Smarriga smörgåstårtan



2 förpackningar polarbröd (Det brukar kunna bli 2 halvmånar kvar)

3 dl gräddfil
Majonäs efter smak
1 gul lök eller en bit purjolök
3 tomater
1 pkt fryst dill
4 burkar makrill i tomatsås
Salt & peppar efter smak

3 dl vispgrädde
Kaviar

Gör så här:

Mosa sönder makrillen i en bunke.
Hacka löken och tomaterna fint.
Blanda i resten av ingredienserna i bunken, blanda ordentligt.



Varva polarbröd och fyllning, avsluta med ett lager polarbröd.
Vispa grädden och smaka av med kaviar.
Bred det på och runt tårtan.
Garnera med det du har hemma/tycker är gott/Ser fint ut!





Kyckling med het dillsås

Den här rätten kändes väldigt lik dillkycklingen som jag gjorde för ett tag sedan. Men smaken var inte ett dugg lik!
Kommer garanterat göra kyckling med het dillsås fler gånger.
Alla i familjen åt med god aptit och det är ett riktigt bra betyg här hemma!;-)
Det hade varit gott med pressad potatis istället för kokt tror jag, men det gick bra att mosa potatisen med såsen också.



4 portioner

500-600 g kycklingfilé (Jag tog 4 rätt små filéer)
1 gul lök
1 morot (Jag tog 2)
3 msk vetemjöl (Jag tog 4)
5 dl vatten+hönsbuljongtärning (Jag tog en dryg tesked av Alpnaerings grönsaksbuljong)
1 liten burk kokosmjölk (165 ml)
1 msk ättiksprit (12%)
2 msk sweet chilisås
1½ dl hackad dill
smör, salt

Gör så här:

1. Skala och skiva lök och morot tunt. Skär kycklingen i 2 cm breda strimlor.
2.Stek kyckling, lök och morot i 2 msk smör i 3-4 minuter. Strö över mjölet. Tillsätt vatten och buljong. Rör om.  Låt koka ca 5 minuter.
3. Blanda i kokosmjölk, ättika, sweet chilisås och ½ tsk salt. Tillsätt dillen strax före servering.

Servera med potatis




Grillat borta

Tiggde lunch hos syrran idag och det skulle bjudas på ugnsfalu och mos.
Helt ok för min del!
När jag kommer det säger hon att det blivit ändrade planer.. Men till det bättre!
Vi åt potatisgratäng, fläskytterfilé och sallad till lunch ute i det underbara vädret.:-)

Kvällsmaten åt vi hos min sambos lillasyster.
Vi hade med oss kött själva men blev bjuden på resten!
Jag hade marinerat entrecôte och nötytterfilé. Marinaden var lite klen men tillbehören var goda!
Potatis och rotfruktsstavar i ugn, en fin sallad, Lohmander´s bea och pain riche.
Till efterrätt åt vi kladdkaka med muscovado som jag gjort. Den smakade riktigt bra med lättvispad grädde till!

Kladdkaka med muscovado

Gräddade nog min kaka lite för länge. Så ett tips är att kolla om den är lagon gräddad redan efter en kvart.
Det här felet gör jag ofta me kladdkakor.. Smaken blev bra iaf!



50 g smör
2 ägg
2 dl mörkt muscovadosocker
½ dl matolja
2½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
50 g hackad mörk choklad

Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 150 grader. Klä botten på en bakform med löstagbarbotten, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Smörj insidan på formen och papperetmed margarin.
2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner smör och olja.
3. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner det i smeten.
4. Häll smeten i formen. Strö ut chokladhacket över kakan och tryck försiktigt ner det i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20-25 min, tills kakan är fast i kanterna, men lös i mitten. Prova med en sticka.


Muscovado-kakor

De här kakorna lät godare än de var. Smakade som en helt vanlig småkaka. Fattades något i dem, tror att det skulle varit gott med något chokladigt i.



