Dill-gräslök dipp

Äntligen har jag provat Alpnaerings Dill-Gräslök!
Den har stått på bänken länge..
Jag gjorde en kall creme fraiche-sås som serverades till kokt potatis och kassler.

2 dl creme fraiche
2 tsk dill-gräslök
1 tsk vitlökskrydda (Alpnaerings)

Rör ihop och låt stå i kylen så att smaken kommer fram!

Coca cola-kaka

Den här kakan har jag varit på väg att prova många gånger förut men inte gjort det av någon anledning.
Nu blev det iaf av! Smakar inte cola alls men den är god ändå!
Supersaftig och det är ju det viktigaste hos en mjuk kaka.
Jag kommer nog prova göra den igen med med något annat än coca cola i.;-)



Botten:

3 st   ägg 
4,5 dl   socker 
225 gram   smör 
2,25 dl   coca cola 
6 dl   vetemjöl 
1,5 msk   bakpulver 
1 msk   vaniljsocker 
4 msk   kakao 
Glasyr: 100 gram   smör 
5 dl   florsocker 
4 msk   coca cola 
1 msk   vanilj socker 

Garnering:

0,5 dl   strössel (gärna brunt)

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på ca 190 grader. Klä en långpanna 30x40 cm med bakplåtspapper.
2. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt det och coca cola i äggvispet. Rör om så det blandar sej. Tillsätt det smälta smöret. Rör om till slät smet. Häll i långpannan.
4. Grädda i ca. 15-20 minuter, känn med sticka, den ska kännas torr när den är klar.
5. Glasyren kan du göra på 2 olika vis. Gräddas i ugnen eller bred på kall kaka. I båda fallen så smält smöret och blanda i det övriga.
6. Gräddad glasyr: Bred den på den nästan färdiggräddade kakan och grädda ytterligare ca. 3-4 minuter så att glasyren bubblar och kokar in. Strö på srössel, (alt kokos) direkt när kakan kommer ut ur ugnen.
7. Glasyr på kall kaka. Låt kakan kallna helt innan du breder på glasyren. Strö över med strössel.
8. Skär kakan i lagomt stora bitar.

(Jag gjorde kall glasyr)


Lindas pastasås med bacon

Jag skulle göra Freddan's pastasås igår men den totalbrändes....
Så istället fick jag improvisera lite.
Pastan var färdigkokt så hjärnan fick arbeta snabbt.
Här ska ni få höra om resultatet.



En halv påse taglitelle
3 pkt bacon
1 gul lök
1 stor burk champinjoner
1 stor burk creme fraiche
Vitlökspeppar och vitlökspulver/färsk vitlök efter smak

Stek lök och champinjoner var för sig.
Jag hade på kryddorna på champinjonerna.
Stek baconet och häll på de andra ingredienserna. Ha på mera vitök om det behövs.


Kryddburkens delicatobollar

Ända sedan Linda på Kryddburken publicerade detta recept har jag varit sugen att prova!
I morse var det så dags!
Jag tycker att det blev väldigt goda men ska nog göra några ändringar nästa gång.
Det ska enligt receptet bli 8 st stora bollar men jag gjorde 12 och tyckte att det blev lagom då.

8 st stora
Det här behöver du :
150 gram smör
4 dl havregryn
2 dl frukostflingor/corn flakes
2 dl strösocker
2 msk kakao
2 msk marsanpulver (kallrörd)
1 msk vaniljsocker
Kokosflingor

GÖR SÅHÄR :
Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke. Hyvla över smöret med en osthyvel och nyp ihop det hela noga med rena händer, inga smörklumpar tack! Låt gärna smeten stå kallt i kylskåpet en stund så blir det lättare att rulla dom. Om smeten är liiite för torr tillsätt en liten skvätt kallt kaffe, eller lite vatten. Smaka av!! -Viktigt! Kanske vill du ha mer kakaosmak, mer vanilj eller marsan… Bara pyttsa på tills du blir nöjd! Rulla till stora bollar, vänd i kokosflingor eller annat strössel.


Matbloggar.com

Nu har jag lagt till mig på http://www.matbloggar.com/addUrl.php
Där hittar man de senast updaterade matbloggarna! In och kika vet jag!;-)


Tiden

Tiden rusar iväg nu när jag jobbat.. Jag tycker att det är superskoj med jobb men skulle vilja hinna med att baka/laga mat lite bättre.
Vill liksom ha massa att blogga OM!;-)
Imorgon är det ledigt och det enda jag vet att vi ska göra är att gå på byns lilla marknad.
Så imorgon hoppas jag hinna få baka nåt som jag kan blogga om!

Havretosca i långpanna

Dessa borde ni alla provbaka.
Väldigt enkla och otroligt goda! Tosca brukar alltid vara gott men det här. Ja det blir alldeles krispigt/knäckigt och gott!



Kakan:

150 g smör
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Glasyr:

150 g smör
2 dl strösocker
6 msk sirap
3 dl havregryn

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och mjölk.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader, 20-25 min. (Snarare 15-20 i min ugn)
Blanda samman alla ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm under omrörning.
Bred glasyren över den knappt färdigbakta kakan och grädda i ytterligare 10 minuter lite högre upp i ugnen. (Här behövdes det nån minutet extra för mig)


Rabarbercobbler

Jag får inte till det som på bilden i Hembakat tidningen..
Nu är det andra gången jag gör denna cobbler. Den blir smarrig men ser inte ut som den ska?



