Glutenfria semlor

Jag är inte någon vidare fantast av semlor.
Men brukar äta en per år iaf.;-)
Idag hade jag en visning av Me&i här hemma och passade då på att bjuda på semlor så att jag slipper äta så många själv.;-)
Jag berättade inte för gästerna att de var glutenfria och det var inte direkt nån som reagerade förrän jag sa nåt.;-)
På kvällen hade vi oxå besök och de hade inte anat någonting!

Lättbakade, stora och fluffiga!
Lite väl kladdigt vid utbaket och svårt att få dem runda och fina..
Jag hade föredragit lite mindre men Nelly tog en bit av min så resten gick i.
Receptet är hämtat från Finax.



Ingredienser:

5 dl mjölk
100 g smör eller margarin
50 g jäst alt. 17 g torrjäst
2 msk Fiber Husk
600 g (ca 10 dl) Finax Glutenfri Lågproteinmix alt. Mjölmix
1-1½ dl strösocker
½ tsk salt
1 ägg
Fyllning:
Vispad grädde och mandelmassa

Gör så här:

1. Smält smöret och tillsätt mjölken.
2. Lös upp jästen i den fingervarma mjölkblandningen 37 grader och tillsätt Fiber Husk, låt svälla ca 10 min.
3. Blanda samman alla övriga ingredienser i en maskin med degkrok ca 5 minuter (spara ca ½ dl mjölmix till utbakningen).
4. Låt degen vila i bunken under bakduk, ca 10 minuter.
5. Mjöla bakbordet med den sparade mjölmixen. Stjälp upp degen och dela den i ca 15 bitar som formas till bullar.
6. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt, låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
7. Pensla bullarna med ägg.
8. Grädda i mitten av ugnen, 250 grader i 10 minuter.
9. Låt bullarna svalna på galler.
Tips
1. Skär av locket och fyll bullen med mandelmassa och vispgrädde. Pudra florsocker på locket före servering.

(Jag tog ur inkråmet och blandade med riven mandelmassa och mjölk och fyllde bullarna med innan jag spritsade med grädde)


Rhode Island

Den här klassiska dressingen passar lika bra till paj som till sallad tycker jag!
Enkel att bara röra ihop.
Idag gjorde jag bara en liten sats men det är bara att dubbla om man vill ha mer.

1 dl creme fraiche
1 msk majonäs
1 msk ketchup
salt

Bara att blanda ihop och servera!

Skink och broccolipaj (Glutenfri)

Idag har jag testat att göra glutenfri matpaj.
Gick riktigt bra!
Onödigt att jag gått och varit sugen men bävat för att prova.
Verkar som allt glutenfritt jag gör går bättre än jag trott!
Jag tycker faktiskt att det är lite kul att prova mig fram. Iaf när jag lyckas.;-)



Pajdegen:

3 dl glutenfri mjölmix (jag använde 1 dl grovmix (grön) från Finax och 2 dl gul från Finax)
2 msk pofiber
125 gram smör/margarin
2 msk vatten
(1 tsk havssalt)

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka ihop mjöl påfiber och matfett. Tillsätt vatten. Knåda ihop till en deg, enklast att använda en matberedare. Tryck ut i en pajform och förgrädda i mitten av ugen i 10 minuter.

Fyllning:

120 g rökt skinka i skivor
några buketter broccoli
2-3 dl riven ost
2 ägg
2 dl mjölk och grädde eller bara mjölk
grovmalen svartpeppar och salt

Fördela hälften av osten i pajskalet, skär eller klipp skinkan i lagom bitar och fördela den över osten.
Dela broccolin om cet behövs och fördela även ut den och sist resten av osten.
Vispa ihop ägg, mjölkblandning och kryddor lätt och häll det över pajen.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Servera ev med en sallad och en klick Rhode Island!


Potatisgratäng

Alla gör nog potatisgratäng på sitt sätt men nu tänkte jag berätta hur jag oftast gör mina.

Ca 10 potatisar
1 gul lök
4 dl vispgrädde
En påse riven mozzarella
Salt, svartpeppar och vitlök

Skala och skiva potatisen i i matberedare eller tunnt med en kniv.
Hacka löken.
Smörj en ugnssäker form och lägg potatis i botten, sedan lök och lite kryddor. Nytt lager med potatis, lök, kryddor och hälften av osten. Sedan ett lager till med potatis, lök och kryddor och avsluta med osten som är kvar.
Grädda i mitten av ugnen i 200º ca en timme.
Börjar den bli mörk så lägg över ugnsfolie eller ett bakplåtspapper sista tiden.