2½ dl mörkt muscovadosocker
200 g rumstempererat smör
1 ägg
2 msk mörk sirap
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
strössel

Gör så här:
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Rör socker och smör poröst. Tillsätt ägg och sirap och blanda väl.
2. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten. Rör ordentligt tills alla klumpar är borta.
3. Ta upp smeten på mjölat bakbord och forma till en rulle och platta till. Skär i 15-20 sneda bitar.
4. Strö på strössel. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i ca 15-20 min. Låt svalna på galler. 


Apelsinrutor till påsk

Det här receptet kom jag på för en herrans massa år sen!
Egentligen är det ett recept som kommer från sju sorters kakor och heter snoddas.
Men jag bytte ut choklad och kaffe mot apelsin. Många har tyckt att de är jättegoda och jag tycker att de passar bra till påsk!



Du behöver:

150 gram margarin eller smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½-1 apelsin
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

Glasyr:
75g smör eller margarin
2 msk färskpressad apelsin
rivet skal av en apelsin
2 tsk vaniljsocker
3½ dl florsocker

Garnering:
Kokosflingor

Gör så här:

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet. Häll smeten i en bakplåtpappersklädd långpanna (ca 30x40cm).
Grädda kakan i nedre delen av ugneni 175º i ca 15 minuter.
Låt kakan svalna. Smält under tiden matfettet till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning. 
Bred glasyren på kakan. Strö på rikligt med kokos. Skär kakan i fyrkantiga bitar. 

Pappas favorit



10-12 medelstora potatisar, tunt skivade.
400g falukorv
1 tsk olja
1 gul lök
1 purjolök
1 tsk paprikapulver
1 tsk grovmald svartpeppar
1 msk vetemjöl
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning
2 dl vatten
1 dl creme fraiche
salt

1)Skala och hacka löken.
2)Skär korven i strimlor och fräs den snabbt med löken i en gryta.
3)Strö över paprikapulver, svartpeppar och mjölet. Rör om.
4)Tillsätt övriga ingredienser och låt det puttra på svag värme tills potatisen är mjuk (Det tar nästan en timme för mig).
5)Smaka av med salt.                

Servera med sallad!


Alp-Schnitzel

Alltså jag är helt makalös!?
Såg fram emot att göra ett inlägg om mat MED bild. Men preis som vanligt så glömmer jag fota!?!?!
Det får ju inte hända och absolut inte så här ofta!

Den här maträtten har min mamma lagat till mig många gånger och jag tycker mycket om den. Vet inte varför det är så sällan jag gör den bara.

Det som behövs till Alp-schnitzel är:

Något slags kött av skinka.
Skivad ost
Rökt skivad skinka
Grädde
salt och peppar

Köttskivorna ska vara rätt så tunna så dem jag hade idag fick jag banka lite på.
Dela dem i lagom bitar och stek i stekpanna med salt och peppar.
Lägg en liten skiva kött underst och på den en ostskiva, en skinkskiva, en ostskiva och en köttskiva överst.
Lägg schnitzlarna i en ren stekpanna eller låg vid kastrull. Häll över så mycket grädde du vill ha och låt puttra en stund för smakens och värmens skull.

Servera med kokt potatis och lite sallad!

De allra godaste av kärleksmums!

Det finns ju så många olika namn och recept på dessa goda chokladrutor. De här är mina allra godaste!
Klassiska och sååå goda!



Du behöver:

2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk (Den här gången hade jag inte mjölk hemma men det funkar bra med fil oxå!)
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
150 g smör, smält

Glasyr:

300 g florsocker
1 msk kakao
5 msk kaffe, kokt
50 g smör, smält
kokosflingor

Gör så här:

Vispa ägg och socker poröst, tillsätt sedan de övringa ingredienserna, sist det avsvalnade smöret.
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda ca 15 minuter, 200º.
Låt kakan svalna.
Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred på kakan.
Strö kokosflingor över och skär i passande rutor.

