med en typ av dressing som består av matlagningsyoghurt eller lätt creme fraiche och samma kryddor som man steker kycklingen i + lite soja, fransk senap, balsamvinäger och olivolja.

Detta är till 4 portioner.

Tonfisksallad

Tonfisk

Potatis

Majs

Isberg

Gurka

Tomat

Dill

Paprika

Olja

Vinäger

Senap

Biscotti

Ingredienser
3 ägg
3 äggulor
4 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk stött anis
1 tsk vaniljsocker
8 ½ dl vetemjöl (510 g)
rivet skal av 1 citron, 1 lime och 1 apelsin
200 g hackad mandel och pistagenötter
  
Fakta
Portioner: 50 skorpor
Tillagningstid: 1-2 timmar

 

Tillagning
Italienska hårda skorpor, mycket gott till kaffe eller vin santo.

Sätt ugnen på 170 grader. Vispa upp ägg, äggulor och socker pösigt (det ska bli vitt).

Blanda ihop salt, bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl och anis. Blanda ner det i äggsmeten tillsammans med citronskal, hackad mandel och pistagenötter.

Baka ut degen i 3 längder. Degen ska vara lite kladdig.

Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Skiva limporna på snedden när de är varma. Låt skorporna eftertorka 30 minuter i 150 grader (de ska kännas torra). Förvaras tort! 
 
Recept från: godmiddag.se


Syltkakor

ca 30 st
Det här behöver du :
200 gram smör
5 dl vetemjöl
1 dl rårörsocker (det går utmärkt med vanlig strösocker också)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljarom (alt. vaniljsocker)

Ca 1½ dl sylt (Jag använde kung markattas ekologiska skogshallonsylt)
1 dl florsocker + några droppar vatten

GÖR SÅHÄR :
Arbeta ihop alla ingredienserna till degen för hand eller i matberedare. Slå in degen i plastfolie och låt ligga i kylen ca 1 timme. Ta ut små mått, ca en matsked och forma till runda bollar. Gör en grop i mitten med fingret. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och fyll med 1 tsk sylt i varje kaka. Grädda i 175 grader ca 15 min. Låt svalna. Rör ihop vatten och florsocker och ringla över!


Biskvikaka i långpanna

Det blir minst 20 bitar.

Botten:
8 äggvitor
4 dl strösocker
400 g mald, skållad mandel

Smörkräm:
225 g smör
3 dl socker eller florsocker
3 äggulor

Topping:
200 g choklad
1 tsk olja

Vispa äggvitorna styva och vispa i sockret. Vänd varsamt i mandeln och bred ut det i en smord långpanna (jag hade ett smort bakplåtspapper). Grädda ca 15 minuter. (Nästa gång ska jag köra den längre, för den blev lite för lös tyckte jag.) Stjälp upp den på bakplåtspapper och låt kallna.

Vispa samman smörkrämen och bred den över den kalla kakan. Ställ sedan kakan kallt. (Jag ställde in den i frysen).

Smält chokladen med oljan över vattenbad och låt kallna något. Bred den sedan över kakan. Låt stelan och skär med vass kniv i rutor (skölj kniven i varmt vatten och torka av så går det lätt av skära kakan).

Går bra att frysa.

Chokladmazariner

36-38 st

6 dl mjöl
¾ tsk bakpulver
225 g kallt smör
1½ dl socker
1 ägg
1 äggula

Fyllning:
100 g smör
2½ dl socker
3 ägg
125 g mald mandel
3 msk kakao

1. Lägg mjöl blandat med bakpulver, smör och socker i en matberedare.
Kör snabbt samman ingredienserna och tillsätt ägget och äggulan, kör tills det blir en deg.

2. Tumma ut massan i mazarin eller aluminiumformar, nagga och ställ dem kallt ca 30 minuter.

3. Fyllning: Rör ihop smör och socker, vispa äggen lätt och rör ner dem.
Blanda mandel med siktad kakao och rör ihop alltsammans till en smet.

