Langos

Har gjort langos någon gång förut också. Det är lite tidsödande och precis som med våfflor. Svårt att äta tillsammans.;-)
Jag tycker iaf att det är gott!
Vi brukar äta med gräddfil/creme fraiche, riven ost, räkor och skinka eller kassler. Är det någon som vill ha så serveras det rödlök till också.

25 g jäst
3 dl vatten
1 stor kokt potatis
1 tsk salt
ca 7 dl vetemjöl special
1 dl mjöl samt till utbakning
5 dl majsolja till fritering

Så här lagar du Langos

Lös upp jästen i ljummet vatten och blanda med en mosad potatis, salt och mjöl. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min.
Ta upp langosdegen på mjölat bakbord och arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 16 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper.
Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna eller stor kastrull och låt den bli het. Prova med en liten bit vitt bröd. Blir den brun och fin snabbt så kan du fritera langosbröden, ett och ett, i oljan någon minut på var sida tills färgen är gyllengul. Fritera dem inte för länge då blir de hårda.
Lägg upp dem på galler med hushållspapper under.


Trettioårsfika

Funderar över vad jag ska bjuda på när jag fyller år. Blir ju 30 i år så då blir det lite svårare...
Någon som har förslag på vad jag kan bjuda på?
Funderar på om jag ska göra en rätt stor fikabuffé eller smörgåstårtor. Eller kanske både och?
Som sagt det är klurigt det här! Inte har jag en aning om hur många som kommer och "firar" heller.


Päronmousse

ca 500 g konserverade päron
3dl grädde
3 msk socker
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk gelatinpulver/4 blad gelatin (Kan behövas mer)
Päronessens
Grön färg

Vispa grädden med socker och vaniljsocker. Mixa päronen till en slät gegga. Smält gelatinet med ett par-tre matskedar av pärongeggan. Tillsätt några droppar essens i den kalla pärongeggan och häll sedan tillbaka den del med gelatin. Häll i hela geggan i grädden tillsammans med så mycket färg du vill ha och rör ihop moussen. Blir ganska söt, man kan minska en del på sockret och/eller vaniljsockret om man inte vill ha den fullt så söt.
(Har för mig att jag hade 1 msk socker och 1 tsk vaniljsocker)


Vaniljmousse

2dl creme fraiche
2 dl färdig vaniljsås (jag gjorde min sås på snabbmarsán)
1/2 dl socker
1 /2 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
2 dl vispad grädde

Rör ihop creme fraiche, vaniljsås, socker och vaniljsocker. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten o smält det sedan i en kastrull. Rör ner gelatinet i vaniljröran. Vispa grädden hårt och vänd ner i den avsvalna vaniljröran... Låt stå över natten övertäckt i kylen...


Dillkyckling

Min syster brukar få bjuda mig på dillkyckling för hon gör den så otroligt god!
Receptet hon hade från börjat har hon så klart tappat bort...

Jag har hittat nå liknande recept i buffé så jag provade och det blev nästan lika gott.
Några små ändringar blev det så jag skriver som jag gjorde.



4 portioner

3 kycklingfiléer
1 liter vatten
2 lagerblad
6 hela vitpepparkorn
2 morötter
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 msk ättiksprit
1 tsk socker
1 kruka grovhackad dill
smör
salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

1. Koka upp vatten,  skalade morötter som är skurna i ganska tjocka skivor, lagerblad, pepparkorn och 1½ tsk salt i en stor kastrull. 

2. Putsa kycklingen och skär i ganska små bitar. Lägg kycklingen i kastrullen. Sjud 10-15 minuter, tills kycklingen är färdig. Sila av och spara buljongen.

3. Smält en matsked smör i en kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt sedan buljongen lite i taget under vispning, ca 5 dl går åt. Tillsätt grädden och låt koka i 3-5 minuter. Rör då och då.

4. Tillsätt ättika, socker och kycklingen samt de kokta morötterna. Låt kycklingen bli varm. Ta från värmen och rör ner dillen. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Smaka av och tillsätt ev mer ättika och socker. Servera med kokt potatis.

Rullrån

Det här receptet skulle jag förstås ha lagt in före jul men så blev det inte..
Bakade dessa goda tillsammans med min farmor när hon levde. Det var jag som var bäste gräddare så jag fick jobba rätt hårt med det ibland.;-)
Jag fick hennes rånjärn och har fortsatt att göra rullrån men inte så ofta.



1 kkp socker
1 kkp vetemjöl
1 kkp potatismjöl
1 kkp vatten
1 kkp smält smör
1 ägg
1 tsk hjorthornssalt
1 msk vaniljsocker

Smöret smältes och blandas sedan med vattnet. Alla ingredienser blandas i en bunke.

Rånjärnet värmes och lite av smeten hälles på mitten. Vänd järnet så att rånet gräddas på båda sidor.
Vik upp en kant stick in den i rullen och rulla snabbt av rånet från järnet.

(Det finns speciella "rullar" att använda sig av)

Kika in...

På min nya fina banner som min vän Malin fixat åt mig!

Jag blev jätteglad över att hon gjorde så fint i min blogg. Blev lite mer inspirerad att lägga upp nytt oxå!;-)

Har både gjort mat och bak som jag skulle kunna lägga upp recept på men det har inte blivit några bilder att lägga upp...

Ska försöka bättra mig på det!

Jag tycker ju om att göra inlägg här och så tycker jag förstås om lite kommentarer!!;-)

Snabbaste tekakorna

Jättegott och poröst bröd.
Receptet kommer från tidningen Hembakat

12 st

50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
1 msk honung
½ tsk salt
10 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Smula jästen i degbunken. Smält smöret och värm med mjölken till fingervarmt.
    Blanda med jästen, saltet och honungen. Arbeta ner vetemjölet med en trägaffel. Degen ska bli ganska lös.
    Låt degen jäsa i ca 30 min.

2. Smörj en lånpanna. Höll ut degen i pannan och strö över mjöl. Tryck ut degen med händerna i 
    långpannan, mjöla dem om det behövs. Skåra kakan till 12 rutor och låt jäsa medan ugnen blir varm.
    Grädda i ca 20 min i 175 grader.

Vilken degmaskin/assistent rekommenderar du?

Jag har tänkt köpa mig en bra maskin att göra deg i bland annat.

Fick en köksmaskin av min sambo i julklapp men det var inte alls en sån jag var ute efter tyvärr.
Den var mer som en matberedare och det har jag ju redan. Det ggick även att göra en deg på 0,7l vätska men jag vill kunna göra på mer.

Så snälla vad för maskin tycker DU att jag ska välja?

RSS 2.0