Rabarberkaka
Ingredienser
Kakan:
3 ägg
3 dl socker
1,5 dl smält smör (ca 150 g)
3 dl vetemjöl
Rabarberbitar
Kolaglasyren:
2 dl grädde
1 dl socker
1 msk smör
Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner smält, svalnat smör och mjölet i äggsmeten. Häll smeten i en smord springform med löstagbar kant (ca 25 cm i diam.) och tryck ner rabarberbitarna i smeten.
Grädda kakan i ca 30 minuter i 175 grader (den ska vara lite mer än halvklar). Medan kakan är i ugnen kokas kolaglasyren. Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och koka ca 15-20 minuter. Bred på glasyren på kakan, sätt in i ugnen igen i ca 10 minuter tills kakan är helt klar.
Låt svalna, ät och njut! Kakan är så god i sej själv så varken vaniljsås eller grädde behövs till.
Höstbröd

• 2 Limpor
• 50g Jäst
• 5 dl fingerljummet Vatten
• 1 burk Kesella Lätt
• 1 dl Mörk Sirap
• 1 msk Salt
• 2 dl Havregryn
• 5 dl fint Rågmjöl
• ca 8-10 dl Vetemjöl
1. Smula jästen i en degblandare.
2. Häll över vatten, kesella, sirap och salt. Kör tills jästen har lösts upp.
3. Tillsätt det havregryn, rågmjöl och vetemjöl.
Kör degen kraftigt i maskin ca 15 min. - Har du ingen en degblandare?
Tillsätt då aningen mer vetemjöl och arbeta degen för hand ca 10 min.
4. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 min.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar.
Forma till limpor och lägg i mjölade formar.
6. Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 min.
7. Grädda i mitten av ugnen i 200°c, ca 40 min.
Högbobrödet
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk vetegroddar
½ dl vetekli
¾ dl rågkross
¾ dl solrosfrön
1 ½ dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
2 ½ dl vetemjöl
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
1 dl mandlar, hela och skållade
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
Blanda först alla torra ingredienser innan filmjölken och sirapen tillsätts.
Häll upp i smord 1 ½ liters brödform.
Grädda i ugn 175 grader i ca 50-60 minuter.
Tekakor
5 dl havregryn
1 liter mjölk
3 hg margarin
3 pkt jäst
2 dl strösocker eller ¾ dl canderel
mjöl till lagom smet.
Blanda mjölk och havregryn och låt stå i kylen över natten.
Smält margarinet och häll det över mjölkblandningen, salta lite.
Blanda socker och jäst, häll sedan i det också.
Häll i mjöl och arbeta till smidig deg.
Jäs i 30 minuter, baka ut och jäs 20-30 minuter till på plåten.
Grädda i mitten av ugnen i 200º ca 10 minuter.
Låt svalna på galler och pensla med vatten.
Recept från mamma 11/2-02
Källarfranska
25 gram jäst
1 msk olja
½ tsk salt
½ msk socker
ca 5-6 dl vetemjöl (till mjuk deg)
Rör ut jäst i vattnet tillsätt salt, socker och olja. Arbeta efter hand i mjölet.
Ta upp degen på bordet, arbeta samman och rulla till en längd.
Skär snitt och lägg på smord plåt. Mjöla lätt över.
Låt jäsa upp väl ca 30 min.
Grädda i 250ºc tills de är lätta och svagt gyllengula.
Låt svalna utan duk.
Tekakor
50 gram jäst
7 dl vatten och 1 dl olja
eller
7 dl mjölk och 100 gram smält margarin
½ dl socker eller sirap
1 krm hjorthornsalt
salt
Mjöl och frön efter eget behag. Degen ska vara ganska kladdig.
Gör så här:
Gör som en vanlig deg och låt jäsa ca 10 minuter.
Dela degen i så stora bitar du vill ha.
Rulla till runda bullar, kavla och nagga.
Låt jäsa på plåt i ca 30 minuter.
Grädda i 225º tills de fått lite färg.
Pensla med vatten och låt svalna på galler.
