Varuprov från Kockens!



De här trevliga kryddorna har jag fått av Kockens kryddor!
Än så länge har jag bara provat svartpepparen och jag gillar att den är rätt grovt malen.
Jag ska försöka prova alla dessa inom en snar framtid och även försöka visa resultat!
Är ju bara så dålig på att komma ihåg precis vad jag haft i maten och sen att fota...
Ser fram emot att prova curryn!

Hembakat!

Idag låg den i min postlåda, nya tidningen från Hembakat!!
Ska ta och kika i den nu.:-)
Önskar att jag hade ett välstädat hem och ett välfyllt skafferi med bakingredienser!
Tror att jag i första hand får jobba på städningen.. Men sen så kommer bakningen!!

Köttgryta



Idag gjorde jag en köttgryta av en bit högrev som låg i frysen.
Jag är fruktansvärt dålig på att använda recept och inte är jag bra på att göra gryta heller.
Men det blev riktigt bra enligt min smak iaf!
Ska försöka komma ihåg ungefär vad jag hade i. Nu får ni inte bli förvånade om jag har gjort något i fel ordning eller så..

Ca 1 kg kött tror jag.
1 gul lök
2 morötter
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor
1 tsk Alpnaerings grönsaksbuljong
Drygt en matsked kalvfond tror jag.
Ca 2 msk tomatpure
5 dl vatten
2 msk vetemjöl
salt
vitpeppar
svartpeppar

Gör så här:
Dela köttet i bitar. Jag gjorde rätt så små.
Stek dem i en stekpanna med lite salt och malen vitpeppar. Lägg över i en gryta. Vispa ur stekpannan med det mesta av vattnet.
Pressa i vitlök och tillsätt buljong, fond och lagerbladen.
Låt koka minst en timme på svag värme under lock.
Skiva morötterna och skär klyftor av löken. Stek löken lite lätt och ha sedan i lök, morötter, ca 1 tsk salt och tomatpure i grytan.
Låt koka minst en halvtimme till.
När köttet känns mört göres en redning i tex en shaker av vattnet och mjölet.
Häll i redningen i en fin stråle medan du rör om i grytan.
Tillsätt eventuellt mera salt och så lite grovmalen svartpeppar. (Jag provade Kockens ekologiska grovmalen svartpeppar som jag fått som prov)

Servera med kokt potatis och njut!

Äggfria vanilj och kanelbullar

Det här är första gången jag penslat bullarna med sirap istället för ägg. Resultatet blev mycket bra!




Ca 48 st.

150 gram margarin 
5 dl mjölk 
50 gram jäst 
0,5 tsk salt 
1 dl socker   
ca 14 dl vetemjöl 

Fyllning:
Smör, socker, vaniljsocker och kanel.  
 
GÖR SÅ HÄR:
1
. Smält margarinet och häll i mjölken, värm till fingertemperatur.
2. Smula sönder jästen i en stor bunke häll på socker och salt, blanda tills det "smält". Häll sedan på mjölk/margarin blandningen och rör igen.
3. Tillsätt vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
4. Knåda degen och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 20 x 40 cm. Bred på rejält med smör och strö över socker och vaniljsocker på den första delen. Rulla ihop degen och skär till 24 bullar. Den andra halvan: Rejält med smör igen, strö över rikligt med kanel och vaniljsocker. Vik ihop från hörn till hörn. Skär 24 långa smala remsor och tvinna ihop dem och rulla ihop. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt.
5. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla vaniljbullarna med sirap blandat med lite vatten. Strö på pärlsocker. Kanelbullarna gräddas som de är. 
8. Grädda mitt i ugnen ca 6-8 minuter.
9. Kanelbullarna görs klar när det är dags att äta dem. Smält smör, pensla och doppa i strösocker.


Bittes päronkaka (äggfri)



6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
1 tsk vaniljsocker
100g margarin
2½ dl mjölk
4 konserverade päronhalvor i lag

Garnering
Pärlsocker och flagad mandel

Ugn 200º

Gör så här
1.
Smörj och bröa en rund 2-liters form med diam ca 20 cm.

