Risgrynsgröt/tomtegröt

Ikväll har jag kokat gröt som ska ätas till frukost imorgon!
När jag gör risgrynsgröt så använder jag mig nästan alltid utav Tupperwares servofix.
Jag blir galen när jag kokar i kastrull för det blir nästan alltid bränt i botten.
Säkert fler än jag som tycker att det är tråkigt att få ren brända kastruler så jag bjuder er på "mitt" recept!
6 Portioner
2,5 dl grötris
5 dl vatten
7dl mjölk ca
1 bit kanel
¾ tsk salt
En klick smör
Eventuellt en gnutta socker
Gör så här:
Koka upp ris och vatten. Låt koka under lock på svag värme i ca 10 minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt det koka upp. Koka 1-2 minuter.
Häll över i servofixen och lägg en handduk på locket eller ställ ner servofixen i varmt vatten.
Låt vila så i ca 1 timme.
Sen så är gröten färdig och smakar INTE bränt!:-)
Saffransbak!
Tycker förstås att saffranet är lite väl dyrt men köper så klart ändå!;-)
Har nyss provsmakat och blev proppmätt..
Saffran är gott det!!
Jag tycker inte så mycket om "släta bullar" så som lussekatter. Så jag har kört en variant med mandelmassa och apelsin i några år nu!
Receptet på mina Saffransbullar! Baka, ät och njut!
Tips på kakor till dopfika
Fick en fråga av min gamla arbetskompis ikväll.
Hon hade lovat att baka till ett dop och ville då ha tips på snabba och goda kakor!
Så jag har lagt in tre recept här i bloggen nu.
Drömtoppar
Nötsnitt
Skurna chokladbröd
Tre recept som jag absolut tycker att ni borde prova på!
Drömtoppar
Deg nr 1.
200g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Deg nr 2.
75g smör
1½ dl strösocker
½ dl matolja
½ dl kakao
2½ dl vetemjöl
½ tsk hjorthornssalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Till deg nr 1 röres smör och socker väl. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en smidig deg. Låt vila svalt under tiden deg nr 2 göres.
3. Rör smör och socker väl till deg nr 2. Tillsätt oljan och rör kraftigt tills smeten är nästan vit. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta degen smidig.
4. Dela var deg i 40-50 bitar och rulla dem till små bollar. Lägg bollarna till deg nr 1 på bakplåtspapper på plåt och platta till dem till ca ½ cm tjocklek. Lägg bollarna av deg nr 2 ovanpå och tryck fast dem lätt. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills kakorna känns färdiga.
Nötsnitt
200g smör
1¼ dl strösocker
1 äggula
4½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Marängsmet:
100g nötkärnor
knappt 2 dl strösocker
2 äggvitor
Garnering:
50g mörk blockchoklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175º
2. Blanda samman alla ingredienserna till mördegen och låt vila på svalt ställe en stund.
3. Hacka nötterna grovt och blanda dem med socker och äggvitor i en kastrull och sjud över svag värme.
4. Rulla ut mördegen till längder som läggs på bakplåtspapper på plåt och plattas till något. Gräddas 8-10 minuter. Bred över marängsmeten och grädda dem ca 5 minuter ytterligare tills längderna är guldgula. Låt längderna nästan svalna.
5. Smält blockchokladen och ringla den över längderna. Låt chokladen stelna och skär därefter längderna i sneda bitar.
Skurna chokladbröd
200g rumstempererat margarin
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1¼ dl kakao
1 ägg
Garnering
50-100g vit choklad
Ugn 175º
Gör så här:
1. Rör ihop margarin och socker
2. Blanda mjöl, bakpulver och kakao. Tillsätt detta och ägget i smeten.
3. Arbeta samman till en deg. Dela den i 4 bitar och rulla ut till längder.
4. Lägg längderna på bakpappersklädd plåt och platta till dem lätt med handen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter. Skär längderna i sneda bitar direkt när de kommit ut ur ugnen.
6. Smält chokladen och ringla den över kakorna när de kallnat helt.
Ska bjuda på lunch i morgon
Vet inte riktigt hur jag tänkte..
Har ju inte nå tid att göra lunch på så jag har fått fixa idag istället.
Eftersom att det ska gå bra att värma kom jag på att jag gör pajer!
Så sent ikväll har jag fått till en grönsakspaj och en tonfiskpaj.
Tonfiskpaj har jag aldrig gjort förut så det ska bli spännande att se hur den blev.
Smakar lunchen bra i morgon ska jag se till att lägga ut recept!
Någon som har ett bra recept på tonfiskpaj?
Vad har ni för favoritpaj?
Bakelserutor
4½ dl socker
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 dl mjölk
200 g smör, smält
Fyllning:
3 dl kall marsankräm
200 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
300 g mandelmassa
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst, tillsätt sedan det övriga ingredienserna, sist det avsvalnade smöret.
Bred smeten på bakplåtspapper i långpanna.
Grädda ca 15 minuter, 200º.
Rör samman ingredienserna till smörkräm.
Blanda matskedsvis ner smörkrämen i marsankrämen.
Bred på fyllningen när kakan har svalnat.
Garnera med finriven mandelmassa och sikta över kakao eller o'boy.
Skär i passande rutor.
Receptet kommer från boken baka i långpanna.