Morotsbröd med solrosfrö
2-3 liter vetemjöl
½-1 tsk salt
1-1½ fint rivna morötter
50 gram margarin
1 liter mjölk
solrosfrön och ägg till pensling
Smält smöret, värm mjölken till 37º.
Smula jästen i en bunke. Blanda ihop vätskorna och häll ner i bunken.
Tillsätt saltet och de rivna morötterna. Smaka av.
Tillsätt mjölet under rörning, lite i taget tills degen är lagomt kladdig.
Strö över lite mjöl och lägg på en bakduk.
Låt degen jäsa till dubbel storlek. Ta ur degen ur bunken och lägg den på ett mjölat bakbord och knåda in mjölet tills degen känns bra.
Forma degen till limpor eller frallor och låt dem jäsa färdigt.
Pensla med äggen, tillsätt fröna och grädda i ugn ca 200º. Sänk temp efter ett tag. 35-45 min. gräddningstid på limporna och frallorna ca 9 min.
Ljummen kycklingsallad
3 kycklingfiéer strimlas och stekt i olivolja och valfria kryddor. (salt, peppar,vitlökspulver, curry,paprikapulver och cayennepeppar).
Lagom mycket ruccolasallad som hackas
Lagom många cocktailtomater som delas i halvor
1 avocado som hackas i ganska små bitar
Fetaost
Blanda ihop alltihopa i en stor skål
Till detta kan det vara gott med en typ av dressing som består av matlagningsyoghurt eller lätt creme fraiche och samma kryddor som man steker kycklingen i + lite soja, fransk senap, balsamvinäger och olivolja.
Detta är till 4 portioner.
Tonfisksallad
Potatis
Majs
Isberg
Gurka
Tomat
Dill
Paprika
Olja
Vinäger
Senap
Biscotti
Ingredienser
3 ägg
3 äggulor
4 dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk stött anis
1 tsk vaniljsocker
8 ½ dl vetemjöl (510 g)
rivet skal av 1 citron, 1 lime och 1 apelsin
200 g hackad mandel och pistagenötter
Fakta
Portioner: 50 skorpor
Tillagningstid: 1-2 timmar
Tillagning
Italienska hårda skorpor, mycket gott till kaffe eller vin santo.
Sätt ugnen på 170 grader. Vispa upp ägg, äggulor och socker pösigt (det ska bli vitt).
Blanda ihop salt, bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl och anis. Blanda ner det i äggsmeten tillsammans med citronskal, hackad mandel och pistagenötter.
Baka ut degen i 3 längder. Degen ska vara lite kladdig.
Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Skiva limporna på snedden när de är varma. Låt skorporna eftertorka 30 minuter i 150 grader (de ska kännas torra). Förvaras tort!
Recept från: godmiddag.se
Syltkakor
ca 30 st
Det här behöver du :
200 gram smör
5 dl vetemjöl
1 dl rårörsocker (det går utmärkt med vanlig strösocker också)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljarom (alt. vaniljsocker)
Ca 1½ dl sylt (Jag använde kung markattas ekologiska skogshallonsylt)
1 dl florsocker + några droppar vatten
GÖR SÅHÄR :
Arbeta ihop alla ingredienserna till degen för hand eller i matberedare. Slå in degen i plastfolie och låt ligga i kylen ca 1 timme. Ta ut små mått, ca en matsked och forma till runda bollar. Gör en grop i mitten med fingret. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och fyll med 1 tsk sylt i varje kaka. Grädda i 175 grader ca 15 min. Låt svalna. Rör ihop vatten och florsocker och ringla över!
Biskvikaka i långpanna
Botten:
8 äggvitor
4 dl strösocker
400 g mald, skållad mandel
Smörkräm:
225 g smör
3 dl socker eller florsocker
3 äggulor
Topping:
200 g choklad
1 tsk olja
Vispa äggvitorna styva och vispa i sockret. Vänd varsamt i mandeln och bred ut det i en smord långpanna (jag hade ett smort bakplåtspapper). Grädda ca 15 minuter. (Nästa gång ska jag köra den längre, för den blev lite för lös tyckte jag.) Stjälp upp den på bakplåtspapper och låt kallna.
