Saffransbullar med mandelmassa

Ca 40 bullar.
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
2 påsar saffran
14-15 dl vetemjöl (840-900g)
Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör
1 apelsin, rivet skal
Pensling:
1 ägg
Garnering:
1 påse mandelspån (50 g)
Gör så här:
1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37º.
Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills det löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig till den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäck ca 40 min.
3. Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk oc dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en platta ca 40*30 cm.
Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
5. Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.
Kommentarer
Postat av: Helen
Har du inte kesella i degen? det kör jag med.
Postat av: Linda
Går inte att komma in på din blogg så svaret kommer här.
Nej jag har inte kessella i degen!
Postat av: Helen
har du testat? jag tycker de blir saftigare och håller sig lite längre.
Postat av: Linda
De här bullarna är så goda som de är. Jag har provat kesella i andra bullar.
Trackback