Jag är med och tävlar!
Hembakat!

Nu så!
När jag var till affären första gången idag så hade de inte fått tidningarna än.
Men skam den som ger sig.;-) Jag åkte dit en gång till med risk för att göra bort mig...
I morgon hoppas jag på att prova några recept ur denna. Dags att kika på innehållet nu!
Vad tycker ni andra om tidningen? Brukar ni köpa den?
Blåbärsbullar

24 Bullar enligt receptet men jag gör flera för jag vill inte ha så stora.
Deg:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
Fyllning:
200 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
2½ dl blåbär
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse
Ägg till pensling
1 näve mandelspån
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter.
5. Blanda smör, råsocker och malen kanel till en krämig fyllning.
6. stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta som är ca 1 cm tjock.
7. Bred ut hälften av smörkrämen över degen.
8. Blanda bären med florsocker och majsstärkelse i en skål.
9. Strö hälften av bären över degen och rulla ihop till en rulle.
10. Skiva rullen i 3-4 cm tjocka skivor. Gör en rulle till.
11. Lägg skivorna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
12. Sätt ugnen på 200 grader.
13. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
14. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
15. Grädda bullarna gyllene långt ner i ugnen i ca 10 minuter.
Receptet är från Leila Lindholms A piece of cake
Saffransbullar med mandelmassa

