Glutenfria saffransbullar med vanilj

Första receptet som jag vågade chansa mig fram på och det gick super!
Saftiga och goda bullar blev resultatet!!!
Vill man inte göra dem glutenfria är det bara att utesluta fiberhusken och öka på mjölmängden.



Blir ca 40st

50 g jäst för söta degar
150 g smör
2 påsar saffran (1 g)
5 dl mjölk 3%
2 msk fiberhusk
250 g kesella 10%
1½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
ca 14 dl glutenfri mjölmix (gul/orangea från Finax)

Fyllning:
200 g smör
1½ dl strösocker
4 tsk vaniljsocker (minst)

Till pensling:
Ägg
Pärlsocker

Gör så här:
Smält smöret. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit. Rör ner saffranet i det smälta smöret.
Värm mjölken till lite varmare än 37º, rör i fiberhusken och låt det svälla någon minut.
Smula jästen i en degbunke eller assistentskål. Häll över socker och salt och rör om så att jästen löser sig.

Häll mjölk och smörblandningen över jästen och rör om. Rör ner kesellan och ägget.
Arbeta in mjölet och arbeta degen väl. Minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
Jäs degen under bakduk i 30-45 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, knåda och dela degen i 2 lika stora delar.
Kavla ut till rektanglar på mjölad bänk tills den är ca 4-5 mm tjock.

Bred på smöret och strö över socker och vaniljsocker.
Vik degen dubbel på längden och kavla lätt på den.
Skär 2-3 cm långa remsor som du tvinnar och rullar ihop till en liten knut.
Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar.

Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250º.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna på falsen över mitten i ca 7 


Glutenfria pepparkakor

Det här baket gick jag och drog på. Trodde att det skulle bli ett helvete att kavla ut och få upp kakorna från bakbordet.
Ack så fel jag hade!
Riktigt smidig deg och behövde knappt mjöla bordet ens.
Bra smak och nästan lite starka.



Nellys små gulliga händer var med och knådade och provsmakade.;-)



4-5 dl glutenfri mjölblandning
1/2 dl PO-fiber
1/2 dl socker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingerfära
1 tsk malda nejlikor
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk bikarbonat
100 gram smör
3/4 dl sirap
2 msk vatten

Rör mjukt matfett, socker och sirap poröst.
Blanda mjölmixen PO-fiber, kryddorna och bikarbonaten.
Tillsätt mjölblandningen samt vatten i smeten.
Arbeta allt till en smidig deg.
Lägg degen i kylskåpet ett par timmar eller över natten.

Utbakning:
Baka ut på lätt mjölat bakbord.
Kavla degen tunnt och tryck ut dina kakor med pepparkaksmått.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem i mitten av ugnen 225 grader i ca 5-6 minuter.
Låt kakorna svalna på ett plant underlag innan du lägger dem i en burk.



De fina djurformarna är nya för i år och inköpta på Ikea.


Bloggtips!

Jag jobbar för fullt just nu så jag har inte ägnat mycket tid i köket.
Min sambo har fått träna på sina kökskonster istället.;-)

Har hittat en ny blogg att följa!
Den verkar riktigt trevlig och bra!
Kika in vet jag.:-)

Glutenfritt liv heter den.

Provsmakning!

De här limporna hade jag turen att få smaka innan de kom i butik!




Smakade helt ok. För en som inte vet hur ett bröd MED gluten smakar så är de nog riktigt goda till och med.;-)
Jag gillar iaf att det nu finns färskt bröd som alternativ.
Den högra är mörkt bröd med linfrö och den vänstra är ljust bröd. Det ljusa kan jag tänka mig att kan passa i smörgåstårta, har tänkt att jag ska ta och prova det iaf.
Eftersom att jag alltid är seg med att fota hann jag lägga mitt bröd i frysen och fotade sen när jag var i en butik nån vecka efter.;-)

Hur gör ni andra glutenfria smörgåstårtor?


Kommentarer!

