Focaccia

Jag gjorde inte precis som det stod i receptet eftersom att jag inte hade alla ingredisenser hemma.
Fick dryga ut med lite vetemjöl och så smulade jag i oregano i degen istället för rosmarinkvistarna. Oliver tycker jag inte om så det hoppade jag över.;-)

Ett bakplåtsstort bröd

25 g jäst
3½ dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl (ca450 g) vetemjöl special
olivolja till pensling
ca 20 svarta oliver
några kvistar rosmarin
1-2 tsk gourmetsalt (havssalt)

Dela sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37º (fingervarmt). Rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och lite mjöl i taget. Arbeta degen smidig. Jäs den övertäckt 30-40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Platta ut den med mjölade händer på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa ca 30 min.
Pensla eller droppa över olivolja. Tryck ner oliver och rosmarinblad i degen. Strö över lite salt.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.
Låt brödet svalna på galler innan det skärs i fykanter.

Receptet kommer från Vår kokbok


Marängrulle Peach Melba



8-10 bitar

6 äggvitor
1 tsk äppelcidervinäger
3 ½ dl socker
2 tsk maizena
1 msk kakao
Hallonmousse:
1 ½ dl tinade hallon
3/4 dl gelésocker Multi
2 ½ dl vispgrädde
100 g vit choklad
Fyllning och garnering:
2-3 inlagda persikohalvor
ca 30 g mörk choklad
½ dl frysta hallon

Maräng: Sätt ugnen på 150°. Täck en stor långpanna med bakplåtspapper och smörj den med lite matolja.

Blanda maizena, socker och kakao. Vispa äggvitorna i en helt ren, fettfri och torr bunke och vispa vitorna till dom är stela, häll då i vinägern. Häll i sockerblandningen i äggvispet, lite i taget tills vitan är styv och blank.

Bred marängen i ett jämnt lager i långpannan. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter och sänk sedan värmen till 110° och grädda i ytterligare i 20-25 minuter eller tills marängen är pösig. Låt svalna på plåten i ca 15 minuter innan den stjälps upp på bakpapper.

Hallonmousse: Lägg dom tinade hallonen och gelésockret i en kastrull och koka försiktigt i nån minut. Ställ kallt för att svalna.

Vispa grädden. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron. Låt chokladen svalna något och vispa sedan ner den i grädden. Vänd ner hallonsylten i chokladgrädden.

Tärna persikohalvorna. Bred moussen över marängen, lämna några cm på ena långsidan. Strö över persikobitarna över mousen.

Börja rulla ihop från den långsidan med fyllning och låt kakan vila med skarven neråt.

Smält den mörka chokladen och ringla den över rullen. Krossa dom frysta hallonen och strö över rullen.

Receptet har jag hittat  på en mycket trevlig blogg som heter Hallon & blåbär!


Börjat baka

Idag har jag påbörjat baket till mitt födelsedagsfirande!

Jag har bakat: Leilas kolakakor, dubbla knäckflarn med chokladkräm och så "kakan" till en citrustårta!
Hade tänkt baka lite mer men det fattades lite ingredienser och så kom Tomas hem och "störde"..
Jag behöver vara helt själv i vårt lilla hem när jag håller på med bakning. Iaf om det är mer än en grej som ska göras.;-)

Wilmas 7-års tårta

Precis som vanligt blöev det ju inte som jag hade tänkt mig.;-)
Färgen blev mer "smutsig" än lila som den skulle bli.
Innehållet är marsankräm och hallon mosat med grädde och lite florsocker.
Precis som en barntårta ska vara.;-)
Tog drygt en halvtimme att göra så jag är skapligt nöjd ändå.




RSS 2.0