Tjälknul

Tjälknul och potatisgratäng är god, enkel och bra bjudmat tycker jag!
För snart ett år sedan fyllde jag 30 år och då gjorde jag iordning en tjälknul på drygt 3 kg om jag nu minns rätt.;-)
Det kom ett helt tjejgäng en söndag eftermiddag så då bjöd jag på mat och cheesecake istället för bara fika.
Den gången gjorde jag en sallad och focaccia till oxå.

Köttet tar ca ett dygn att få färdigt och receptet nedan är beräknat till 10-12 portioner.

Just den här bilden tog jag för nån vecka sen när vi åt tjälknul igen. Den här gången var det dock bara familjen som åt.;-)



Recept på köttet kommer från Vår kokbok

Tjälknul

Ca 1½kg fryst benfritt nöt-,älg eller hjortkött
Tillagas i ugn 75-100º

Kryddad saltlag

1 liter vatten
1 dl salt
1 tsk socker
½ tsk krossad svartpeppar
1 smulat lagerblad
15 krossade enbär (det brukar jag hoppa över)

Överblivet kött går bra att frysa!

Norrländsk tjälknul görs av fryst kött som steks otinat i låg ugnsvärme och därefter läggs i en kryddad saltlag.
Metoden passar särskilt bra för köttbitar på ca 1½kg av mindre mört nöt- och älgkött, tex från bog och ytterlår. Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form eller stekpanna. (Flera köttbitar kan läggas i en ugnslångpanna och stekas samtidigt.)
Sätt in köttet i nedre delen av ugnen.
Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar. Spetsen på termometern ska placeras i mitten av den tjockaste delen.
Låt köttet stå i ugnen 7-10 timmar.
När termometern visar 60º är köttet rött inuti, vid 70º är det rosa och vid 75º helt genomstekt.
Koka lagen min. Låt den svalna lite. Lgg det varma köttet i en bunke eller rymlig fryspåse.
Häll över lagen som ska täcka köttet. Låt det svalna lite, täck över och ställ det kallt ca 5 timmar. Tag upp köttet och förvara det utan lag.
Skär köttet i tunna skivor.

Servera med potatisgratäng eller potatissallad och en blandad sallad. Kan också användas som smörgåspålägg.





Kärleksmums/chokladrutor/snoddas/moccarutor....

Många namn och variationer finns det på dessa godbitar!
Tänkte jag ska bjuda mina arbetskamrater på fredagsfika som det så fint kallas imorgon.
Lite nervös över vad de ska tycka om att det är glutenfritt.. Men passar det inte så får man va utan!;-)

Det här receptet är tagit hos Annicake hon har en mycket trevlig och bra blogg!
Har ändrat lite i texten bara..



225 gr margarin
3 ägg
4,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1,5 msk kakao
3 tsk bakpulver
6,75 dl glutenfri mjölmix (alt samma mängd vanligt mjöl)
2,25 dl mjölk

Smält margarinet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner växelvis med margarin o mjölk i äggsmeten.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175º i nedre delen minst 20 min.
Låt kakan svalna.

Glasyr
110 gr margarin
2-3 msk kallt kaffe
1½ msk kakao
3 tsk vaniljsocker
4,75 dl florsocker

Garnering
kokos eller strössel.
Jag använde polkaströssel.

Smält smöret, tillsätt de övriga ingredienserna och låt sjuda några minuter.
Bred glasyren på kakan och strö över kokos eller strössel.


Shepards pie

Nu har vi fått påfyllning med kött i frysen igen!
Så skönt med nyladdad frys, inte känns det sämre av att det är "eget" kött heller. Kravkött är det faktiskt vi har till och med!;-)
Ja det är lite skrytsamt men jag är faktiskt rätt stolt över att ha den här fördelen.

Så idag när syster och barn kom och hälsade på bjöd vi först på en hallon och blåbärspaj.
När vi sen märkte att det drog ihop sig till lunchtid så bjöd jag dem på Shepards pie.
Första gången jag provade det och det lär bli serverat fler gånger här hemma!
Vet inte om barnen åt för att det var gott eller för att det var lördag och godiset väntade.;-)



Köttfärssåsen

500 g nötfärs
1 gul lök
1 burk Dolmio tomatsås classic
1 tsk buljong
salt och grovmalen svartpeppar

Hacka och fräs löken i stekpanna, lägg i köttfärsen och bryn den.
Höll över tomatsåsen och ha i buljongen.
Låt puttra på svag värme ett tag.
Krydda med salt och peppar.

