Tekakor (Glutenfria)

Det här var nästan det första jag gjorde när jag fick veta att jag inte får äta gluten mer.
Jag har fått receptet från en mamma på min dotters dagis.
Nu har jag inte provat så mycket glutenfritt bröd men det här är faktiskt det godaste hittills!!
Har oxå kommit på att det blir ju även bra mycket billigare att baka själv.
Det är inte alls svårt så prova!
Går ju förstås att göra med vanligt mjöl oxå..



Ingredienser

50 g jäst
5 dl fingervarm mjölk
3 msk honung
1 äggula
13-14 dl glutenfri mjölmix eller vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt

Tillagning

Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.

Tillsätt honungen, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka sedan i smöret.
Arbeta sedan degen kraftigt i 5 minuter. (Gärna i maskin) Låt jäsa i 45 minuter.

Klicka ut degen med 2 skedar till en boll. (Det blir minst 20 st) Låt jäsa i fem minuter.

Tryck ut till en tekaka med skeden.

Låt jäsa 30-40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Spreja med vatten när du sätter in plåten. (Jag brukar pensla mina med vatten innan gräddningen)


Degen som mer liknar en smet står på jäsning



Tekakor utklicakde och tillplattade på jäsning innan pensling med vatten



Gräddade tekakor som väntar på att ätas!



Ugnsrengöring

Finns väl ingen som tycker att det är skoj?
Jag gör det alldeles för sällan kan jag erkänna....
Har provat många sätt men nu funnit ett som känns både enkelt och miljövänligt!

Gör ren ugnen med flytande såpa!
Då slipper man ju oxå stanken av alla hemska kemikalier.

Stryk ut ett lager med flytande såpa i ugnen.
Värm upp ugnen till 125 grader.
Så fort det börjar bubbla stänger du av värmen och låter ugnen svalna.
Torka sedan bort med ljummet vatten och mjuk trasa till det är rent!

Till ugnsluckan kan man prova tandkräm och gnussa längs kanterna med tandborste.

Tacofisk (Glutenfri)

Jag har hört namnet men tyckt att det ska vara en skum kombination.
Blev dock sugen att prova tillslut och det ångrar jag inte!!!
Jättegott och det tyckte även de andra 2 i familjen.:-)
Kommer absolut att göra den här maten fler gånger, Nelly åt inte ens potatis till.;-)

(Titta inte allt för noga på bilden.....);-)



Ingredienser:
 
400 g torsk eller annan vit fisk
1 tsk salt
2 dl vispgrädde
1/2 dl standardmjölk
1/2 dl tacosås, medium
2 dl riven ost
15-20 tortillachips

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Tina fisken om den är fryst. Salta fiskfiléerna. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Blanda grädde, tacosås och ost. Häll över fisken. Krossa chipsen och strö över. Stek fisken i mitten av ugnen ca 25 min. Servera med kokt potatis.


Matbloggspriset

Nu har jag för första gången röstat på matbloggspriset!

I kategorin matbloggar röstade jag på Kryddburken med motiveringen: Jag vill att Linda vinner för att hon har så fantastiska recept och bilder i sin blogg! Hon är även väldigt trevlig och hjälpsam!

I kategorin dessert och bak röstade jag på Bli min jäst med motiveringen: På bli min jäst blir jag alltid inspirerad att baka nya saker! Fina bilder och roliga recept!

Kolatårta (glutenfri)

Det här var den andra tårtan vi bjöd Tomas gratulanter på!
Jag trodde att den sulle vara godast nygjord men jag kan lova att den hade saftat till sig och blivit mycket godare till dagen efter!



Mjuk mandeltårta till bottnen:

300 g mandelmassa
3 ägg
3 bittermandlar

Sätt på ugnen.
Smörj och bröa en form med löstagbar botten på ca 1,5 liter. (Funkar oxå utan löstagbar)
Riv mandelmassan.
Blanda den med äggen.
Riv bittermandlarna mycket fint. Blanda alltsammans till en fin smet, gärna i matberedare.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175º i 30 min, ev mer.
Låt kakan kallna och gör under tiden kolasåsen.

