Sega rabarberrutor

Det har knappt blivit någon datatid alls på länge nu.
Saknar bloggen men det får bli nåt inlägg då och då bara tyvärr..

Den här kakan brukar jag göra med hallon annars och det är första gången jag gjorde den glutenfri.
Lika god som vanligt blev den men det blev inte alls fina rutor. De liksom smular sönder fast att kakan är kladdig.
Nästa gång tror jag att jag ska prova ha i lite fiberhusk.

200g smör
6dl socker (Den här gången minskade jag till 5dl)
4 ägg
6dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix (Jag använde Finax blå)
1tsk vaniljsocker
1påse mandelspån
Ca 3 stjälkar rabarber

Gör så här:
Sätt ugnen på 175ºC. Lägg bakpapper i en långpanna och smält smöret i en 2-liters kastrull (Som smeten sedan blandas direkt i).
Låt smöret svalna något och blanda sedan raskt i socker, ägg, mjöl och vaniljsocker.
Bred ut smeten i långpannan, strö över mandelspån och skivad rabarber.
Grädda 30 minuter mitt i ugnen.
Ta ut och dra bakpapperet med kakan på , från långpannan över till bänken.
Lägg sedan långpannan upp och ned som ett lock över kakan och låt den svalna så.
Skär kakan i rutor, lägg i lager med papper emellan vid förvaring.


Vad tycker du är godast att göra av rabarber?


Laxburgare med räkröra (LCHF)

Bjöd mamma på mat idag när hon kom och lämnade tillbaka mitt barn.
Mycket uppskattat av henne och de var hon värd efter att ha varit barnvakt så att jag kunde gå på tjejfest!
12 tjejer var vi och hade det superskoj!

Det här receptet har jag haft ett tag men inte fått tillfälle att bjuda mamma och pappa än. Tyvärr jobbade pappa idag så han blev utan. Mamma äter LCHF och då passade ju denna mat perfekt att bjuda på kände jag.:-)

Super enkelt att göra så tål ni alla ingredienser tycker jag att ni ska prova ni med.



Räkröra:
170g skalade räkor
1 dl   crème fraiche 
0,5 dl   äkta majonnäs 
0,5 dl   hackad, färsk dill 
2 krm   salt 

Laxburgare: 
500 gram skinnfri lax
0,5 st   gul lök 
1 st   ägg 
1 tsk   salt 
1 krm   svartpeppar 
2 msk   smör att steka i

GÖR SÅ HÄR
1. Skala räkorna om du inte har färdigskalade. Blanda crème fraiche, majonnäs, dill och salt. Tillsätt räkorna.
2. Skär laxen i mindre bitar och mixa den sedan i en matberedare.
3. Skala och finhacka löken. Blanda laxfärsen med lök, ägg, salt och peppar.
4. Forma färsen åtta små burgare och stek dem i smör på medelvärme ca 3 minuter på vardera sida.
5. Toppa burgarna med räkröran och servera med sallad.

Jag serverade även potatis till för dem som inte bryr sig så mycket om kolhydrat intaget.;-)
Avocado var också tänkt att servera men den var för omogen tyvärr..

Jättegott men fyraåriga dottern var lite skeptisk, nästa gång kanske!?;-)


Torsdagsfika på jobbet

Har varit på väg att baka flera kvällar men haft ett barn som inte samarbetat för fem öre på kvällarna..
Igår var det så dags!
Då började jag medan hon var vaken.;-)
Det blev mintchoklad cupcakes som är min stora favorit.
Många på jobbet tyckte att de var jättegoda och även fina sa de, så klart gjorde det mig glad!



Jag gjorde en sats med glutenfria och en med vetemjöl.
Tillsatte 1 tsk bakpulver eftersom att det inte är något jäsmedel i originalreceptet.

Kolasnittar

Försökte göra glutenfria kolakakor när jag fyllde år men de flöt ut på plåten. Blev inget bjudfika av dem, men goda som tusan var de i alla fall!

Den här gången tror jag att det blev ett annat recept plus att jag tog mer mjöl än vad det skulle vara. De blev inte så sega men otroligt goda ändå!



100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 dl havremjöl
1½-2 dl glutenfri mjölblandning
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tk malen ingefära

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, socker och sirap så att det blir krämigt.
Blanda mjölsorterna, bikarbonat, vanilj och ingefära och blanda i det.
Dela degen och rulla ut till 2 längder.
Lägg rullarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem lite och räffla med en gaffel.
Grädda tills de får lite färg i mitten av ugnen, ca 12-15 minuter.
Låt dem svalna lite och skär sedan längderna på snedden.
När de svalnat kan du förvara dem i burk.

Bananpaj (glutenfri)

Både jag och sambon hade visst laddat med bananer.;-)
Vi hade hela 19st när jag räknade.
Så igår kväll gjorde jag en paj så att det blev några mindre på fruktfatet.:-)
Om ni aldrig gjort bananpaj så tycker jag att ni borde prova!
Jätte enkelt och ni skulle bara känna doften som blir när den gräddas!!



3-4 bananer
kanel
2 dl socker
4 dl glutenfri mjölmix/vetemjöl
Smör eller margarin


Gör så här:
Smörj en ugnsäker form, skiva i bananerna och strö över kanel. Blanda mjöl och socker väl. Täck bananerna med blandningen. Hyvla margarin eller smör med osthyvel och täck över blandningen väl.
Grädda i 225-250° tills pajen fått fin färg.

(Pajen blev väldigt knaprig nu när jag gjorde den glutenfri.)


RSS 2.0