Ca 40 bullar.
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
2 påsar saffran
14-15 dl vetemjöl (840-900g)
Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör
1 apelsin, rivet skal
Pensling:
1 ägg
Garnering:
1 påse mandelspån (50 g)
Gör så här:
1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37º.
Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills det löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig till den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäck ca 40 min.
3. Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk oc dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en platta ca 40*30 cm.
Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
5. Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.
Jättegod fisksås
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk fiskbuljong
1 tsk vitlökskrydda
Koka upp.
Gott till alla sorters fisk!
Bananoffeepaj
1 pkt digestivekex (400 gram)
150 gram smör
3 skivade bananer
2 dl vispgrädde
1 dubbeldajm
GÖR SÅHÄR :
Lägg ner burken med kondenserad mjölk i en rymlig kastrull. Slå på vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka 2 timmar. Fyll på mer vatten allteftersom det ångas bort. Burken ska hela tiden ligger under vattenytan, annars riskerar den att explodera och du får kolasås i hela köket!
Förbered botten. Krossa digestivekexen i mixer eller för hand med kavel & påse! Smält smöret och blanda ihop med digestive. Tryck ut smulorna i botten på en rund form med löstagbara kanter (ca 28 cm diam). Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen. Täck med folié och ställ i kylen så länge.
När burken kokat i 2 timmar, spola kallt vatten i kastrullen och låt den stå så och svalna ordentligt.
Nu är det dags att montera ihop pajen. Öppna burken som nu innehåller kolasås och täck digestive-bottnen med detta. Skiva 3 bananer och fördela ovanpå. Täck med ett lager grädde och toppa med ytterligare skivade bananer + krossad daim! Njut av världens godaste paj!
Bärsmulpaj med mazarinfyllning
Pajbotten
125 g smör, kallt
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk socker + 1 krm salt
Smulor
0.25 dl socker
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 dl vetemjöl
35 g smulor, kallt, skuret i tärningar
Mazarin- och bärfyllning
50 g smör, rumstempererat
1 dl socker + 1 tsk vaniljsocker
200 g mandelmassa
2 st ägg
1 msk vetemjöl
1 msk socker + 1 msk maizena
4 dl blandade bär, t ex hallon, blåbär och jordgubbar
Gör så här
1. Pajbotten: Tärna smöret och blanda ihop alla ingredienser till pajbotten. Lägg degen i plastpåse och låt vila i kylen 1 timme.
2. Kavla ut degen och rulla upp den på brödkaveln.
3. Fodra en form, cirka 24 cm i diameter, jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel.
4. Sätt in formen i frysen 1 timme. Värm ugnen till 200 grader.
5. Ta ut formen ur frysen och grädda pajskalet i cirka 10 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
6. Smulor: Blanda hastigt ihop smulingredienserna till en grynig massa.
7. Mazarin- och bärfyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner.
8. Rör i ett ägg i taget. Vänd i mjölet och fyll pajskalet med mazarinmassan.
9. Blanda maizena och socker, vänd ner bären och fördela dem över mazarinmassan.
10. Strö över smulorna och grädda i 25-30 minuter.
Recept från recept.nu
Mammas rabarberpaj
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
Fyllning: 2 ägg
1½ dl socker
3 msk smält margarin
1 msk vetemjöl
3 dl rabarber i små bitar
Förgrädda pajskalet i 200º 8-10 minuter
Vispa ägg och socker pösigt, blanda i resten.
Grädda i 200º ca 25 minuter.
Bananpaj
2 msk kanel
2 dl socker
4 dl vetemjöl
smör eller margarin
Gör så här:
Smörj en ugnsäker form, skiva i bananerna och strö över kanelen. Blanda mjöl och socker väl. Täck bananerna med blandningen. Hyvla margarin eller smör med osthyvel och täck över blandningen väl.
Grädda i 225-250° tills pajen fått fin färg.
Rositas paj
2 1/2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
ev. vaniljsocker
100 g smält smör
1 ägg
Blanda allt ev. hackade nötter eller mandel.
Valfri frukt i skivor.
Gräddas i 175 grader i ca 30 min.
Amerikansk äppelkaka
2 1/2 dl socker
3 st ägg
Rivet skal av 1/2 citron
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk eller grädde
Garnering:
3-4 st äpplen
1-2 msk socker
1 tsk malen kanel
Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst, gärna med elvisp.
Tillsätt ett ägg i sänder under omrörning.
Smeten kan bli grynig men den blir slät när mjölet rörs i.
Smaksätt smeten med citron.
Blanda mjölet och bakpulvret.
Rör ned mjölblandningen i smeten och rör den jämn.
Tillsätt vätskan.
Bred ut smeten i en smord, bröad, rund form, ca 24 cm i diameter, gärna med avtagbar kant.
Skala äpplena, kärna ur och skär dem i klyftor.
Tryck ned dem i smeten.
Strö över sockret blandat med kanel.
Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-50 min.
Låt kakan svalna något i formen innan kakan lossas eller stjälps upp på galler.
Servera kakan i bitar med mjukrörd glass eller vispad grädde som tårta eller glass.
Recept av: Kristina 1/9-02
Drottningkaka