Mintchoklad cc´s

Det här är nog de godaste cupcakes jag vet faktiskt!
Nu har jag längtat efter dem ett tag så jag passade på att bjuda på dem idag. Jag var på mitt sista styrelsemöte på dagis. De blev mycket uppskattade, skoj!



125g rumstempererat smör
125g strösocker
2 ägg
125g extra fint vetemjöl
några droppar pepparmintsolja
några droppar grön hushållsfärg
100g grovhackad choklad

Värm ugnen till 190º
För att göra muffisen, rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägg och mjöl, pepparmintsoljan och den gröna hushållsfärgen och rör till en slät smet.Rör sedan ned den hackade chokladen. Fördela smeten i formarna och baka i mitten av ugnen i 12-15 minuter till muffisen har rest sig och är fasta i mitten.
Ta ut muffisen ur ugnen, lägg över dem på ett galler och låt svalna.


Till toppingen:
175g rumstempererat smör
350g florsocker
3msk kokhett vatten
vaniljsocker

Rör smöret mjukt i en skål. Tillsätt florsocker, varmt vatten och vaniljsockeroch vispa tills smeten är mjuk och blek till färgen.
Tillsätt lite grön hushållsfärg till smörkrämen och smaksätt med pepparmintsoljan.
Bred eller spritsa ut på muffisen och strö över chokladströssel.



Så här såg de ut när jag gjorde dem förr en gång!

Det har sett lite olika ut varje gång, ibland har jag brett på frostingen och haft på chokladströssel.



Karins färsgratäng

Idag har jag provat min vän Karins recept!
Det blev riktigt mycket mat kan jag säga. Vi var 4 vuxna och 5 barn som åt och det var drygt hälften kvar. Det här är nåt för stora familjer eller för dem som vill ha många matlådor!

Tyvärr glömde jag fota... Blir ju lätt så i all stress.:-(

Det här behöver du:

1 pkt bandpasta (500g)

800-1000 g köttfärs
1 buljongtärning (1 tsk om du har Alpnaerings)
2 burkar champinjoner (jag hade i en stor)
1 burk pastasås (Jag hade dolmio)
1 gul lök
Ev. vitlök (Jag pressade i 2 klyftor med köttfärsen)

2 askar Philadelphia
2 stora burkar creme fraiche
chilisås efter smak
2 påsar riven ost (Jag rev själv direkt över gratängen tills jag tyckte att det var lagom)

Koka upp pastan, häll av och bre ut i en långpanna.
Gör köttfärssåsen och lägg på pastan.
Rör ihop Philadelphia, creme fraiche, och chilisås. Bre det på köttfärsen.
Strö sedan över riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen i 225 grader ca 20 minuter.

Servera gärna med en sallad till.


Sockerkaka

Min dotter Nelly gillar att baka och helst ska det vara rosa bakverk!
Den här gången fick hon som hon ville. Jag fick baka mina höstlimpor som jag längtat efter så då fick även Nelly sin vilja igenom.;-)



Det här behöver du:

2 ägg
2 dl socker
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2¾ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175º. Smörj och bröa en form (ca 1½l).
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält matfettet och tillsätt mjölken. Rör ner i äggsmeten.
Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten tillsammans med vaniljsockret.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen, 35-40 minuter.
Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan den stjälps upp.

Nelly och jag tillsatte rosa pastafärg i smeten.
Sen gjorde vi en glasyr av florsocker utrört i lite vatten och hade i lila pastafärg.
Överst fick det bli dekorationshjärtan!

Behöver jag säga att Nelly var både stolt och nöjd!?;-)

Nu har min syster skaffat sig en matblogg!

Hon har länge funderat över det men nu gjort slag i saken!
Mycket trevligt tycker jag!!:-)

Bloggen heter kök Sotaskär.

RSS 2.0