Idag kommer det inget nytt recept, men det gör det förhoppningsvis imorgon!

Jag har några på lager dessutom, det är bara tiden att få till inläggen som saknas. Men troligtvis så får jag lite tid till sånt i helgen. Det låter som att mormorn tänkt låna sitt barnbarn.;-)

Otroligt glad över att jag fått så många kommentarer idag!!!
Ser ju att det är en del besökare men ni är minsann dåliga på att lämna avtryck!;-)

Kycklingsoppa

Varken jag eller min sambo är särskilt förtjust i soppa.. Men det är våran dotter!
När jag hittade ett recept inne hos Glutenfria Muminmamman som verkade rätt matig så tänkte jag att det var värt ett försök.
Jag har inte riktigt följt hennes recept men nästan.



3 Kycklingfiléer som stekts i ugnen. (Jag kryddadde med Alpnaerings kycklingkrydda och grillkrydda)

1 gul lök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
5-7dl vatten
1 tsk buljong från Alpnaering eller 1 buljongtärning
5 potatisar
3 morötter
1 burk kokosmjölk
250g fryst majs
svartpeppar
salt

1.Skala potatisen och morötterna och skär dem i lagom stora bitar.
2.Skala löken och hacka den i små bitar. Skölj chilin, dela den på längden, skrapa ut fröna och hacka den i små bitar.
3.Fräs löken och chilin i olja i en kastrull. Pressa ned vitlöken och rör om.
4.Häll över vattnet då löken blivit genomskinlig och tillsätt buljongen. Lägg i morots och potatisbitarna.
5.Krydda med peppar och salt.
6.Låt koka en stund och häll sedan i kokosmjölken.
7.Dela kycklingköttet i mindre bitar. Tillsätt majs och kyckling i soppan då potatisen och morötterna nästan är klara.


Kalops

När jag var liten tyckte jag att jag bjöds på kalops allt för ofta.
Vet inte vad det var som inte var gott?
Nu har jag iaf gått och fantiserat om att det nog faktiskt skulle vara rätt så gott.
Jag bestämde mig för att prova göra kalops igår och oj vad jag kände mig vuxen!
Inte det godaste jag ätit men en helt okej vardagsrätt var det absolut!

Jag tog upp en stor bit märgpipa ut frysen men när jag hade karvat klart på den så insåg jag att det blev inte mycket kött till grytan.. Jag är nog lite för pjåskig så där.;-) Grytan är alltså inte vegetarisk även om man nästan kan tro det när man tittar i grytan.



Av dessa ingredienser får du ut 4-5 portioner

Ca 1 kg nötkött med ben eller 500-600g grytbitar
2 msk margarin
10 kryddpepparkorn
1½ tsk salt
2 lagerblad
5 dl vatten
3 morötter
2 gula lökar
3 msk vetemjöl eller maizenamjöl
½-1 dl vatten

Skär köttet i bitar ca 3X3cm. Låt fettet bli ljusbrunt i en gjutjärnsgryta på ej för stark värme.
Tillsätt salt och kryddor. Häll i vattnet och koka under lock på svag värme tills köttet är mört, minst en timme.
Skala och skiva morötterna. Lägg dem i grytan och koka ca 10 min. Skala och skär löken i bitarunder tiden.
Lägg i dem och koka ytterligare i 15 min.
Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den och koka 3-5 min. Smaka av.
Servera med kokt potatis.


Kladdkaka med dumle

Som jag skrev tidigare idag så är det ju kladdkakans dag idag!
Jag har gjort det här receptet många gånger förr men tydligen inte lagt in det här?!
Dumlekladdkaka är verkligen något som alla borde prova göra, väldigt enkelt och väldigt gott!
Smakade väldigt bra efter vår middag som bestod av kalops idag.

