Hur ska jag göra med de glutenfria recepten?

Ska det vara en egen kategori eller ska jag göra om bloggen?
Eller skaffa en till, men det känns som att det blir för mycket med 3 bloggar.

TYCK TILL NU!

Det känns lite som att jag tappat lusten för att baka nu när jag inte får äta gluten...
Blir nog mest glutenfritt framöver, eller ett tag iaf.
Ja vi får väl se hur det här slutar.
Tomas fyller ju snart år så då blir det väl en del "vanlig" bakning iaf.

Kladdkaka/glutenfri kladdkaka

Jag har som jag skrev börjat med glutenfri kost så det kommer nog att bli en del glutenfria recept framöver...
Det här var det första jag provade att baka med glutenfritt mjöl och det blev över förväntan!



Den vänstra kladdkakan är glutenfri och den högra är bakad på vanligt vetemjöl.

Ingredienser:

2 ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl/glutenfritt mjöl (Jag använde den orangeaktiga förpackningen i tetra)
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form (ca 1½l) (Jag använde mig av majsströbröd)
Vispa ägg och socker i en skål.
Blanda ner de torra ingredienserna och slutligen det smälta smöret.
Häll smeten i den förberedda formen och grädda i 30-35 minuter i ugnen. Kakan ska vara kladdig i mitten.
Låt kakan svalna något innan den lossas från formen.

Hjälp mig gärna!

För en vecka sedan blev jag tvungen att börja med glutenfri kost.
Har tyvärr inte fått hjälp av nån dietist än så jag gör så gott jag kan!

En kladdkaka är vad jag lyckats baka hittills.;-)
Idag ska jag försöka mig på tekakor och kanske nåt fikabröd.

Ge mig gärna tips på recept och vad det är man ska tänka på när man bakar/äter glutenfritt!


Päronmuffins

Mamma och pappa har ett supergammalt päronträd som ger söta saftiga päron.
För ett tag sedan när de skulle hälsa på så bad jag dem ta med ett gäng.
Blev inte så mycket gjort av dem eftersom jag fick jobba, men muffisar hann jag med iaf!



Jag gjorde 12 st av receptet men det hade nog varit bättre att göra 15.;-)

Ingredienser:

2 ägg
1½ dl socker
½ dl flytande margarin
1 dl vatten
saften från 1 citron
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 päron

Strössel:

2 dl havregryn
½ dl råsocker
rivet skal från 1 citron
1 dl flytande margarin

Gör så här:

Ställ papperformar i en muffinsplåt eller om du har stabila formar kan du ställa dem direkt på bakplåt.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt margarin, vatten, och citronsaft samt mjölet blandat med bakpulver.
Rör till en jämn smet.
Fördela smeten i pappersformarna.

Skala kärna ur och skär päronen i klyftor. Fördela ut klyftorna i formarna.
Blanda havregryn, råsocker och citronskal med margarinet.
Strö blandningen över muffisarna.
Grädda i mitten av ugnen i 200º, ca 10-15 minuter. Prova med sticka om de är färdiga.
 

Kantarellpaj

Jag tycker mycket om att gå i skogen och framförallt på hösten när det finns bär och svamp!
Pappa är den som brukar följa med mig om jag inte går ensam.
Lite roligt att göra något med honom, det händer inte så ofta annars tyvärr.
Jag är lite dålig på att använda all svamp men tycker att det är supergott när jag väl gör något!
Nu sist belv det en paj av färska kantareller, kändes lite lyxigt i matlådan.;-)



Ingredienser

Pajdeg:
100 g kallt smör
3 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
2 msk iskallt vatten

Fyllning:
400 g kantareller
1½ msk smör
1-2 tsk vitlökskrydda eller vitlöksklyftor
2 dl grovriven ost
3 ägg
2½ dl mjölk
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda smör och mjöl i en matberedare (eller knåda för hand). Mixa riktigt finsmuligt. Stjälp ut smulet på ett bakbord och droppa över 2 msk iskallt vatten, arbeta ihop till en deg med snabba rörelser. Om degen känns för lös, låt den då vila i kylskåp 30 min.