Vispa samman smörkrämen och bred den över den kalla kakan. Ställ sedan kakan kallt. (Jag ställde in den i frysen).
Smält chokladen med oljan över vattenbad och låt kallna något. Bred den sedan över kakan. Låt stelan och skär med vass kniv i rutor (skölj kniven i varmt vatten och torka av så går det lätt av skära kakan).
Går bra att frysa.
Chokladmazariner
6 dl mjöl
¾ tsk bakpulver
225 g kallt smör
1½ dl socker
1 ägg
1 äggula
Fyllning:
100 g smör
2½ dl socker
3 ägg
125 g mald mandel
3 msk kakao
1. Lägg mjöl blandat med bakpulver, smör och socker i en matberedare.
Kör snabbt samman ingredienserna och tillsätt ägget och äggulan, kör tills det blir en deg.
2. Tumma ut massan i mazarin eller aluminiumformar, nagga och ställ dem kallt ca 30 minuter.
3. Fyllning: Rör ihop smör och socker, vispa äggen lätt och rör ner dem.
Blanda mandel med siktad kakao och rör ihop alltsammans till en smet.
4. Ta ut formarna från kylen och fyll dem med mandelsmeten till 2/3.
Grädda kakorna i 175º 15-20 minuter. Låt mazarinerna svalna något innan du tar ur dem.
Tid: ca 1 timme och 10 minuter.
Idakakor
1dl potatismjöl
¾dl florsocker
2hg smör
Blanda och låt vila kallt 1 timme innan utbak.
Chokladkräm:
75g smör
1½dl florsocker
1 äggula
2msk kakao
Dela degen i 2 delar och färga i varsin färg, jag brukar ta rosa och grön.
Spritsa små kakor på plåt med bakpapper på.
Gräddas i mitten av ugnen i 175ºC värme ca 10 minuter.
Bre på chokladkräm och sätt ihop en kaka av vardera färg.
Eva-Lenas pepparkakor
4 hg socker
2 hg margarin
½ burk vaniljsocker
3 dl grädde
1 msk ingefära
750 gram sirap
2 msk bikarbonat
Vispa grädden och blanda allt till en deg.
Grädda i 200-225º i ca 8 minuter.
Bananis
175 gram margarin
2½ dl brun farin
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
½-1 banan
1 ägg
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
150 gram hackad blockchoklad
Sätt ugnen på 200º.
Rör ihop matfett, farin, socker och vaniljsocker med elvisp.
Skala och mosa bananen
Tillsätt ägget och bananmoset.
Blanda havregryn, mjöl, bakpulver och salt.
Tillsätt detta.
Grovhacka blockchokladen och rör ner den i smeten.
Klicka ut smeten med ett par cm mellanrum på bakplåtspapper.
Grädda 10-15 minuter
Låt svalna på galler.
(Gör minst 20 klickar av smeten)
Kolastänger
200 gram smör
1½ dl socker
2 msk sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
Blanda ihop alltsammans till en deg.
Rulla ut till längder och platta till lite lätt med handen.
Grädda i 175º
Havrerutor med nougat
200 gram smör
9 dl havregryn
2 msk vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker
4 msk ljus sirap
Garnering 200 gram mjuk nougat
Gör så här:
Smält fettet i en kastrull.
Blanda havregryn, mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och sirap i en skål.
Tillsätt fettet och rör om.
Häll smeten i en smord långpanna.
Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 10 min i 200º
Skiva nougaten tunt, lägg skivorna på kakan så att de smälter.
Gör mönster med en gaffel.
Skär kakan i rutor.
Låt kakan stå i kylen i 20 minuter så att nougaten stelnar.
Havreflarn
1 dl socker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
¼ tsk bakpulver
1½ msk mjölk
1½ msk sirap
Gör så här: Koka ihop allt i en kastrull.
Klicka ut med teskedar på bakplåtspapperklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen i 200º i ca 5 minuter.