400 gram mjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl socker
200 gram smör
1 ägg
Fyllning:
Blåbär & hallon
Gör så här:
Blanda alla torra ingridienser.
Tillsätt smör och ägg.
Arbeta degen så den blir grynig.
Lägg drygt hälften av degen på bakplåtspapper.
Strö blåbär och hallon över kakan och täck med resten av degen.
Grädda ca 25 min i 185 grader.
Servera gärna med glass.
Ur: Långpanneboken
Från Ulrika 060625
Jordgubbsblixt
1 dl vit sirap
250 gram mascarpone
1 dl mandelbiskvier
Gör så här:
Mixa allt utom biskvierna.
Blanda i biskvier.
Lägg upp i glas och ät direkt eller ställ den med fördel i frysen en halvtimme innan servering.
Laxpudding
Lax 400 gram
Skalad potatis 8-10 st
Gul lök 1 st
Finklippt dill ½ dl
ÄGGSTANNING:
Ägg 4 st
Mjölk 4 dl
Vitpeppar 1 krm
Smörj formen.
Skär fisken i skivor eller strimlor.
Skär potatis och lök i skivor.
Varva fisk, lök, dill och potatis i formen, avsluta med potatis.
Vispa samman ägg, mjölk och peppar.
Häll äggstanningen i formen.
Grädda i 225ºc tills puddingen stannat. (ca 45-60 min)
Ät med sallad till!
Malins firre
Häll en burk creme fraiche i en kastrull.
1½ dl fil
gräslök
1 fiskbuljong
½ grönsaksbuljong
2 tsk fransk senap
5 bitar av fisken låt koka i såsen tills fisken är färdig kanske 20 minuter.
Rotsaksgratäng
8 portioner
2 tsk olja eller flytande margarin
1 kg medelstora potatisar
2 morötter
1 stor palsternacka
ca 15 cm purjolök
2-3 tsk örtsalt
1/2 tsk basilika
2 dl riven ost
1 dl matlagningsgrädde
2 dl lättmjölk
Smörj formen. Skala och strimla alla rotsaker. Strimla purjon.
Varva allt med örtsalt, basilika och riven ost. (spara lite till att ha på sen)
Avsluta med kryddor. Häll över vätskan, strö över osten.
Grädda ca 50 min i 200 grader.
Grannens kullakakor

200 g smör eller margarin
1½ dl strösocker
2 äggulor
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Maräng
2 äggvitor
2 dl strösocker
100 g hasselnötter, malda
Garnering
20 st hasselnötter
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda smör, socker, äggulor, vetemjöl och vaniljsocker.
3. Arbeta ihop ingredienserna och forma degen till en rulle.
4. Skär rullen i 20 bitar och lägg dem i vanliga bullformar av papper.
5. Vispa äggvitor och socker till en fast marängsmet.
6. Blanda ner de malda nötkärnorna. Klicka marängsmet ovanpå degen i formarna. Garnera med en hasselnöt.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 30-40 min.
Vaniljkaka
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Smörj och bröa en rund form. Häll i smeten och
grädda kakan i 175º i ca 30 min.
Låt kakan svalna så att den går att dela på mitten.
Koka:
125 gram smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
När du delat kakan och kokat ihop smör, mjölk och vanilj så dränk in kakan i det.
Och när kakan är helt sval så sikta över lite florsocker.
Fransk nougat
Ca: 100 bitar
1½ dl sötmandel
5 dl socker
1 krm salt
1½ dl ljus sirap
1¼ dl vatten 2 äggvitor
Till garnering: Florsocker
Gör så här:
1. Rosta mandeln lätt i torr stekpanna.
2. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en gryta. Koka kraftigt utan lock till 150º. Lyft grytan från värmen.
3. Vispa äggvitorna till fluffigt skum med elvisp.
4. Häll ner den varma sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar kraftigt.
5. Fortsätt vispa tills massan är tjock, seg och slät, cirka 10 min. Ju längre du vispar, desto segare och fastare nougat får du.
6. Blanda ner de rostade mandlarna i smeten.
7. Häll upp smeten i en form, ca 20x30cm, med lätt oljat bakplåtspapper i. Tryck ut den jämnt i formen med lätt oljade händer.
8. Låt nougaten vila i rumstemeratur ca 6 timmar, tills den är hård och kall. Skär den i mindre bitar. Förvara i burk med lock. Pudra nougaten med florsocker så klibbar den inte ihop så lätt.
Från tidningen Allt om mat
Glögg- och pepparkaksbollar
50g smör
30g mandelmassa
2msk glögg
Att rulla i:
100g ljus block
Finsmulade pepparkakor, kör i mixer.
2msk kakao
Smula pepparkakorna, blanda med smöret, glöggen och mandelmassan.
Rulla bollar och ställ kallt.
Smält chokladen.
Rulla bollarna i chokladen.
Därefter i pepparkakssmulorna som blandas med kakaon.
Ställ på smörpapper svalt.
Chokladtryffel