Lägg i den rensade svampen i stekpannan.
Hetta upp och tillsätt smöret när all vätska ångat bort. Stek kantarellerna gyllene. Pressa över vitlöken och rör runt försiktigt.

Strö ut osten i botten på pajaskalet. Fördela de stekta kantarellerna över. Vispa ihop äggen, mjölken, salt och peppar. Häll detta i pajskalet och grädda mitt i ugnen tills fyllningen stannat ca 40-50 min.


Nötskav

Efter råd från Linda som driver den underbara sidan Kryddburken fick jag till det här goda köttet!



Jag tog upp en bit innanlår ur frysen och tinade väldigt lätt i micron.
Skar tunna, tunna skavskivor. Kan lova att det var både jobbigt och kallt åt händerna.;-)
Brynte på skavet i gjutjärnsgrytan och kryddade med salt, pepparmix, grillkrydda och vitlök.
Hällde på grönsaksbuljong vartefter det kokade in.
Alldeles innan det skulle serveras la jag i en rejäl "klick" med creme fraiche.


Pitabröd

Jag har gjort pita förr och tycker att det är både enkelt och gott!
Går ju att ha så mycket olika i fyllningar dem också.
Jag vet att jag tjatar om "barn" men tror att de gillar pita för att man inte behöver ha bestick.;-)
Allt som är lite "förbjudet" är väl skoj för barn?

Med vad skulle du ha serverat pitabröden?



Receptet ger 16st bröd.

Du behöver:

25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt salt och nästan allt mjöl.
Spara lite av mjölet till utbakningen.
Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken.
Jäs under bakduk 60 minuter.
Sätt ugnen på 275º ca 10 min innan degen jäst klart.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Delen degen mitt i tu och dela varje halva i åtta bitar.
Rulla till runda jämna bullar.
Kavla sedan ut varje bulle till runda platta kakor, ca 12 cm i diameter.
Värm under tiden en osmord plåt i ugnen. Lägg kakorna på het plåt och grädda mitt i ugnen 3-4 min. Låt kallna under bakduk.

Pitabröd med nötskav

Jag fick för mig att baka pitabröd i fredags, satte igång med det trots att jag inte visste vad jag skulle fylla dem med. Tänkte att det får bli tacos om ja inte kommer på nå bättre.

Ställde en fråga på FB till Kryddburken och fick ett väldigt bra svar!
Hon är alltid så trevlig och hjälpsam.:-)



Slutresultatet såg ut så här! Egenetligen skulle jag ha tagit en bild på syrrans pita istället för hon hade nog mer fyllning än mig.;-)
Vi var 3 vuxna och 3 barn, alla åt med god aptit och det tycker jag är ett suveränt betyg!

Vi lade faktiskt till lite vitlöks creme fraiche i brödet efter bilden togs.

Lägger upp recept i egna inlägg sedan.

Limpa

Igår bakade Nelly och jag limpor!
Jag hade inte riktigt samma ingredienser hemma som det skulle vara i receptet.
Tog liknande och jisses vilka limpor det blev!
Kanske lite väljästa?;-)



Jag vet, superdålig bild men ni ser vad jag menar. ;-)

Receptet som det ska vara hittar ni här: Höstbröd

Mat och bak

Det har faktiskt blivit lite mat och bak-fix de senaste dagarna så jag ska försöka uppdatera lite.
Har svårt att få till det med tid och sen är det ju så att det blir trevligare med bilder.
Ibland glömmer jag fota och ibland blir fotona så oerhört dåliga så att jag inte vill visa...
En dålig bild kan göra att det ätbara inte alls ser ut som det det är.
Borde skaffa mig en ordentlig kamera men allt handlar ju om pengar....

RSS 2.0