4. Ta ut formarna från kylen och fyll dem med mandelsmeten till 2/3.
Grädda kakorna i 175º 15-20 minuter. Låt mazarinerna svalna något innan du tar ur dem.

Tid: ca 1 timme och 10 minuter.

Idakakor

4dl mjöl
1dl potatismjöl
¾dl florsocker
2hg smör
Blanda och låt vila kallt 1 timme innan utbak.

Chokladkräm:
75g smör
1½dl florsocker
1 äggula
2msk kakao

Dela degen i 2 delar och färga i varsin färg, jag brukar ta rosa och grön.
Spritsa små kakor på plåt med bakpapper på.
Gräddas i mitten av ugnen i 175ºC värme ca 10 minuter.
Bre på chokladkräm och sätt ihop en kaka av vardera färg.

Eva-Lenas pepparkakor

1,2 kg mjöl
4 hg socker
2 hg margarin
½ burk vaniljsocker
3 dl grädde
1 msk ingefära
750 gram sirap
2 msk bikarbonat

Vispa grädden och blanda allt till en deg.
Grädda i 200-225º i ca 8 minuter.

Bananis

175 gram margarin
2½ dl brun farin
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
½-1 banan
1 ägg
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
150 gram hackad blockchoklad

Sätt ugnen på 200º.
Rör ihop matfett, farin, socker och vaniljsocker med elvisp.
Skala och mosa bananen
Tillsätt ägget och bananmoset.
Blanda havregryn, mjöl, bakpulver och salt.
Tillsätt detta.
Grovhacka blockchokladen och rör ner den i smeten.
Klicka ut smeten med ett par cm mellanrum på bakplåtspapper.
Grädda 10-15 minuter
Låt svalna på galler.
(Gör minst 20 klickar av smeten)


Kolastänger

200 gram smör
1½ dl socker
2 msk sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl

Blanda ihop alltsammans till en deg.
Rulla ut till längder och platta till lite lätt med handen.
Grädda i 175º


Havrerutor med nougat

200 gram smör
9 dl havregryn
2 msk vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
4 msk ljus sirap

Garnering 200 gram mjuk nougat

Gör så här:
Smält fettet i en kastrull.
Blanda havregryn, mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och sirap i en skål.
Tillsätt fettet och rör om.
Häll smeten i en smord långpanna.
Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 10 min i 200º
Skiva nougaten tunt, lägg skivorna på kakan så att de smälter.
Gör mönster med en gaffel.
Skär kakan i rutor.
Låt kakan stå i kylen i 20 minuter så att nougaten stelnar.


Havreflarn

75 gram margarin
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
¼ tsk bakpulver
1½ msk mjölk
1½ msk sirap

Gör så här: Koka ihop allt i en kastrull.
Klicka ut med teskedar på bakplåtspapperklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen i 200º i ca 5 minuter.

Alla recept

Alpnaering

Jättegod fisksås


Dill-Gräslök dipp

Sveas tacopaj


Bullar

Blåbärsbullar

Saffransbullar med mandelmassa

Vetebullar med jordgubb och vit choklad

Cupcakes

Dumle cupcakes

Mintchoklad CC's

Morotscupcakes


Efterrätter

Amerikansk äppelkaka

Bananoffeepaj

Bananpaj

Bärsmulpaj med mazarinfyllning

Drottningkaka

Jordgubbsblixt

Mammas rabarberpaj

Rositas paj

Rabarbercobbler


Fisk

Laxpudding

Malins firre

Tacofisk (Glutenfri)

Glutenfria bakverk

Glutenfri kladdkaka/Kladdkaka

Glutenfria kanelbullar

Glutenfri chokladkaka

Glutenfria hallongrottor

Glutenfri budapestrulle/budapestrulle

Kolatårta (glutenfri)

Gratänger

Rotsaksgratäng

Julbak

Glutenfria pepparkakor

Glutenfria saffransbullar med vanilj

Julgodis

Chokladtryffel

Fransk nougat

Frasgodis

Glögg- och pepparkaksbollar

Rigrynsgröt



Kladdkakor

Kladdkaka

Kladdkaka med glasyr

Kladdkaka med muskovado


Kladdkaka med dumle


Korv


Pappas favorit

Tacokorv (Ugnsfalu)