40st
100 g smör
1¼ dl florsocker
125 g mörk choklad
2 msk kakaopulver
(1-2 msk whisky)
1. Rör smöret poröst tillsammans med socker.
2. Smält chokladen i vattenbad. Häll den något avsvalnade chokladen ner i smörblandningen under omrörning. Tillsätt kakaopulver och smaksätt eventuellt med spriten.
3. Spritsa ut smeten i små folieformar. Låt tryffeln stelna i kylen och förvara den sedan kallt.
Frasgodis
100 gram smör
200 gram blockchoklad
5 dl cornflakes
ev. rivet skal av en halv apelsin
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
Bryt chokladen i bitar och lägg dem i smöret.
Rör tills chokladen smält. Tillsätt cornflakes och ev. rivet apelsinskal.
Skeda upp godiset i klickar på en bricka med smörgåspapper.
Ställ i kylen för att svalna
Lägg godiset i en burk och förvara dem i kylskåp.
Malins kyckling i Tortilla
1. Stek kyckling i bitar.
2. Koka ihop:
1 burk creme fraiche till 2 tortillabröd
några jalapenos
chilikrydda
cayennepeppar
salt
ev. lite tomatpure
3. Ha i kycklingen i röran
4. Häll i alltihopa i tortillabröden
5. Ha riven ost och skivade tomater uppepå.
6. Ha i ugnen på 225° i ca 10 minuter. (högst)
Bara så att osten smälter.
Agnetas kyckling
1-2 röda paprikor
1 dl mangochutney
1 vitlöksklyfta
2-2½ tsk sambal oelek
3-4 dl cremefraiche
1-2 bananer
2 dl riven ost
garnering paprika och örtkryddor.
Bryn fileerna i ugnen, krydda skär och lägg i en form.
Hacka paprikan och lägg den på kycklingen.
Rör creme fraiche, kryddor, mangochutney + mosad banan.
Bred röran över kycklingen och paprikan.
Strö på riven ost och gratinera i 15 minuter 225º i mitten av ugnen.
Garnera.
Bjud sallad och kokt ris till!
Chokladmacaroner med gräddkolakräm

ca 30-35 Macarooner
Macarons
150g fint, fint malen Mandel
150g Florsocker
25g Kakao
120g Äggvitor, uppdelat i två skålar
35g Strösocker
150g Strösocker till sockerlag
50g Vatten till sockerlag
Gör så här
Blanda fint malen mandel, siftat florsocker och kakao i en bunke. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter. Rör i 60g äggvita i mandel, florsocker- och kakaoblandningen. Vänd i den italienska marängen och rör ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt macaronerna vila på plåten i minst en halvtimma. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i 150 grader, ca 11-14 min.
Receptet har jag hittat hos Kalasgott.
Idag har Nelly och jag bakat!
Hon tycker precis som mig att det är roligt att baka!
Idag gjorde vi brysselkex med blått pärlsocker och hallonsylt. Vi gjorde även toscarutor.
Vi hade sedan äran och fick bjuda min syster och hennes barn på nybakt!:-)
Chokladtårta

