Dammsugare

Dammsugare, arraksrullar eller punchrullar?
Vad kallar ni dem?
Min pappa kallar dem för Scania-säkringar.;-)

De här kom till för att slippa slänga sånt som inte blev som det skulle...
Goda och lättgjorda!



16st

50 g mjukt smör
5 dl smulor från sockerkaka eller småkakor
2 tsk kakao
punch efter smak och konsistens

1 färdigkavlat tårtlock (Icas om de ska vara glutenfria)
100 g mörk choklad (70%)

Rör ihop smör och kaksmulor, tillsätt resten.
Jag körde smulorna i matberedaren och rörde ihop resten med en slev.

Dela degen i 3 delar, rulla dem rätt så smala och lägg i frysen för att stelna en stund.

Ta ut degrullarna ur frysen och rulla in dem i marsipanen. Lägg skarvarna omlott och nedåt.
Lägg in dem i frysen en stund till om det behövs.

Smält chokladen och låt den svalna lite medan du skär rullarna i bitar.
Doppa ändarna i choklad och lägg på ett fat eller en bricka i kylen.

Lätt att göra gluten, laktos och äggfria!

Kola kakor både med och utan vete

Det här var andra gången jag gjorde glutenfria kolakakor.
Smaken har blivit bra med båda recepten men de har blivit lite för platta..
Nästa gång ska jag prova med lite mer mjöl eller kanske med lite po-fiber eller fiberhusk.



Ingredienser
100 g smör (rumsvarmt)
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl eller 1 dl glutenfri mjölmix och 1½ dl havremjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här
1. Blanda smör, socker, vaniljsocker, sirap, mjöl och bakpulver.
2. Halvera degen. Forma till 2 rullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta ut dem.
3. Grädda i 175°C i 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt.


Prover från Mixwell!

Fick en förfrågan om jag ville prova några Mixwellprodukter i december.
Klart jag ville det!!
Paketet kom snabbt men jag har inte haft tid att prova något förrän nu i helgen.
Otroligt generöst och jag blev såååå glad över att de gillade min blogg och ville skicka prover.
Det var inte lite prover heller.:-)



Än så länge är det bara basmjölet som jag provat. Ser verkligen fram emot att prova tortilla och våffelmix!
Problemet med våfflorna är att jag inte törs använda vårat järn som vi gräddat vetevåfflor i tidigare..

Zivojkas tårta (LCHF)

Igår fyllde jag år, har haft ett himla sjå att få till fikat.
Det skulle finnas något glutenfritt till mig, något äggfritt till min systers yngsta son och så ville jag bjuda mamma på något oxå.
Mamma brukar bli utan eftersom att det faktiskt är självvalt att äta LCHF.
Kämpade på med att få till det, blev några misslyckanden på vägen med det glutenfria men mer om det en annan gång.;-)

Det här var inte den absolut godaste tårtan jag ätit men absolut inget fel på den heller!



Ingredienser:
8 ägg
200g malda hasselnötter
200g mörk choklad (minst 70%)
200g smör
2,5 dl sukrin
2 tsk romarom eller whisky

Gör så här
Till det här receptet behöver du tre pajformar. Jag använde engångsformar i aluminium, så klippte jag ut en cirkel av smörpapp att lägga i så att inte bottnarna fastnar.

Botten 1
Vispa 6 äggvitor hårt med 1,25 dl sukrin. Vänd ner 135g av de malda hasselnötterna. Dela upp smeten i två formar och grädda på 175 grader i 15 minuter, eller lite längre.

Botten 2
Vispa 2 ägg med 0,5 dl sukrin. Blanda i 35g riven mörk choklad och 65g malda hasselnötter. Grädda på 200 grader i 10 minuter.

Chokladkrämen
Smält 65g mörk choklad i 6 äggulor. Rör ner 0,75dl sukrin och 2tsk rom eller whisky. Låt kallna lite innan du vispar ner det i 200g rumstempererat smör. Vispa hårt.

När allt kallnat brer du ut halva chokladkrämen på en av "Botten 1", lägg sedan "Botten 2" på varpå du brer ut resten av chokladkrämen. Lägg den andra "Botten 1" som lock. Smält lite mörk choklad som du ringlar eller brer ut ovanpå tårtan. Ställ i kylen så den smälta chokladen hårdnar.

Servera gärna med vispgrädde.


Rårakor på mitt sätt

Tänkte jag skulle göra en grönsakspaj till lunch då sambons syster som är vegetarian var här.
Dumt nog hade jag nyss sprutat in sånt där hemskt rengöringsmedel i ugnen. Jag har aldrig haft det i den ugnen förr men tänkte att det kanske skulle gå lättar att få rent än med såpa.
Fy vad det stank!
Så ugnen ville jag inte använda.
Kom istället på att vi kunde äta rårakor. Började kolla recept men hittade inget som kändes riktigt bra.
Så jag blandade ihop på eget bevåg.
Tyvärr hade vi inget bra att servera till... Så vi tog en creme fraiche klick bara. Jag blandade min med vitlök.;-)
De smakade bra men det hade varit godare med knaperstekt bacon till.



Du behöver:

4 normalstora potatisar
1 stor gul lök
1 morot
3 ägg
salt och svartpeppar

Skala och riv potatisen och moroten grovt.
Hacka eller riv löken.
Krydda med salt och grovmalen svartpeppar och knäck i äggen.
Rör om och klicka ut i varm stekpanna med fett i bottnen.
Stek på medelvärme och vänd efetr någon minut, ta ur dem ur pannan när rotsakerna mjuknat.



Finax havrebrödsmix




Köpte den här mixen för ett tag sedan och nu hade jag äntligen tid att prova!
Tänk att jag inte ens har tid att baka med en mix längre....:-/



Verkligen superenkelt!
Man blandar bara ihop mixen med vatten och sen är det jäsning och formning av limpa.
Jag penslade mina med vatten och strödde lite havregryn uppepå.
Smaken var bra men jag tycker att den var lite väl kompakt.
Men inte så illa att jag inte skulle kunna köpa den igen!


Nöttoppar (glutenfria)

Jag har inte provat baka så mycket glutenfria kakor än.
I helgen provade jag Leilas nöttoppar och de blev både fina och goda och var framför allt superlätta och snabba att göra!
Det här receptet tycker jag borde passa fint om nån vill bjuda nån glutenintolerant på fika utan att krångla till det.

Jag gjorde 16 toppar som det står i receptet men bjuder man på många sorters småkakor samtidigt så kan man gott göra dem mindre.



Till 16 toppar behövs:

50 g smör
200 g hasselnötter
1 dl strösocker
1 ägg

Hasselnötter till garnering eller smält choklad som jag tog.

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i matberedare.
Blanda nötterna med smör, strösocker och ägg.
Forma smeten med fingrarna till bollar eller toppar på en plåt med bakplåtspapper, sätt en hasselnöt i varje topp.
Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 18 minuter. Låt svalna på plåten.

Om du inte satte en nöt i varje kaka kan du ringla smält mörk choklad över kakorna när de svalnat.

RSS 2.0