100g smör
120g dumlekolor
2 ägg
2dl socker
1½dl vetemjöl eller glutenfri mjölblandning (Jag använde den gula förpackningen från Finax)
3msk kakao
1tsk vanijsocker
½tsk salt


Smält smöret och dumlen i en kastrull.
Vispa ägg och socker lätt. Blanda sedan i mjöl, kakao, vaniljsocker och saltet.
Häll i smör/dumle blandningen.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. (Ska kakan vara glutenfri så kom ihåg strö formen med något som inte innehåller gluten)
Grädda i 175º i ca 20 minuter i mitten av ugnen.


Ska ni fira kladdkakans dag idag?

Jag funderar i alla fall på det, kladdkaka är ju verkligen supergott!

Kan inte riktigt bestämma mig vilket recept jag ska använda bara....
Lägger upp några gamla här ifall ni är sugna på att baka och prova något av mina recept!

Kladdkaka med glasyr

Kladdkaka med muscovado

Kladdkaka

Glutenfritt formbröd med morot och solrosfrön

Det här brödet blev väldigt saftigt och gott!
Min sambo åt med god aptit fast han kan äta "vanligt" bröd. Det är ju ett bra betyg faktiskt!
Enkelt att baka brödet och man behöver inte kladda med degen.
Jag tycker ävan att det blev ett fint bröd.:-)

Till två bröd behövs:

6 dl vatten
2 dl mjölk
4 msk olja
3 msk fiberhusk
4 msk sirap
2-3 morötter (beroende på storlek)
2 tsk salt
1 paket jäst
10 dl glutenfri mjölmix, ljus
6 dl glutenfri mjölmix, fiber
1½ dl solrosfrön
smör till formen
glutenfritt ströbröd

1. Värm vatten, mjölk och olja till 37°C.
2. Rör i fiberhusk och låt svälla ca 5 minuter.
3. Blanda jäst, sirap, och salt så att det smälter.
4. Häll över degspadet och blanda sedan i de rivna morötterna.
5. Häll i mjölmixen och solrosfröna.
6. Arbeta degen väl förhand eller ännu hellre i en degblandare i ca 5 min.
7. Smörj två brödformar med smör och ströa med glutenfritt ströbröd.
8. Klicka i degen i formen och strö på lite vallmofrön. Täck med bakduk och låt jäsa 40 minuter.
9. Grädda i 200°C ca 30 minuter. Knacka på brödet och lyssna om det låter färdigt.;-)
10. Låt svalna innan du skär upp.

Just klickat i degen i formarna för att jäsa!



Gräddat och uppstjälpt, låt vila i en handuk medan det svalnar.



Många skivor har hamnat i min mage! Gav faktiskt bort några till en annan glutenintolerant oxå.


Spökmaränger

Nu när det är höstlov och många verkar vara hemma med sina barn kan det vara mysigt att baka lite tillsammans!
Varför inte göra några marängspöken till allhelgonahelgen?
Nelly och jag bakade dessa härom dagen, tyvärr blev de lite kladdiga att ta i men det var säkert jag som gjorde något knas..
De blev iaf rätt fina och Nelly tyckte att det var skoj!
Ögonen gjorde vi med "majspinnar" alltså såna man stoppar i majskolven för att lättare kunna hålla i den.



Ingredienser:
2 st  äggvitor 
1,5 dl  strösocker 
10 g  mörk choklad 

Tillagning:
1.
Sätt ugnen på 100°. Vispa äggvitorna i en rundbottnad skål först på lågt varv några minuter. Öka farten och     tillsätt sockret lite i taget.

2. Vispa till en blank fast smet. sätt en slät tyll i en spritspåse och spritsa ut höga toppar på en plåt med  bakplåtspapper. Gör små armar genom att nudda dem lätt med ett finger.

3. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt dem svalna och se till att de står torrt. Smält chokladen och gör ögon på spökmarängerna. Förvara torrt, helst i låda med lock.

Vi bakade också en kladdkaka som vi ställde spökena på.



Jag personligen tycker inte om maränger alls men de är ju naturligt glutenfria.


RSS 2.0