Julstök

Idag har jag gjort rågsiktskakor, skoj att baka med lite vanligt mjöl mellan gångerna.;-)
Gav bort en kaka ikväll när vi blev bjuden på ett härligt julbord av de 2 äldsta systerbarnen.
De är helt otroliga på att fixa och dona trots att de bara är 10 och 7 år!
Stor eloge till dem!

Jag har oxå gjort chokladtryfflar med whisky idag.

Slagit in en del julklappar, städat och fixat.... Vi har faktiskt en gran inne i år igen! I 2 år har vi varit utan eftersom att jag tyckt att det varit för trångt och att Nelly borde få använda platsen till att leka.
Nu är det dock en annan typ av lek och leksaker så nu får det bli tradition med gran igen!

Imorgon ska julafton firas hos mamma och pappa från eftermiddag till kväll, jag längtar! Mammas goda julmat ska ätas och gud vad det ska mysas! Hoppas även på att tomten kommer dit i år.
Är dock rädd att vi blir utan.....:-(

EN RIKTIGT GOD JUL ÖNSKAR JAG ER SOM KIKAR IN HÄR!

Hoppas att ni får många fina klappar och mycket trevligt umgänge och en massa god mat!

Saffransmakroner med chokladtryffel

Fann det här receptet i tidningen Hembakat.
Har provat att göra makroner en gång förr och de blev ju supergoda!
Många verkar tycka att det är svårt att lyckas med den här sortens kakor så jag kanske haft tur men det har blivit bra båda gångerna iaf!
Första gången gjorde jag eget andemjöl, det var ju lite tidskrävande men nu köpte jag färdigt.

Naturligt glutenfria är dessa kakor oxå, kan det bli bättre!?;-)
Enligt receptet ska det vara vit choklad i tryffeln men jag hade bara mörk hemma och det funkade utmärkt det med!



Receptet ska ge ca 25 fyllda kakor, jag fick något färre.


200 g florsocker
110 g sötmandel, skalad
3 äggvitor, rumsvarma
2 msk strösocker
½ g saffran

Chokladtryffel:
200 g choklad av valfri sort
100 g vispgrädde

Gör så här:

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.
Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen tillsammans med saffran. Rör inte för mycket men var inte rädd för att ta i heller.
Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper- stora som femkronor ungefär. Låt plåtarna stå framme i rumstemperatur i 30-60 min så att det blir ett tunt skal på dem.
Grädda marängerna i 150 grader (varmluft) i 10-12 min.
Skal som inte används direkt kan antingen förvaras  i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag eller frysas.

Chokladtryffel:
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills det blir slätt.
Låt svalna tills tryffeln har lagom tjock konsistens för att fylla kakorna.
Para ihop skal som är lika stora. Klicka eller spritsa lite chokladfyllning på den ena delen och lägg på den andra.



Gjorde i ordningen ett varsitt smakprov till Nellys dagispersonal. Var inte helt lätt att slå in i cellofan..... Den understa ser lite mosad ut..

Glutenfria rosenbröd!

Blev så glad när jag lyckades att göra glutenfria rosenbröd idag!
Jag har gått och tänkt tanken men trodde inte att jag skulle få till det..
Hade tyvärr bara gamla vallmofrön hemma så jag tog på linfrön och solrosfrön istället.
Funka ju det med men det ska ju vara vallmo för att det ska bli rätt.;-)

(Vill man göra dessa med vetemjöl så kan det behövas 13 dl och ingen fiberhusk.)



50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1½ tsk salt
2 tsk socker
2 msk fiberhusk
11 dl glutenfri mjölmix (Finax röda)

Pensling:
1 uppvispat ägg
vallmofrön


Smula sönder jästen och blanda med socker och salt medan du fixar degspadet. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, värm tills att det är lite varmare än 37 grader. Blanda i fiberhusk och låt svalna till fingervarmt.

Häll vätskan i degskålen och rör ut med jästblandningen. Mät upp mjölet i ett litermått.

Rör i det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig i maskin 5-7 minuter. Jäs degen övertäckt ca 30 min.

Klicka ut degen (smeten) till 16 bullar med hjälp av 2 matskedar på bakplåtspapper.

Jäs ca 30 min. (Efter att de jäst nån minut kan man forma till dem lite om man vill)
Sätt ugnen på 225 grader.


Pensla med ägg och strö på vallmofrö.
Grädda ca 10 minuter i mitten av ugnen.

Låt svalna på galler och frys dem sedan. (Om de inte ska ätas direkt)


Rocky road

Det tog lång tid innan jag fattade att Rocky road var en höjdare.
Jag tyckte att det verkade skumt att blanda ihop en massa godis... Men så förra året fick jag upp ögonen för detta goda godis när jag fick smaka hos svärmor!
Supergott ju!



