Virginias hallongrottor

Det här fantastiska receptet har jag funnit i ett forum på Facebook.
Smakar underbart och smular inte heller sönder som glutenfria kakor ofta gör.




Lakritskola



Kolan gick snabbt och enkelt att göra! Slå in varje bit i cellofan tog däremot lite längre tid...;-)
Jag är i alla fall väldigt nöjd med resultatet!
 
Var bjuden till min vän Maria på pysselkväll så jag ägnade mig åt att slå in kolor och sticka medan vi umgicks, fikade och hade det mysigt och trevligt.:-) (Hade det inte varit för sällskapet hade jag aldrig haft tålamod att slå in alla kolor...

Ingredienser

100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
½ tsk kakao 2 tsk lakritspulver
1 tsk flingsalt

 

Gör så här:

Smält smöret. Rör ner grädde, socker, sirap och vaniljsocker samt kakao, lakritspulver och salt.
Låt koka tills smeten når 122  grader.
Häll därefter upp kolasmeten i en bakplåtspappersklädd form och låt svalna lite. Skär sedan bitar i önskad storlek, förvara i kylen.

 


Twixkaka



Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm

 

Botten:
4 dl Mjölmix (Semper finmix) eller vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör

 

Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap Garnering:
200 gram mjölkchoklad

 

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredienser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 30-40 minuter på låg värme.
(gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg)
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt medan du smälter mjölkchokladen  och sedan breder ut detta över den svala kolafyllningen.
Låt stå svalt.


Kakan ska förvaras svalt. Ta fram ca 20 minuter innan den serveras.

 

Ursprungsreceptet kommer från Jennys matblogg


Pepparkaksbiskvier



20-25 st
Bottnar:
200 g kall mandelmassa
1 dl strösocker
1 äggvita

Fyllning:
175 g smör
3.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
1 tsk mald kanel
2 krm malda kryddnejlikor
2 krm mald ingefära
0.5 msk kallt kaffe
1 äggula

Glasyr:
200 g smält mörk choklad
2 tsk smält smör eller lite rapsolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Bottnar: Riv mandelmassan och blanda den till en smet med sockret och äggvitan.
Forma bollar av smeten och lägg dom på bakplåtspappersklädd plåt. Fukta händerna under vattenkranen så går det lätt att forma bollarna! Platta till bollarna lite.
Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 14 minuter.

Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till en krämig smet. Bred smeten på bottnarna. Ställ biskvierna kallt i ca 1 timme.

Glasyr: Blanda smält choklad och smör eller olja. Doppa biskvierna i chokladen och låt stelna.

Originalreceptet kommer från tidningen Hembakat.

 

Världens godaste saffranskladdkaka



Har fått det här goda receptet av min barndoms väns mamma, Det innehåller egentligen vetemjöl men jag gjorde den förstås glutenfri!
 

2 3/4 dl strösocker

1 1/2 dl riven mandelmassa

2 1/4 dl Finax gul/orangea mjölmix eller om man tål vetemjöl

3 ägg

5 msk vaniljsocker

1/4 tsk salt

135 g smält smör

1 bit bitsocker

1 påse saffran á 0,5 g

 

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra/bröa en form med avtagbar botten. (Glutenfritt ströbröd om det behövs eller kokos är också gott) Stöt sockerbiten ihop med saffranet i en mortel (har man ingen mortel så häll saffranet i det smälta smöret). Blanda sedan ihop alla ingredienserna utan att vispa, tillsätt det smälta fettet sist.

Häll smeten i formen.

Grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen


RSS 2.0