Köttfärssoppa

Som jag nog nämnt förr så gillar min dotter soppa.
Jag är ju inte så förtjust i det men försöker att hitta några matigare varianter.
Kycklingsoppan som jag har här på bloggen är en favorit och den här kommer jag nog också göra igen!
Vi hoppade över paprikan den här gången.
 
Ingredienser:

·         1 gul lök

·         1 röd paprika

·         1 stor morot

·         4 potatisar

·         2 1/2 dl crème fraiche

·         3 buljongtärningar

·         500 g nötfärs

·         4 msk tomatpuré

·         salt och svartpeppar

·         1 1/2 l vatten

·         1 tsk salt

·         2 krm svartpeppar

Så här gör du:

Detta är ett recept från Buffé nr 8 2007

1.    Hacka lök och paprika. Riv moroten grovt och strimla potatisen. Smält ner créme fraiche i en gryta och tillsätt buljongtärningarna. Häll ner grönsakerna. Låt puttra i ca 10 minuter.

2.    Fräs nötfärsen och rör i tomatpurén. Häll i tillsammans med grönsakerna och créme fraichen.

3.    Krydda och späd med vattnet. Låt koka ytterligare en stund tills potatisen och grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och svartpeppar.


Morotsrulle



Verkligen svårt att få en rättvis bild på denna goda morotsrulle.
Den är helt otroligt saftig och god!
Har gjort den förr och en gång använde jag Philadelphia Marabou och det var nästan ännu godare!
Receptet har jag hittat på Kokaihop
 

3 st 

ägg  

2 dl 

socker  

1 dl 

finriven morot  

1 tsk 

malen kanel  

2 tsk 

bakpulver  

2 dl 

Glutenfri mjölmix(FInax röda)/vetemjöl  

fyllning

100 gram 

rumsvarmt smör  

100 gram 

Philadelphiaost  

0,75 dl 

florsocker  

1 tsk 

vaniljsocker  

 

 

GÖR SÅ HÄR

1.     1. Klä en långpanna 30x40 cm med bakplåtspapper.

2.     2. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt varsamt den rivna moroten.

3.     3. Blanda de torra ing. och rör ner.

4.     4. Bred ut smeten i långpannan. Grädda på 250 grader i 5 min.

5.     5. Sockra lite på den färdiga kakan och stjälp upp den på ett nytt papper. Låt kallna

6.     6. Rör smör och philadelphia till en slät kräm, rör ner vaniljsocker och florsocker.

7.     7. Dra bort pappret på den kalla kakan och bred ut krämen jämnt. Rulla ihop. Förvara svalt.


Äppelknyten



 
Himla trevligt tänkte jag tidigare i veckan.
Några kanelbullar blev det dock inte för mig idag.
Är hemma och är sjuk, har fått antibioteka som göra mig frisk förhoppningsvis.
Tinade istället upp ett äppelknyte som jag hade i frysen, mycket goda enligt mig själv!:-)
Receptet är hämtat från sidan glutenfrikost men jag har gjort några små ändringar.
Ha nu en härlig kanelbulle dag!!

Till ca 36st bullar behövs:

Deg:

50 g röd jäst för söta degar

5 dl kall mjölk (standard)

1 msk fiberhusk

1/2 dl vit sirap (Jag tog ljus sirap)

1 krm salt

125 g mjukt smör

780 g glutenfri mix/mjölblandning (Finax röda)

Fyllning

2-3 syrliga äpplen

1 dl hasselnötskärnor

50 mg smör

1/2 dl muscovadosocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk ljus sirap

1 msk glutenfri mix/mjölblandning (Finax röda)

Pensling och garnering

1 ägg

pärlsocker

Gör såhär:

Smula ner jästen i en degbunke. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i ca. 10 minuter.

Tillsätt sirap, salt smör i små klickar och sedan hälften av mjölblandningen. Tillsätt resten av mjölet i omgångar, spar lite till utbakning. Arbeta degen slät och smidig.

Kärna ur äpplena, låt skalet vara kvar och skär dem i tärningar. Hacka nötterna. Lägg smör, socker, vaniljsocker, sirap och mjöl i en kastrull. Låt smeten koka upp. Dra kastrullen från värmen och tillsätt äpplen och nötter. Låt svalna.

Strö resten av mixen på bakbordet och knåda väl. Dela den och kavla varje degbit till en stor platta. Skär degen i fyrkanter 8×8 cm. Lägg i en klick fyllning i varje fyrkant. Nyp ihop hörnen mot mitten. Placera knytena i bullformar. Täck med en bakduk och låt jäsa 1 1/2 timme.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen, 250 °C, 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk.


RSS 2.0