300 g mörk choklad (Fazer block)
20st dumlekolor
1 näve minimarshmallows (Ev glutenfria)
1,5 dl salta jordnötter
0,75 dl skalade pistagenötter

Gör så här:

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad, eller i micro.

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fördela ut smeten på en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i lagom stora bitar.


Nyrökt pepparlax!

Ikväll var vi på 35 års kalas.
Vi blev erbjuden mat men kom direkt ifrån matbordet så jag tackade nej.
Hos den här familjen mår jag typ alltid illa när jag lämnar.;-)
Det bjuds på så mycket gott!
Eftersom att jag nu mer äter glutenfritt så kändes det lite jobbigt att inte kunna hugga in på allt det goda...
Men jag satt inte utan ätbart för det!
Blev "påtvingad" en bit av den hemrökta pepparlaxen. Känns ju lite konstigt att få mat med sig hem men här fanns det visst inget val.;-)
Så nu har jag just stoppat i mig laxmackor och jisses vad gott det var!!

Cornflakeskola (Glutenfria)



50 g smör
1 dl socker
3 msk sirap
2 msk kakao
3 dl cornflakes (Änglamarks glutenfria)


Gör så här:

Smält ihop allt och rör sedan i cornflakesen. Klicka ut på bakplåtspapper.
Förvara svalt.


Haft fullt upp ett tag..

Dottern har varit sjuk och så har vi varit "hem" till mina föräldrar och sovit över 2 nätter i början av veckan.
Sen har det varit fullt ös, vi har varit på 20-års kalas bland annat.
Det har ju oxå varit en del att göra inför denna dag.;-)
Idag är det nämligen min älskade dotter Nellys födelsedag! För fyra år sen vid den här tiden var lustgasen min bäste vän.;-)
Den smärtan var den värsta men oxå den bästa!

Nä nu ska jag inte skriva mer om det, kan bli långt då.;-)
Istället ska jag försöka göra mig tid att lägga in recept och bilder som väntar på att bli publicerade.
Har även tänkt hinna fixa lite julgodis och ett pepparkakshus till veckan.:-)

Mixwell

Det var som värsta julafton här hemma för mig ikväll!
Jag fick äran att få produkter från Mixwell som jag ser fram emot att prova.:-)
Tänkte att har jag tur kanske jag får 2 olika sorter att prova.
Det var ett tungt paket jag bar hem och i det låg hela 6 påsar som jag ska få prova!!
SKa bli riktigt skoj att testa, hoppas att det är så bra grejer som jag tror.

Punchrutor



4 ägg
5 dl socker
6 dl finax mjölmix
2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1½ dl kokos
200 gram smält margarin
1,5 dl ljummet vatten
Grön karamellfärg efter tycke

1½ dl punchextrakt
200 g mörk blockchoklad
2 msk olja

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt torrvarorna och blanda samman med matfett, vatten och karamellfärg.
Häll smeten i smord och bröad långpanna 30 x 40 cm.
Grädda i ca 25-30 min i 175 grader.
Ta ut plåten och låt kakan svalna något. Pensla sedan kakan med punchextrakt.
Smält blockchokladen och blanda med oljan. Bred ut chokladen över kakan och låt stelna. (gärna i kylskåp)
Skär kakan i rutor.


Dumlekakor med Noblesse (glutenfria)

De här kakorna har jag länge tänkt prova innan jag fick min glutendiagnos.
Det blev aldrig av så nu har jag provat och då blev de förstås glutenfria!


ca 20 st

200 gram smör
1 dl socker
4 dl mjölmix (finax gul/orange)
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Arbeta ihop allt till en deg.
Forma degen till runda kulor och lägg dem i runda aluminiumformar.
Dela dumlekolorna på mitten och tryck ner en halva i varje degkula.
Grädda i 200 grader i 10 - 12 min, ta ut plåten ur ugnen och lägg direkt 1 bit noblesse-choklad på varje kaka.
Låt svalna.




Risknäck med choklad

Första julgodiset gjort!
Provade ett recept som jag fick tips av Tessa att prova.
Jag gjorde som henne och tillsatte choklad och det blev smarrigt värre!
Receptet kommer från Norrmejerier från början.
Otroligt dålig bild och det är mycket godare än vad det ser ut!;-)



Ingredienser:

2 dl socker
2 dl sirap
2 dl Vispgrädde
150-200 g smält choklad
ca 1/2 påse vårgårdaris

Så här gör du:

Koka socker, sirap och vispgrädde till knäck ca 30-40 min. Gör kulprovet! Smält chokladen. Tillsätt allt i vårgårdariset och häll upp massan på bakplåtspapper. Låt stelna och bryt risknäcken sedan i bitar.
(Kulprov=häll en droppe smet i en kopp med kallt vatten. Kan droppen rullas till en kula är smeten färdig).


RSS 2.0