2. Blanda mjöl, bakpulver, socker, kardemumma och vaniljsocker i en bunke.

3. Tillsätt margarinet och finfördela det med hjälp av fingrarna i mjölblandningen. Blanda i mjölken och rör samman smeten tills den får en ganska fast konsistens.

4. Fördela smeten i formen. Dela varje päronhalva i ett par klyftor och fördela dessa i kakan.

5. Garnering: Strö pärlsocker och mandelspån över och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.

Kladdkaka utan ägg

Googlade på baka utan ägg och hittade den här.
Den smakade inte i närheten av en kladdkaka med ägg men kan tro att den duger om man är allergisk mot ägg.
Mycket mjölsmak och lite "klister-känsla".
Det kommer troligen komma fler äggfria recept här framöver. Det är så att mitt minsta syskonbarn fått äggallergi nämligen och eftersom att min syster fortfarande ammar så blir det äggfritt även för henne.




2,5 dl socker
50 gr rumsvarmt smör eller margarin
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1,5 dl mjölk


1. Vispa socker och smör/margarin poröst med 1 msk mjölk.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna och tillsätt dessa växelvis med resten av mjölken.
3. Vispa i minst 2 minuter.
4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten.
5. Grädda i 150° i 35-40 min.


Sirapskakor





100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
2 ½ dl mjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna, rulla till 2 längder och lägg på bakplåtspapper på plåt. Platta till lätt och in i ugnen i 175 grader 10-12 minuter. Låt svalna en stund och skär sedan i sneda bitar.


Nu är det nära, snart har jag min kära här hemma!

Jag har för nästan 4 veckor sedan beställt en assistent. Velade länge och väl över vad jag skulle välja för märke och sen över färgen på den.. Färgen var egentligen det svåraste.;-)
Jag tycker att de är så fina i de moderna pastelliga färgerna. Men klok som jag är så valde jag tillslut en vit!
Tänker att jag ska ju förhoppningsvis ha samma assistent i hela mitt liv och tror att jag skulle tröttna på till exempel rosa.;-)

I veckan som var gick jag iaf in och frågade i butiken om inte assistenten hade kommit.. Fick till svar att de skulle kolla upp vad som hänt och att jag skulle bli uppringd.. Det blev jag inte förrän dagen efter. Då ringde en annan i butiken och sa att nu fanns den hemma!
Glad i hågen åkte jag dit dagen efter samtalet för att hämta den.
Vad tror ni vi upptäcker då?
Jo att det har kommit en grön assistent istället för en vit...
Men jag måste säga att hon i butiken skötte det så snyggt! Hon bad om ursäkt och lovade någon slags kompsensation för att jag fått suttit och åkt i onödan.
Nelly fick med sig ett jättefint sugrörsglas hem som plåster på såren oxå!
Förresten fick även jag med en grej hem. Jag fick med mig köttkvarnen.;-)

Se här sån fin grej som ska pryda mitt hem och hjälpa mig med en massa skapande!!


Bild på Assistent Orginal AKM6120MW Vit

Tekakor

Det doftar ljuvligt hemma hos mig just nu!
Jag har precis klarat av ett bak av Mammas goda tekakor som finns i Leila Lindholms A piece of cake.
Kom på att jag skulle köra på varmluft så det skulle gå snabbare. Blev lite olika resultat på den övre och undre plåten men alla verkar ok!
Jag gjorde dubbel sats av receptet och av halva degen gjorde jag små tekakor. Men nästan så jag tror att de större blev bättre.;-)



Det blev en rejäl deg efter jäsningen!
Lättarbetad var den också.



Mammas goda tekakor ur Leilas "a piece of cake".