Bulgur och chorizo

Kyckling

Agnetas kyckling

Dillkyckling

Kyckling med kall dillsås

Malins kyckling i tortilla

Kyckling med het dillsås

Kyckling, rotfrukter i ugn och tsatsiki

Kycklingsås/gryta


Kött

Alp-schnitzel


Festlig gryta

Kassler med spenat och spaghetti

Kasslermaträtt

Kalops

Köttgryta

Nötskav

Stekt spaghetti


Köttfärs

Lindas färsfavorit


Karins färsgratäng



Matbröd

Focaccia

Pitabröd

Mjuka kakor

Brödig kardemummakaka

Citronkaka

Marie-Annes kardemummakaka

Mazarinkaka

Rabarberkaka

Rabarberkaka

Rosendals morotstårta

Sockerkaka

Vaniljkaka

Rabarberkaka nr.3

Mjuka kakor i långpanna

Apelsinrutor till påsk

Bakelserutor


Chokladrutor

Falsk tosca

Falsk tosca

Krämiga blåbärsrutor

Mazarinkaka i långpanna

Havretosca i långpanna

Kärleksmums

Sega chokladrutor

Coca cola-kaka

Snoddas/chokladrutor/moccarutor

Mjukt bröd

Höstbröd

Högbobrödet

Källarfranska

Morotsbröd med solrosfrö

Snabbaste tekakorna

Tekakor

Tekakor

Tekakor (Leilas mammas)

Tekakor (glutenfria)


Glutenfritt formbröd med morot och solrosfrön


Muffins

Päronmuffins

Chokladmuffins

Blåbärsmuffins

Paj

Kantarellpaj


Pasta

Lindas pastasås med bacon


Potatis

Kjell-Åkepotatis

Lisas potatissallad



Saft

Byvångens rabarbersaft


Sallader

Ljummen kycklingsallad

Tonfisksallad


Småkakor

Bananis

Biscotti

Biskvikaka i långpanna

Chokladmacaroner med gräddkolakräm

Chokladmazariner

Kryddburkens delicatobollar

Mjölkchokladsnittar

Drömtoppar

Eva-Lenas pepparkakor

Grannens kullakakor

Spökmaränger


Havreflarn

Havrerutor med nougat

Idakakor

Kolastänger


Muscovadokakor

 

Nötsnitt

Sirapskakor

Skurna chokladbröd


Syltkakor



Smörgåstårta

Smarriga smörgåstårtan

Soppa

Kycklingsoppa


Tårtbottnar

Jennies tårtbotten

Lättsockerkaka till tårtbotten

Monnies tårtbotten



Tårtfyllningar

 

After eight-creme

 

Blåbärsmousse

 

Hallonfärskostmousse

 

Lemoncurdgrädde

 

Päronmousse

 

Vaniljmousse

 


Tårtor

Chokladtårta

Citrustårta

Enkel sommartårta

Marängrulle Peach Melba

Schweisernötstårta 


Äggfritt

Bittes päronkaka

Kladdkaka utan ägg

Äggfria vanilj- och kanelbullar


Övrigt

Omelett 

Langos


Lisas potatissallad

1 kastrull potatis (helst färsk)
½ dl olivolja
2 msk pressad citron
1 vitlöksklyfta
½ dl persilja
salt
svartpeppar
lite vatten ca ½ dl

Kjell-åkepotatis

Skala och skiva potatis. Lägg i en långpanna. Krydda med salt och vitlök. Lägg också i rejält med dill (färsk eller fryst) och margarin eller smör. Sätt in långpannan i kall ugn. Ställ graderna på 175. Sätt dig ner och känn doften sprida sig i köket...:) Rör om några gånger. När potatisen fått lite färg kan du provsmaka. Vet ej någon tid. Känn dig för. mums


Receptet kommer från Ulrika Israelsson

RSS 2.0