Alla recept
Alpnaering
Jättegod fisksås
Dill-Gräslök dipp
Sveas tacopaj
Bullar
Blåbärsbullar
Saffransbullar med mandelmassa
Vetebullar med jordgubb och vit choklad
Mintchoklad CC's
Morotscupcakes
Efterrätter
Amerikansk äppelkaka
Bananoffeepaj
Bananpaj
Bärsmulpaj med mazarinfyllning
Drottningkaka
Jordgubbsblixt
Mammas rabarberpaj
Rositas paj
Rabarbercobbler
Fisk
Laxpudding
Malins firre
Tacofisk (Glutenfri)
Glutenfria bakverk
Glutenfri kladdkaka/Kladdkaka
Glutenfria kanelbullar
Glutenfri chokladkaka
Glutenfria hallongrottor
Glutenfri budapestrulle/budapestrulle
Kolatårta (glutenfri)
Gratänger
Rotsaksgratäng
Julbak
Glutenfria pepparkakor
Glutenfria saffransbullar med vanilj
Julgodis
Chokladtryffel
Fransk nougat
Frasgodis
Glögg- och pepparkaksbollar
Kladdkakor
Kladdkaka
Kladdkaka med glasyr
Kladdkaka med muskovado
Kladdkaka med dumle
Korv
Kyckling
Agnetas kyckling
Dillkyckling
Kyckling med kall dillsås
Malins kyckling i tortilla
Kyckling med het dillsås
Kyckling, rotfrukter i ugn och tsatsiki
Kött
Alp-schnitzel
Festlig gryta
Kassler med spenat och spaghetti
Kasslermaträtt
Stekt spaghetti
Köttfärs
Lindas färsfavorit
Matbröd
Focaccia
Pitabröd
Mjuka kakor
Brödig kardemummakaka
Citronkaka
Marie-Annes kardemummakaka
Mazarinkaka
Rabarberkaka
Rabarberkaka
Rosendals morotstårta
Sockerkaka
Vaniljkaka
Rabarberkaka nr.3
Mjuka kakor i långpanna
Apelsinrutor till påsk
Bakelserutor
Chokladrutor
Falsk tosca
Falsk tosca
Krämiga blåbärsrutor
Mazarinkaka i långpanna
Havretosca i långpanna
Kärleksmums
Sega chokladrutor
Coca cola-kaka
Snoddas/chokladrutor/moccarutor
Mjukt bröd
Höstbröd
Högbobrödet
Källarfranska
Morotsbröd med solrosfrö
Snabbaste tekakorna
Tekakor
Tekakor
Tekakor (Leilas mammas)
Tekakor (glutenfria)
Glutenfritt formbröd med morot och solrosfrön
Muffins
Päronmuffins
Chokladmuffins
Blåbärsmuffins
Paj
Kantarellpaj
Pasta
Lindas pastasås med bacon
Potatis
Kjell-Åkepotatis
Lisas potatissallad
Saft
Byvångens rabarbersaft
Sallader
Ljummen kycklingsallad
Tonfisksallad
Småkakor
Bananis
Biscotti
Biskvikaka i långpanna
Chokladmacaroner med gräddkolakräm
Chokladmazariner
Kryddburkens delicatobollar
Mjölkchokladsnittar
Drömtoppar
Eva-Lenas pepparkakor
Grannens kullakakor
Spökmaränger
Havreflarn
Havrerutor med nougat
Idakakor
Kolastänger
Nötsnitt
Sirapskakor
Skurna chokladbröd
Smörgåstårta
Smarriga smörgåstårtan
Soppa
Kycklingsoppa
Tårtbottnar
Jennies tårtbotten
Lättsockerkaka till tårtbotten
Monnies tårtbotten
Tårtfyllningar
After eight-creme
Blåbärsmousse
Hallonfärskostmousse
Lemoncurdgrädde
Päronmousse
Vaniljmousse
Tårtor
Chokladtårta
Citrustårta
Enkel sommartårta
Marängrulle Peach Melba
Äggfritt
Bittes päronkaka
Kladdkaka utan ägg
Äggfria vanilj- och kanelbullar
Övrigt
Langos
Lisas potatissallad
½ dl olivolja
2 msk pressad citron
1 vitlöksklyfta
½ dl persilja
salt
svartpeppar
lite vatten ca ½ dl
Kjell-åkepotatis
Receptet kommer från Ulrika Israelsson