Kolasås:

1½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
2-3 msk socker
½ dl sirap

Blanda grädde, mjölk, socker och sirap i en kastrull (ca 1½ liter)
Koka upp och låt såsen koka kraftigt utan lock tills den är ljusbrun och fått kolasmak, ca 15 min. (För mig tar det längre tid då jag är för feg på värmen)

Montering:

Lägg mandelbottnen på ett fat, bred på kolasåsen.
Vispa 2 dl grädde och bred det på kolasåsen.
Riv lite choklad över.

Klart!

Låter omständigare än det är tyvärr, men våga prova!!






Glutenfri Budapestrulle/Budapestrulle

Gjorde 2 tårtor när sambon fyllde år. Födelsedagen firades i 3 dagar men det blev bara tårta de 2 första.
Bild missade jag som vanligt... Var inte mycket att se heller, alla vet väl hur en Budapest bör se ut?;-)
Blev en liten miss eftersom att jag var säker på att det fanns konserverade persikor hemma.. Fick ta vad vi hade och då blev rullen fyllt med konserverade päron den här gången. Lite för lite smak men det funkade.

Du behöver:

100 g hasselnötskärnor
6 äggvitor (2dl)
3 dl socker
1 dl glutenfri mjölmix eller vetemjöl
2 msk kakao

Fyllning:

1 burk konserverad frukt (ca 400g)
3 dl vispgrädde

Garnering:

Smält choklad att ringla över rullen eller florsocker att sikta över.

Gör så här:

Sätt ugnen på 175º.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (ca 30X40 cm).
Mal nötterna eller hacka dem fint.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills det blir en tjock marängsmet.
Blanda nötterna med mjöl och kakao. Vänd ner blandningen försiktigt i marängsmeten.
Bred ut den jämnt över papperet.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper. Drag av papperet som kakan gräddats på. Låt kakan kallna under långpannan.

Fyllning:

Vispa grädden och skär små bitar av frukten.
Bred ut grädden på kakan och fördela sedan frukten över.
Rulla ihop från långsidan. Rulla sedan in den i papperet.
Låt den gärna stå i kyl några timmar innan serveringen.

Dekorera strax innan servering!

Hinner inte med

Jag har några recept som jag ska lägga upp bara tid finns!
Har haft fullt upp här några dagar och i 3 dagar har det varit gratulanter här. Min sambo fyllde år i går.
Nu är det så att jag drar till Ullared på lite shopping i 2 dagar men sen hoppas jag på att få tid för bloggande!

Glutenfria hallongrottor

Jag hittade ett superbra recept igår som jag bakade idag!
De blev både fina och goda dessa kakor.:-)
Nelly hjälpte till hon med men hon ville hellre ha strössel än sylt på sina kakor.;-)

Innan kakorna åkte in i ugnen såg de ut så här. Eller snarare när de hade åkt in i ugnen faktiskt.



Gräddade kakor i burk och dåligt ljus..


300 g smör
1½ dl strösocker
1 ägg
1 paket semper fin mix (500g)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

fyllning:
hallonsylt

GÖR SÅ HÄR:
Jag hade i alla ingredienserna i matberedaren och körde den tills att det började likna en deg.
Tog sedan upp den på bakbordet och arbetade ihop den.
Forma degen till 2 rullar och skär i ca 50-60 bitar.
Rulla till små bollar och lägg i små pappers formar.
Tryck en fördjupning i mitten och fyll med hallonsylt.
Grädda i 200 grader ca 15-17 minuter.


Ditt favoritrecept på glutenfritt fikabröd!

Är det nån som sitter inne på ett bra recept så är jag glad om jag får ta del av det!

Ska baka nåt till imorgon när vi ska fira sambon som fyller år på måndag.