Rabarberfyllning:

4 rabarberstjälkar (ca 400 g), skivade
3 msk smör
4 msk råsocker

Cobbler:

100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ dl vispgrädde
1 ägg

Gör så här:

1.
Sätt ugnen på 175 grader. Stek rabarberbitarna hastigt i smör och strö över råsockret.
Lägg rabarbern i en ugnsfast form eller små portionsformar.

2. Cobbler: Vispa ihop smör och socker med elvisp i en bunke.

3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner dem i smörblandningen. Vispa sist i grädden och ägget.

4. Täck rabarbern med smeten och grädda cobblern mitt i ugnen i 20-25 minuter eller tills cobblern får en gyllene 
    färg. Servera den ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.

Kyckling, rotfrukter i ugn och tsatsiki



Rotsaker i ugn:

Idag hade jag potatis, palsternacka, rotselleri, kålrot och morot i bitar.
Massa rapsolja, svartpeppar och flingsalt.
Ca en halvtimme i ugnen på 225 grader så är de mjuka och goda!

Kycklingen

Kycklingen är stekt i Alpnaerings kycklingkrydda som är så mumsig.

Tsatsiki:

3 dl gräddfil
½ gurka (riven på grova sidan av rivjärnet)
1 tsk havsörtsalt (alpnaering)
2 tsk vitlökskrydda (alpnaering)

Riv gurkan och salta rejölt på den. Låt stå och häll sedan av vätskan.
Blanda ihop de övringa ingredienserna och låt stå i kylen en stund.


Tacokorv i ugn (Ugnsfalu)



Gjorde nån variant av den här korven förut men kommer inte ihåg precis hur jag gjorde då. Vet bara att det var efter lite "rester".
Den här gången ska jag iaf skriva hur jag gjorde så att jag vet till nästa gång!;-)
Falukorv tycker jag förövrigt att är bra att ha hemma, finns mycket gott att variera sig med.

1 ring scans falukorv
ca 10 cm purjolök
2 plommontomater
1 burk Santa Maria tacosås mild
Majs efter smak
Ostskivor
Herbamare örtsalt

Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en ugnsfast forv med culinesse.
Strimla purjon och hacka tomaterna.
Skär jack i korven. Som att den skulle skivas men skär inte hela vägen ner.
Lägg korven i formen.
Tryck ner prujo, tomat och tacosås lite huller om buller i korven. Strö över majs och örtsalt. Lägg tacosåsen, majsen och tomathacket som blir kvar runt korven.
Skiva ost och täck korven med dem.
Gratinera i ugnen till osten blivit lite knaprig och korven verkar "tillagad".

Servera med hemgjort potatismos!





Min och syrrans 2 minsta barn åt som bara den av den här maten!:-)

 


Rabarberkaka nr.3

Många rabarberkakor blir det!;-)
Den här var riktigt god, receptet kommer från tidningen Hembakat.
En halvkaka försvann på nån sekund.. Det är ju faktiskt ett bra betyg!



150 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 rabarberstjälkar (ca 300 g), skivade
2 msk strösocker
1 tsk maizena

Gör så här:

1.
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, ca 24 cm i diameter.
2. Blanda smör, socker och ägg i en mixer eller med elvisp.
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Mixa till en jämn smet och bred ut smeten i formen.
4. Vänd rabarberbitarna i socker och maizena och fördela dem över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 1 timme.

Grill

Jag var redan i morse sugen på att grilla idag. Tog fram kött ur frysen men stoppade tillbaka det..

Till lunch blev det tortillas ute i solen! Nelly åt en hel! Igår åt hon typ ingen mat alls..
Hade även Tomas mamma här på besök så hon fick äta med oss.

När det började bli dags för kvällsmat kunde jag inte hålla mig längre. Det fick bli en cykeltur till affären där vi handlade lite till grillning.;-)
Eftersom att vi redan var sena med maten så köpte jag färdigmarinerat kött.
Det blev Ica´s grillraket, det var bra pris på den. Jag tyckte faktiskt att det var riktigt gott oxå!
Vi grillade även majskolv och så gjorde jag jättegoda klyftpotatisar.
Köpte Rydbergs grill bearnaise, bra smak men lite för stark nästan. Tur vi hade vitlöks creme fraiche kvar från lunchen.

Skulle ta en bild men hade inte telefonen med ute när vi åt så jag prioriterade att äta halvljummen mat istället för att hämta den.;-)

Lättlagat, nyttigt och gott! (Även barnen brukar gilla den här maten)

Jag har ett riktigt bra recept som jag fått av min syster.
Det är upplagt här sen förr men tål att skrivas lite om det.;-)
Idag åt vi denna perfekta maträtt!

Billigt, snabblagat och jag tror alla äter det! Känns lite extra nyttigt med spenat oxå.;-)

Rätten har inget direkt namn men vi kallar den Kassler med spenat och spaghetti.


RSS 2.0