Kladdkaka

Idag fick jag besök av den kompis jag känt längst här i livet!
En sån kompis som vet allt om mig.;-)
Hon kom med sin familj och den fina magen som innehåller en Karl allstå namnet Karl!;-)
Nelly och jag fixade ihop en kladdkaka för att ha nåt "färskt att bjuda på.
Jag har större springformar än vad som anges i recept jämt så här ska ni få nåt lite "rejälare"!



Ingredienser:

150 g smör eller margarin
3 st ägg
3,75 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
4,5 msk kakao
3 dl vetemjöl
 
Gör så här:

Sätt på ugnen på 175°C.

Smält försiktigt matfettet.

Låt sedan det smälta matettet svalna.

Vispa ägg och socker halvpösigt med elvisp.

Tillsätt mjöl, vaniljsocker och kakao och vispa försiktigt.

Tillsätt sist det smälta smöret. Vispa försiktigt till en jämn smet och häll smeten i en rund form som är smörj och ströad.

Grädda i 175°C i ca 25 minuter i mitten av ugnen.

När kakan svalnat: Sikta över florsocker och ringla över chokladsås om du vill.
Servera som den är eller med en klick lättvispad grädde, vaniljglass eller bara som den är!
Hoppas att det smakar!



Enkel sommartårta

Nelly har tjatat om att få göra en jordgubbstårta länge och nu var det dags!
Kusinerna hade kommit hem från semestern så vi "firade" det.;-)
Så min syrra med barn var det som fick äta bärtårta.



Jag använde mig av Monnies tårtbotten som jag hade i frysen sen förr.

Delade kakan i tre delar och hade på marsankräm gjort på 3dl mjölk i första lagret.
Andra lagret hade jag hackade egenodlade jordgubbar och lite grädde på. Rörde ihop så att det "höll ihop".
Sen smetade ag på grädde med bästa redskapet "lilleman"!
Och på tårtan fick det bli våra nyplockade bär för dagen.
Vi hittade massor av smultron i skogen!

Albin som inte tål att äta ägg fick bär och grädde.



Nu kanske ni inte blir så imponerad men själv var jag väldigt nöjd över lördagens skörd!


Idag har Nelly och jag plockat blåbär!

Blev nog ca en liter så imorgon ska vi försöka göra nåt av dem.
Jag slutar jobba klockan 18 men hoppas vi hinner få till nåpaj eller dyligt!
Håll utkik eller kom och smaka.;-)

Kycklingsås/gryta

Blev inte som jag tänkt mig men bra ändå!
Hittade receptet hos Kardemummagumman.
Blev lite ändringar för att det skulle räcka till fler men jag lägger in hennes recept här.
Kommer absolut att göra den här maträtten fler gånger då den var snabb och enkel att göra!
Precis som vanligt blem det med fotning.... Så det blev en dålig och orättvis bild på min matlåda.

Kardemummagumman hade serverat pasta till men jag tog jasminris istället.



Det här behöver du:

3 kycklingfileér
1 röd paprika
2 pressade klyftor vitlök
½ kruka persilja
2 dl grädde
 1 burk creme fraiche
(champinjoner)
2 tsk dijonsenap
salt, peppar (ev coloritsoja)
Gör såhär:

Strimla kycklingfileérna (eller stek dem hela och skiva dem sen), i med pressad vitlök, paprika och champinjoner och låt fräsa mjuka. Rör ihop grädde, creme fraiche och senap. Häll blandningen över kycklingen och låt puttra några minuter. Smaka av med persilja, salt och peppar.


Vetebullar med jordgubb och vit choklad

Provade något nytt nu i söndags när Nelly och jag bakade bullar.
Blev sugen på jordgubbar ocg vit choklad så vi gjorde halva satsen av bullar med just det innehållet.
Penslade inte de här bullarna med ägg. Tänkte att systersonen skulle kunna äta dem så det får bli att ringla över glasyr när det är dags för fika!
Har inte gjort klar någon bulle så ni får en "före" bild här på inte allt för snygga bullar... Men de var goda ändå!;-)




40st bullar

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
14-15 dl vetemjöl (840-900g)

Fyllning:
1 dl jordgubbssylt eller lite mer
Riven vit choklad efter smak

Garnering:
Ringla över glasyr när bullarna ska ätas


Gör så här:

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37º.
Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills det löst sig.

2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, saltoch näst an allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig till den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en platta ca 40*30 cm. 
Lägg på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i bullpapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.

4. Sätt ugnen på 250º. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.

 


Snoddas/chokladrutor/moccarutor

Ja dessa lättgjorda go'bitar har många namn!
Bakade dessa igår kväll för att bli av med lite grädde.
Jobbarkompisarna verkade uppskatta dem idag.:-)
Var ju en lite annorlunda variant när man kikar på receptet men det var inte så jättestor skillnad på smaken faktiskt.



Kakan

175 g smör eller margarin
2-3 ägg
3 dl socker eller råsocker
1/2 dl kakao
1/2 tsk rent vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk eller grädde
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Glasyr
100 g smör eller margarin
5 dl florsocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
3 msk kallt kaffe
ca 2 dl kokosflingor

Gör så här:
Smeten räcker till en mindre långpanna.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa samman ägg och socker så det blir pösigt.
Blanda alla torrvarorna i en skål. Rör ner torrvaror, mjölk och smöret i ägg- och sockerblandningen. Rör slätt.
Slå smeten i en smord och bröad långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen i 200-225 grader i 15-20 minuter - känn med en sticka om kakan är färdig.

Smält smöret till glasyren. Vispa ner alla ingredienser utom kokosflingorna.
När kakan svalnat bred på glasyren jämnt över hela ytan och strö över kokosflingorna.

Ställ kakan kallt så glasyren stelnar och skär sedan kakan i rutor.


Kyckling med kall dillsås



Så här såg våran lunch ut på midsommarafton!
Perfekt sommarmat och passar jättebra att bjuda på eftersom det går bra att förbereda.

8 port.

900 gram kycklingfilé

Smör

1 1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar

Sås:

4 dl lätt creme fraiche

Rivet skal och pressad saft av 1/2 citron

1 msk flytande honung

1/2 dl hackad dill

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

Garnering:

Dill & citron

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader

Bryn kycklingen i omgångar på båda sidor i smör i en stekpanna.

Lägg dem i en långpanna.

Stek i mitten av ugnen 10-12 minuter.

Låt kycklingen kallna.

Rör ihop såsen.

Hit kan man förberereda.

Skär kycklingen i skivor och lägg ut dem på ett stort fat.

Krydda med salt och peppar.

Ringla hälften av såsen över kycklingen och servera resten till.

Strö över dill och garnera med citron.

Servera med potatis.

RSS 2.0