Schweisernötstårta

Den har har jag tänkt göra väldigt länge. Så igår blev det av!
Jätte enkel att göra och faktiskt rikigt god oxå!
Tog med den här igår när vi var till men syster och firade midsomar.
Hade tänkt mig att göra ett fint upplägg så klart men vi åt efterrätten väldigt sent och jag hade dåligt med rekvisita så jag fotade bara kakan och tallriken som det var.



100 g sömandel
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 2/3 dl vetemjöl

Topping
200 g schweizernötschoklad
7 msk grädde
1 msk smör

Gör så här:

1.
Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln fint i en kvarn. Smält smöret i en kastrull. 
2. Vispa ägg och socker pösigt, i ca 3-5 min.
3. Blanda ner mald mandel, mjöl och till sist smält smör. Rör till en jämn smet. 
4. Smörj en rund form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter.
5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 min. Kakan ska vara lätt gyllenbrun. Låt svalna.
6. Smält chokladen över vattenbad. Rör ner grädden och till sist smöret. Se till att allt blandas väl.
7. Bred chokladsmeten över kakan och ställ den i kylskåpet för att svalna.

Sveas tacopaj



Det här receptet kommer från Alpnaerings receptbok. Det är både snabblagat och gott! Går säkert bra att byta ut Alpnaeringkryddorna mot nåt liknande om man nu inte har dem hemma.;-)

Deg:
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk havsörtsalt
50 gram rumstempererat margarin
1½ dl fil (grädfil)

Gör till en smidig deg. Klä en smord form. Förgrädda 10 min i 225 grader i mitten av ugnen.

Köttfärssås:
5 hg blandfärs (Jag använder alltid nötfärs)
3 msk lösoppepulver
3 msk Napolitanepulver
2-3 dl vatten

Bryn färsen och tillsätt löksoppe- och napolitanepulvret. Häll över vattnet och låt koka ihop.
Köttfärssåsen lägges sedan i det förgräddade pajskalet.

Fyllning:
2 dl creme fraiche
½ dl lättmajonäs (Här har vi inget lätt);-)
1-2 tsk pepparkrydda
2 tsk vitlökskrydda
½ dl riven ost
3 hackade tomater
(några hackade feferoni)

Rör ihop ordentligt. Bred fyllningen över köttfärspajen. Grädda ca 15 min i 200 grader tills den fått lite färg.

Vill ju mat/bak-blogga!

Men tyvärr så blir det inte mycket att blogga om nu när jag jobbar heltid. Pendlingen tar ju bort mycket tid även den. Det blir ofta riktigt dålig och snabb mat på kvällarna nu.
Ska försöka planera maten lite bättre för det här känns inte hållbart faktiskt.
Baka saknar jag enormt mycket men känner inte riktigt att jag har ork/tid till det efter att Nelly lagt sig.

Äntligen rabarbersaft!

Nu har jag fått tag i rabarber!
Jag var hem till 2 kompisar och plockade.:-)
Ställde iordning allt i förrgår och imorgon är den då färdig! Mums så gott det ska bli!
Eftersom att jag inte hade varken vinbär eller lingon så fick det bli jordgubbar i för "färgens" skull. Men även för smaken så klart!



Dags att hälla över det kokheta vattnet.
Och om några dagar så är Byvångens rabarbersaft klar att avnjutas!! 

Byvångens rabarbersaft

Tänker ta och leta upp en härlig trädgård och "palla" massa rabarber snart!
Den här saften är helt otroligt god och så sommarfräsch.
Så har du eller grannen lite rabarber över.. Passa på!;-)



3 kg rabarber
3 citroner i tunna skivor
50 gram citron- eller vinsyra
Lite lingon eller andra röda bär för färgen
Täck med kokande vatten

Låt stå i 3 dygn och rör om då och då.
Sila.
Blanda med socker: 7-800 gram per liter avrunnen saft.

Blanda drick och njut!!!


Bulgur och chorizo

Ikväll skapade jag en ny maträtt här hemma!
Den tycktes om av oss alla men Nellan tyckte att chorizon var lite för stark så hon tog sig en kall Denniskorv istället.;-)



Det här behövs:

4 portioner bulgur
3 chorizo
1 paprika
rapsolja
salt
citronpeppar
persilja
pressad citron

Gör så här:

Koka bulguren enligt anvisning. Skär chorizon i lagom skivor och stek på dem i en stekpanna, när de stekt ingefär halvtid så så tillsättes paprikan.
Blanda sedan ihop alltsammans i kastrullen eller stekpannan.
Resten av ingredienserna efter smak!

RSS 2.0