Potatismos
ca 1 kg potatis
50 g smör
Mjölk
Salt och vitpeppar
2 äggulor

Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Skär den i små bitar om du vill att det ska gå snabbare.
Koka upp mjölken, (kanske 2 dl ungefär)När potatisen är färdigkokt lägg i smör och krydda.
Vispa med elvisp och tillsätt mjölk till lagom konsistens.
Rör sedan i äggulorna.

Lägg köttfärssåsen i botten av en ugnssäker form.
Täck sedan köttfärsen med mosen.
Bred eller spritsa ut den.

Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.

Servera med en grönsallad och morötter.




Saffransmuffins med kanel- & vanilj-cream cheesefrosting

De här muffisarna tycker jag mer är som cupcakes.;-)
Hittade receptet hos Annicake och tänkte att jag skulle provbaka före jul.
Så blev det inte men jag bakade dem för några dagar sen iaf!
Gjorde inte riktigt som hon gjort med receptet men det är iaf samma ingredienser.
Väldigt goda och inte nån stor skillnad på smaken jämfört med att baka med vetemjöl.
Jag kommer absolut att göra dessa flera gånger!
Frostingen var helt underbar dessutom.



Saffransmuffins
200 gr smör (rumsvarmt)
1 pkt saffran + 1 sockerbit
1½ dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
4 dl glutenfri mjölmix (alt vanligt mjöl)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i en mortel.
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt sedan ett ägg i taget.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
Tillsätt sist vätskan och rör till en slät smet.
Häll upp i formar, fyll inte mer än 2/3 av formen.
Grädda i 225' mitt i ugnen ca 15 min beroende på formstorleken.

Frostingen
2 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
200 gr cream cheese
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5-1 tsk kanel

Vispa grädde och bakpulver fast.
Rör ihop philadelphia och florsocker.
Tillsätt vanilj och smaka av med kanel.
Vispa ihop med grädden, men inte för mycket för då blir den lös.


Halvstark kycklinggryta

Nu har jag gjort den här en gång hemma och en gång tillsammans med min syster hos henne.
Alla fyra vuxna och fem barnen åt!
Kul när barnen tycker att det är gott fast det inte är den gamla vanliga vardagsmaten!
Grytan går snabbt och lätt att göra och blir som sagt riktigt god!
Jag hittade receptet på Kokaihop.se men har dragit ner lite på kryddorna, det bli starkt ändå.;-)



Bilden ser tyvärr inte så tilltalande ut, men jag tycker att ni ska prova det här receptet!

3 st kycklingfileer  
En bit purjolök   
1 st gul lök 
2,5 dl grädde  
1,5 msk curry 
1 msk paprikapulver  
½ tsk cayennepeppar   
2 msk olja 

1. Skär fileerna i munsbitar och stek dem gyllenbruna i olja, krydda om så önskas med svartpeppar och lite salt.
2. Slanta hela purjolöken och skölj den i vatten. Lägg lite matfett i en annan kastrull och fräs purjolöken. Hacka även den gula löken och fräs tillsammans med purjon.
3. När lökarna har blivit genomskinliga krydda med paprika pulver, cayennepeppar och curry. Beroende på styrkan på era kryddor kan det behövas mer eller mindre, men smaka er fram.
4. Tillsätt ungefär 1 dl vatten och koka, när vätskan är borta tillsätt matlagningsgrädden. Låt sjuda. Tillsätt kycklingen när den är nästan färdigstekt och låt sjuda ihop.
5. Om ni tycker att det är för lite sås tillsätt lite mjölk eller mer matlagningsgrädde om ni känner för det.


Pepparkakshus

Ligger LITE efter med mina inlägg vill jag påstå...
Jag hade lovat Nelly att vi skulle göra ett pepparkakshus i år.
Tänkte först att vi skulle göra ett själv men insåg att det nog var bättre att köpa ett. Har aldrig gjort nåt förr så vi skulle träna på ett "färdigt".
Köpte ett som var i typ tusen bitar när vi öppnade förpackningen..:-(
Letade och letade och fann till slut ett nytt på en affär! De blev visst slutsålda ganska tidigt.
Lite pyssel var det allt att få till det tycker jag.
Missade att lämna plats för skorsstenen så den får sitta löst på godiset.
Nelly ville absolut inte spritsa kristyren så det fick jag göra. Hon satte dit godiset och silverkulorna istället.
Faktiskt så tycker jag att det blev rätt fint tillslut!:-)


RSS 2.0