Bloggen flyttar och byter namn!

Hej på er!
 
Nu har jag fått hjälp att flytta bloggen och eftersom kommer den fyllas med recept från den här bloggen. :-)
 
Jag hoppas på att det blir lättare att använda den nya bloggen och att jag därmed kommer igång och göra inlägg när jag testar nya recept!
 
Jag har förstås bakat och lagat mat trots att jag varit väldigt dålig på att uppdatera här.
 
Nu hoppas jag att ni hänger med över till den nya fräscha bloggen Farmors Flicka!
Samtidigt vill jag tacka för att ni följt mig här och hoppas på att ni är duktiga på att lämna kommentarer efter er. :-)

Köttfärssås med aivar relish

Min köttfärssås brukar sällan smaka lika från gång till gång men det här blev något helt annorlunda!
Jag brukar alltid ha i krossade/passerade tomater annars.
Eftersom att jag och barnen som åt var hungriga och jag inte trodde det skulle bli någon hit så blev nu ingen bild.
Får försöka komma ihåg att lägga in det nästa gång.
Receptet måste jag skriva ner i alla fall så att jag kan göra om den goda, smakrika och fylliga köttfärssåsen.
 
Receptet:

½ kg nötfärs
1 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 finriven morot
2 msk chilisås
1 dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 tsk grönsaksbuljong
salt + peppar
2-3 msk ajvar relish

Gör så här:
Hetta upp lite matfett i en stekpanna. Fräs den rivna moroten, hackad lök, och vitlök glansigt. Tillsätt färsen och bryn den klar, tillsätt sedan vatten, buljong, tomatpuré, chilisås och låt koka ihop. Vänd ner creme fraiche och ajvar relish. Låt puttra på svag värme medan du kokar pasta.  Smaka av med salt och peppar.


Frasiga kolaformar


Verkligen en supergod småkaka!
Håller inte formen så bra men ack så goda.:-)
 
15-18st
150g snör, rumsvarmt
1½ dl strösocker
1 dl havregryn (glutenfria)
1 ägg
1½ tsk bakpulver
3 dl mjölmix + 2 tsk PO-fiber (eller 3 dl vetemjöl om man tål det)
 
Kolasmet
100 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 msk kakao
 
Garnering
Flingsalt
 
Gör så här
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda ihop smör, socker, havregryn, ägg, bakpulver och mjöl till en fin deg.
Forma 15-18 bollar av degen och lägg dem i folieformar, ca 6 cm i diameter.
Gör en fördjupning i varje boll och tryck upp degen på kanterna.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-15 min.
 
Kolasmet: Koka ihop alla ingredienserna i en kastrull och låt det puttra i 8-10 minuter.
Fördela kolasmeten i kakformarna. Ställ kakorna i kylskåpet en stund och låt kolan stelna. Strö lite flingsalt på toppen.
 
 
Recept tagit ur tidningen Hembakat nr 1, 2014
(Gjort om det till glutenfritt)
 

Glutenfria mintchoklad cupcakes



Ingredienser:
 
125g rumstempererat smör
125g strösocker
2 ägg
125g glutenfri mjölmix (Finax röda)
1 tsk bakpulver
några droppar pepparmintsolja
några droppar grön hushållsfärg eller pastafärg
100g grovhackad choklad (Kolla att den är glutenfri)

Värm ugnen till 190º
För att göra muffisen, rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägg, mjöl och bakpulver, pepparmintsoljan och den gröna hushållsfärgen och rör till en slät smet.
Rör sedan ned den hackade chokladen. Fördela smeten i formarna och baka i mitten av ugnen i 12-15 minuter till muffisen har rest sig och är fasta i mitten.
Ta ut muffisen ur ugnen, lägg över dem på ett galler och låt svalna.


Till toppingen:
175g rumstempererat smör
350g florsocker
3msk kokhett vatten
vaniljsocker

Rör smöret mjukt i en skål. Tillsätt florsocker, varmt vatten och vaniljsocker och vispa tills smeten är mjuk och blek till färgen.
Tillsätt lite grön hushållsfärg till smörkrämen och smaksätt med pepparmintsoljan.
Bred eller spritsa ut på muffisen och strö över chokladströssel eller dekorera på annat vis.

Glutenfria mintchoklad cupcakes




Virginias hallongrottor

Det här fantastiska receptet har jag funnit i ett forum på Facebook.
Smakar underbart och smular inte heller sönder som glutenfria kakor ofta gör.




Lakritskola



Kolan gick snabbt och enkelt att göra! Slå in varje bit i cellofan tog däremot lite längre tid...;-)
Jag är i alla fall väldigt nöjd med resultatet!
 