Överraskning

När jag skulle köpa mjukglass på Ikea för ett tag sedan blev jag glatt överraskad när de hade glutenfria glass strutar! Dessutom till samma låga pris som för den vanliga glassen.:-)

När vi igår var i Rättvik på marknad fick jag en annan överraskning.. De hade inget glutenfritt alternativ. Tjejen i kassan sa att "köttet" var fritt från gluten men jag blev så besviken så vi for vidare....:-(
Hamnade på Max istället. Där fanns ju alternativ men brödet var inte gott. Det var dock godare bröd än på Mc Donalds men jag åt inte upp det.


Omelett

Efter att jag började äta glutenfritt har det blivit en och annan omelett.;-)
Enkelt snabbt och glutenfritt!
Dessutom är det gott, billigt och man blir mätt.
Egentligen vet nog det flesta hur man gör en omelett men det tål att påminnas om!



Till 2 Portioner behöver du:

4 ägg
4 msk grädde
salt och peppar
Smör till stekning

Vispa ihop ingredienserna lätt med en gaffel, så att allt blandas.
Fräs smöret i en stekpanna. Häll i omelettsmeten som genast börjar stelna.
Stick i den på några ställen så att lös smet kan rinna ner och stelna.
Omeletten är färdig när den stadgat sig och är lite lätt krämig på ytan. (Jag vill ha rejält gräddat så jag brukar vända den snabbt innan jag lägger den på en tallrik).
Lägg på valfritt pålägg och vik över den ena sidan så att det bildas en halvmåne.

Jag är väldigt förjust i svamp. Brukar fräsa dem i lite smör och kryddor. I omeletten på bilden hade jag kryddat med salt, pepparmix och vitlökskrydda. 


Glutenfri chokladkaka

Hittade den här kakan i tidningen Hembakat.
Den heter Heléns favoritchokladkaka där.
Till uteendet var den som en helt vanlig kaka men den blev lite torrare i konsistensen. Eller jag vet inte om torrare är rätt ord egentligen, smuligare kanske passar bättre?
Äh, prova så får ni se!;-)



100 g smör eller margarin
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl glutenfri mix (gjord av vetestärkelse)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1¼ dl vaniljyoghurt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175º. Rör fett och socker poröst. Tillsätt resten av ingredienserna, men sist yoghuren.

Häll smeten i en smord form, ca 1,5 l. Strö med glutenfritt ströbröd eller kokos. (I tidningen står det att man inte behöver strö alls)
Grädda kakan på nedersta falsen i 35 minuter ca. Ev längre.


Glutenfria kanelbullar

Har hört att det ska vara svårt att lyckas med glutenfria bullar så jag kände detta som en utmaning.
Själv tycker jag att jag lyckades bra!
Nästa gång tror jag dock att jag ska vara lite sparsammare på mjölet.



Degen:
3 ½ dl mjölk
1 ½ dl kesella, 1 %
1 msk fiberhusk
50 g jäst för söta degar
75 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 dl vit sirap
¼ tsk salt
Ca 10 dl glutenfri mjölmix

Fyllning:
Smör
Socker
Kanel

Pensling och garnering:
1 lätt uppvispat ägg
Pärlsocker

Dessutom behövs:
Bullformar

Gör så här:
1. Värm mjölken och kesellan till ca 45°. Häll över fiberhusken under omrörning. Låt svälla i ca 10 minuter.
2. Smula ner jästen och rör om tills den är upplöst. Klicka ner matfettet och tillsätt ägget, sirapen och saltet. Blanda sist ner mjölmixen och arbeta samman till en lite kladdig men hanterbar deg. Täck med en bakduk och låt den vila i ca 30 minuter.
3. Mjöla bakbordet med mjölmix. Arbeta samman degen lätt och stjälp ut på bakbordet.
4. Dela degen i två bitar. Kavla ut till rektanglar. Ha på fyllningen och rulla ihop. Skär upp i bitar.
5. Lägg bullarna i bullformar. Sätt ugnen på 250°. Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.
6. Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.
7. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter.


RSS 2.0