Till 10 bröd behövs följande.
5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 gram smör
25 gram jäst
8-9 dl vetemjöl special

1. Värm mjölken till cirka 50 grader och häll i havregrynen, salt och sirap.
    Låt blandningen stå och svälla i cirka 20 minuter.
2. Smält smöret och rör ner det i grynblandningen.
3. Smula ner jästen och blanda ordentligt.
4. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg.
5. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7.Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda tekakor cirka 1 cm tjocka.
8. Nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i cirka 30 minuter.
9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.


Krämiga blåbärsrutor

Dessa provade jag på i höstas när jag var värdinna för en Me&i-visning. De var uppskattade!



5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1½ dl råsocker
100 g smör eller margarin, rumsvarmt
3 ägg

Fyllning
400 g Philadelphia cream cheese
3 msk marsanpulver (för kokning)
2½ dl vispgrädde
1 dl strösocker
8-10 dl blåbär

Gör så här

1.
Blanda mjöl, bakpulver, vanilj- och råsocker i en skål.
2. Tillsätt smör och ägg och arbeta samman till en deg.
3. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylskåp i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Klä en långpanna, ca 25x35cm, med bakplåtspapper.
5. Tryck ut degen i långpannan. Förgrädda kakan mitt i ugnen i 15 min.
6. Blanda ost och marsanpulver i en skål.
7. Vispa grädde och socker till ett fast skum och vänd ner det i ostblandningen.
8. Bred fyllningen på den förgräddade bottnen. Strö över blåbär.
9. Grädda i ytterligare 20-25 min. Låt svalna. Skär kakan i rutor. Pudra gärna över florsocker före servering.

Recept från tidningen Hembakat 1/2010

Citronkaka

En väldigt god och tydlig smak av citron har den här kakan.
Sötsyrlig, jag längtar tills det blir sommar. Då ska jag sitta ute och fika på denna goda kaka!



2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör eller margarin, smält
½ dl mjölk
2 msk färskpressad citronsaft
rivet skal av en citron
2½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här

1.
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ägg och socker vitt och pösigt.
2. Tillsätt avsvalnat matfett, mjölk, citronsaft och rivet citronskal. Rör om till en jämn smet.
3. Blanda vete- och potatismjöl med bakpulver i en skål.
4. Vänd ner mjälblandningen i äggsmeten.
5.
Häll smeten i en smord och bröad form, modell mindre.
6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 min. Känn med sticka om den är klar.

Recept från tidningen Hembakat 1/2010

Citrustårta



Underbar smak på den här tårtan! Blev godare och godare ju äldre den blev.;-) Den "safta" liksom till sig.

Kaka
2 ägg
3 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 citron, skal och saft
saften av 1 apelsin
150 g smör eller margarin

Citronkräm
1 citron, skal och saft
1½ dl strösocker
3 ägg 
2 msk kallt smör

Frosting
50 g smör, rumsvarmt
200 g Philadelphiaost
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
saften av en limefrukt

Gör så här

1
. Kakan: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Smält smöret
2. Blanda vaniljsocker, bakpulver samt vetemjöl och vänd ner det i smeten.
3. Rör i citronskal samt saften av citron och apelsin och det smälta smöret. Rör tills smeten bli jämn.
4. Häll smeten i smörad och bröad form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter. Grädda kakan i den 
    nedre delen av ugnen i ca 50 min. Känn med en sticka så att den är klar. Låt svalna.
5. Citronkräm: Blanda citronskal och saft, socker samt ägg i en rostfri bunke. Ställ den över en kastrull med 
    vatten som sjuder. Rör i krämen tills den tjocknar. Den får inte koka. Ta bunken från värmen och klicka i 
    smöret samtidigt som du rör häftigt. Låt svalna.
6. Dela kakan i två delar med en kniv. Fördela citronkrämen på tårtbottnen. Lägg på locket. 
7. Frosting: Vispa ihop alla ingredienserna till en jämn och fluffig smet. 
8. Bred frostingen runt om och ovanpå  tårtan. Garnera med riven choklad och limeskivor. Förvara kakan i 
    kylskåp.

Recept från Hembakat nr 3/2010
 
 

RSS 2.0