Var bjuden till min vän Maria på pysselkväll så jag ägnade mig åt att slå in kolor och sticka medan vi umgicks, fikade och hade det mysigt och trevligt.:-) (Hade det inte varit för sällskapet hade jag aldrig haft tålamod att slå in alla kolor...

Ingredienser

100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
½ tsk kakao 2 tsk lakritspulver
1 tsk flingsalt

 

Gör så här:

Smält smöret. Rör ner grädde, socker, sirap och vaniljsocker samt kakao, lakritspulver och salt.
Låt koka tills smeten når 122  grader.
Häll därefter upp kolasmeten i en bakplåtspappersklädd form och låt svalna lite. Skär sedan bitar i önskad storlek, förvara i kylen.

 


Twixkaka



Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm

 

Botten:
4 dl Mjölmix (Semper finmix) eller vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör

 

Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap Garnering:
200 gram mjölkchoklad

 

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredienser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 30-40 minuter på låg värme.
(gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg)
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt medan du smälter mjölkchokladen  och sedan breder ut detta över den svala kolafyllningen.
Låt stå svalt.


Kakan ska förvaras svalt. Ta fram ca 20 minuter innan den serveras.

 

Ursprungsreceptet kommer från Jennys matblogg


Pepparkaksbiskvier



20-25 st
Bottnar:
200 g kall mandelmassa
1 dl strösocker
1 äggvita

Fyllning:
175 g smör
3.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
1 tsk mald kanel
2 krm malda kryddnejlikor
2 krm mald ingefära
0.5 msk kallt kaffe
1 äggula

Glasyr:
200 g smält mörk choklad
2 tsk smält smör eller lite rapsolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Bottnar: Riv mandelmassan och blanda den till en smet med sockret och äggvitan.
Forma bollar av smeten och lägg dom på bakplåtspappersklädd plåt. Fukta händerna under vattenkranen så går det lätt att forma bollarna! Platta till bollarna lite.
Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 14 minuter.

Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till en krämig smet. Bred smeten på bottnarna. Ställ biskvierna kallt i ca 1 timme.

Glasyr: Blanda smält choklad och smör eller olja. Doppa biskvierna i chokladen och låt stelna.

Originalreceptet kommer från tidningen Hembakat.

 

Världens godaste saffranskladdkaka



Har fått det här goda receptet av min barndoms väns mamma, Det innehåller egentligen vetemjöl men jag gjorde den förstås glutenfri!
 

2 3/4 dl strösocker

1 1/2 dl riven mandelmassa

2 1/4 dl Finax gul/orangea mjölmix eller om man tål vetemjöl

3 ägg

5 msk vaniljsocker

1/4 tsk salt

135 g smält smör

1 bit bitsocker

1 påse saffran á 0,5 g

 

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra/bröa en form med avtagbar botten. (Glutenfritt ströbröd om det behövs eller kokos är också gott) Stöt sockerbiten ihop med saffranet i en mortel (har man ingen mortel så häll saffranet i det smälta smöret). Blanda sedan ihop alla ingredienserna utan att vispa, tillsätt det smälta fettet sist.

Häll smeten i formen.

Grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen


Köttfärssoppa

Som jag nog nämnt förr så gillar min dotter soppa.
Jag är ju inte så förtjust i det men försöker att hitta några matigare varianter.
Kycklingsoppan som jag har här på bloggen är en favorit och den här kommer jag nog också göra igen!
Vi hoppade över paprikan den här gången.
 
Ingredienser:

·         1 gul lök

·         1 röd paprika

·         1 stor morot

·         4 potatisar

·         2 1/2 dl crème fraiche

·         3 buljongtärningar

·         500 g nötfärs

·         4 msk tomatpuré

·         salt och svartpeppar

·         1 1/2 l vatten

·         1 tsk salt

·         2 krm svartpeppar

Så här gör du:

Detta är ett recept från Buffé nr 8 2007

1.    Hacka lök och paprika. Riv moroten grovt och strimla potatisen. Smält ner créme fraiche i en gryta och tillsätt buljongtärningarna. Häll ner grönsakerna. Låt puttra i ca 10 minuter.

2.    Fräs nötfärsen och rör i tomatpurén. Häll i tillsammans med grönsakerna och créme fraichen.

3.    Krydda och späd med vattnet. Låt koka ytterligare en stund tills potatisen och grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och svartpeppar.


