Har satt min första surdeg! (Glutenfri dessutom)

Blev lite taggad att prova det här med surdeg efter att jag var på Mat för livet-mässan!
Fick provsmaka ett jättegott saffransbröd i MixWells monter, det ska jag försöka baka till jul!
Jag fick med mig lite prover hem så nu stor det en glasburk med lila innehåll i mitt skåp i väntan på att börja "leva".
 
Jag är alltså helt ny på det här och vet inte mycket alls om surdeg. Det ska bli riktigt spännande att se resultatet!:-)
 
 
Som jag förstått så blir surdegen bäst om man använder rivet äpple i starten. Men jag tänkte att min syster skulle kunna få smaka brödet och hon tål tyvärr inte det.
Så jag provar med rödkål som jag fick tips om.
Vet inte alls om jag gjort rätt när jag rivit den.;-)
 
Jag blandade ihop:
 
200 g av MixWells ljusa basmjöl
200 g vatten
1,5-2 dl riven rödkål (Chansade på mängden)
 
Skulle vara skoj att veta redan nu om jag gjort rätt..
Kanske Viveka från MixWell kikar in och ger några hintar om det gått rätt till?;-)
Har inte ens koll på vad jag ska blanda i nästa gång, på dag 4..
 
 
 
 
 

Goda saffransbullar i långpanna (Gluten och äggfria)

 

150 gram smör

5 dl   mjölk
1 gram saffran (2 pkt)
2 tsk fiberhusk
50 gram   jäst, helst för söta degar 
1 dl   socker 
0,5 tsk   salt 
11-12 dl glutenfri mjölmix (Finax)
 
Fyllning:
200 gram   Philadelphiaost 
150 gram   smör 
3 dl   florsocker 
2 msk   vaniljsocker
 
garnering:
Blanda mörk sirap med lite vatten
pärlsocker att strö över 

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret häll på mjölken o värm till 37 grader, blanda i saffran och fiberhusk och låt svälla en liten stund. Smula jästen i en bunke/assistentskål o häll över degvätskan. Blanda i övriga ingredienser o blanda väl (ca 5 minuter i maskin). Degen ska vara ganska lös. Häll/bred ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna. Låt jäsa övetäckt, ca 30 min. Under tiden gör du fyllningen.
2. Rör samman alla ingredienser till fyllningen. När degen jäst klart gör du hål/gropar i den. Fördela hål/gropar över hela degen. Fyll hålen med fyllningen (enkelt med sprits). Pensla med sirapsblandningen o strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader ca 12-15 min.
3. När brödet svalnat något skär du ut bitar/rutor/trianglar efter din smak. Går utmärkt att frysa dem.

 

 
Kladdig, fin och härlig deg!
 

Mat för livet-mässan

Nu har jag varit på Mat för livet-mässa!

Wow! Massa gott att smaka på.:-)

Jag köpte en hel del produkter till mässpriser plus att jag fick en del grejer till bloggen!
Jättesnällt av utställarna!
Är fortfarande lite sur på mig själv att jag inte köpte mer saffran som var billigt.
Köpte endast 2 paket och dem tod slut redan dagen efter...;-)

Nu MÅSTE jag ta mig mer tid till bloggandet, saknar det mycket men det är så mycket annat som oxå kräver min tid.
Lagar mat och bakar gör jag ju fortfarande!
Blir dock mer snabblagad mat nu när jag jobbar heltid, pendlar rätt långt plus att jag inte har någon sambo.
Bakningen har det blivit mindre av på grund av att jag har så himla liten frys.
Är ju van att ha haft en stor frysbox ända sen jag flyttade från mamma och pappa.
Funderar på om jag ska kika efter ett litet frysskåp och klämma in i ett hörn i vardagsrummet...

Efter mässan blev jag ruskigt sugen att prova baka med surdeg!
Viveka från Mixwell hade gjort ett thusigt och gott bröd med saffran.
Det vill jag prova!

Jag fick prover av Mixwell, Kockens och Provena!:-)


RSS 2.0