Morotsrulle



Verkligen svårt att få en rättvis bild på denna goda morotsrulle.
Den är helt otroligt saftig och god!
Har gjort den förr och en gång använde jag Philadelphia Marabou och det var nästan ännu godare!
Receptet har jag hittat på Kokaihop
 

3 st 

ägg  

2 dl 

socker  

1 dl 

finriven morot  

1 tsk 

malen kanel  

2 tsk 

bakpulver  

2 dl 

Glutenfri mjölmix(FInax röda)/vetemjöl  

fyllning

100 gram 

rumsvarmt smör  

100 gram 

Philadelphiaost  

0,75 dl 

florsocker  

1 tsk 

vaniljsocker  

 

 

GÖR SÅ HÄR

1.     1. Klä en långpanna 30x40 cm med bakplåtspapper.

2.     2. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt varsamt den rivna moroten.

3.     3. Blanda de torra ing. och rör ner.

4.     4. Bred ut smeten i långpannan. Grädda på 250 grader i 5 min.

5.     5. Sockra lite på den färdiga kakan och stjälp upp den på ett nytt papper. Låt kallna

6.     6. Rör smör och philadelphia till en slät kräm, rör ner vaniljsocker och florsocker.

7.     7. Dra bort pappret på den kalla kakan och bred ut krämen jämnt. Rulla ihop. Förvara svalt.


Äppelknyten



 
Himla trevligt tänkte jag tidigare i veckan.
Några kanelbullar blev det dock inte för mig idag.
Är hemma och är sjuk, har fått antibioteka som göra mig frisk förhoppningsvis.
Tinade istället upp ett äppelknyte som jag hade i frysen, mycket goda enligt mig själv!:-)
Receptet är hämtat från sidan glutenfrikost men jag har gjort några små ändringar.
Ha nu en härlig kanelbulle dag!!

Till ca 36st bullar behövs:

Deg:

50 g röd jäst för söta degar

5 dl kall mjölk (standard)

1 msk fiberhusk

1/2 dl vit sirap (Jag tog ljus sirap)

1 krm salt

125 g mjukt smör

780 g glutenfri mix/mjölblandning (Finax röda)

Fyllning

2-3 syrliga äpplen

1 dl hasselnötskärnor

50 mg smör

1/2 dl muscovadosocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk ljus sirap

1 msk glutenfri mix/mjölblandning (Finax röda)

Pensling och garnering

1 ägg

pärlsocker

Gör såhär:

Smula ner jästen i en degbunke. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt fiberhusk och låt svälla i ca. 10 minuter.

Tillsätt sirap, salt smör i små klickar och sedan hälften av mjölblandningen. Tillsätt resten av mjölet i omgångar, spar lite till utbakning. Arbeta degen slät och smidig.

Kärna ur äpplena, låt skalet vara kvar och skär dem i tärningar. Hacka nötterna. Lägg smör, socker, vaniljsocker, sirap och mjöl i en kastrull. Låt smeten koka upp. Dra kastrullen från värmen och tillsätt äpplen och nötter. Låt svalna.

Strö resten av mixen på bakbordet och knåda väl. Dela den och kavla varje degbit till en stor platta. Skär degen i fyrkanter 8×8 cm. Lägg i en klick fyllning i varje fyrkant. Nyp ihop hörnen mot mitten. Placera knytena i bullformar. Täck med en bakduk och låt jäsa 1 1/2 timme.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen, 250 °C, 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk.


Annas äppelpaj

 

Nu var det ju så där super längesen igen!

 

Här bjuder jag på ett riktigt gott recept på äppelpaj!

Räcker till 4-6 personer

 

4-5 äpplen

½ msk kanel

125 g smör

1 dl socker

2 dl havregryn (rena om det ska bakas glutenfritt)

½ dl mjöl (jag hade Provenas glutenfria flour mix with oats)

½ dl solroskärnor

 

Sätt ugnen på 225 grader

Kärna ur äpplena, dela i klyftor

Lägg klyftorna i en ugnssäker form

Strö över kanel

Smält smör, blanda i socker, havregryn, mjöl och solroskärnor

Fördela blandningen över äpplena

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter

 

Serveras med vaniljvisp eller vaniljglass!

 

 

 

 


Tårttävling hos Kryddburken!

Inne på den fantastiska bloggen Kryddburken har Linda en tävling med fina sommartårtor!
Jag tycker att ni som gjort någon sommartårta borde lämna ett bidrag.:-)
Ni andra, kolla in tävlingen ni med och gå sedan in och rösta när det blir dags för det!
 
Kika HÄR!

Om

Min profilbild

Linda

RSS 2.0