Tårtbottnar:
2 dl mjölk
1 dl kakao
1 dl strösocker (till chokladmjölken)
1 krm salt
150 g smör
1 dl strösocker (att röra ihop med smöret)
1 ½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
Fyllning:
1 ½ dl vispgrädde
2 bananer
Glasyr:
60 g mörk blockchoklad
75 g smör
½ dl strösocker
2 msk mjölk
Garnering:
Chokladströssel men jag hade pralinströssel på.
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
Häll mjölk, kakao, strösocker och salt i en kastrull och koka upp. Rör om då och då så det blir en fin chokladsmet. Låt chokladmjölken svalna.
Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter och med löstagbar kant.
Rör rumsvarmt smör och strösocker poröst, använd gärna elvisp. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning, gärna med elvisp (kör bara några sekunder till en jämn smet). Häll sedan i chokladmjölken och vetemjöl och rör ihop allt till en smet (går bra med elvisp på låg hastighet).
Häll smeten i den bröade formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna med handduk över.
Dela kakan i två bottnar. Lägg den ena bottnen på ett tårtfat. Vispa grädden. Mosa eller skär bananerna i skivor. Bre lite av grädden på bottnen. Lägg på bananerna och sedan resten av grädden. Lägg sedan på den andra bottnen.
Gör glasyren genom att smälta chokladen på svag värme tillsammans med smöret och sockret. Tillsätt mjölken. Ställ sedan glasyren kallt så att den blir tjockare och mer tungrörd så att det blir lättare att bre på den på tårtan (annars rinner den bara av). Ställ gärna kastrullen i kallt vattenbad så svalnar den ganska snabbt. Rör om i den under tiden. Först händer inget men sedan blir den snabbt mycket tjockare.
Bred på glasyren och strö över chokladströssel.
Låt tårtan stå kallt.
Min nya fina receptblogg!
Ju fler som kommer följa och kommentera bloggen desto mer kommer det hända i den!
Än är den inte helt färdig men jag kunde inte hålla mig från att "visa" den nu längre.
Det ska in en fin banner förstås och så ska jag få hjälp med en receptlista.
Tror att det kommer bli så att jag skriver lite om det jag bakat i kategorin allmänt. Receptet kommer sen ligga under sin kategori t ex. om jag bakat saffransbullar så hittar man receptet under bullar.
Om man sen letar efter samma recept en gång till kan man gå in på "alla recept" och klicka på det där.
Ja, jag tror ni förstår.;-)
Det ska iaf bli väldigt skoj att komma igång här nu. Hoppas det blir många som följer!
Välkommen in!
Festlig gryta
300-400g benfritt fläskkött från filé, bog eller skinka
1 gul lök
200g svamp, t ex champinjoner, färska eller frysta
2 msk margarin eller smör
½ tsk salt
1 krm svart- eller vitpeppar
1 msk vetemjöl
2 dl svampbuljong (tärning + vatten)
100g rökt skinka
1-2 msk tomatpuré 1 tsk paprikapulver
1 dl grädde
Gör så här:
Skär köttet i drygt en cm tjocka strimlor.
Skala och hacka löken.
Borsta färsk svamp, skölj den om det behövs och skiva den.
Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn köttet på ej för stark värme och lägg över det i en gryta.
Lägg svampen i pannan och låt det mesta av vätskan koka in.
Fräs den sedan med löken i lite fett en god stund.
Blanda det med köttet.
Strö över salt, peppar, vetemjöl och rör om.
Späd med buljong och koka upp under omrörning.
Klipp den rökta skinkan i strimlor direkt i grytan.
Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och grädde.
Koka under lock på svag värme, fläskfilé ca 10 minuter, bog eller skinka ca 20 minuter.
Smaka av.
Receptet har jag fått av Lisa L som hittat det på recepten.se
Stekt spaghetti
300g kassler eller falukorv
1 gul lök
2dl majs
2dl gröna ärtor
1 stor burk skivade chamoinjoner eller 200g färska
4 ägg
salt och peppar
Koka spagettin och skär köttet i tärningar.
Hacka lök.
Stek lök, majs, ärtor, champinjoner och köttet.
Ta ur det ur pannan och stek spagettin med uppvispade ägg.
Blanda ihop.
Kassler med spenat och spaghetti

375g hackad spenat
1dl buljong (ca 1tsk av alpnaerings)
25g margarin
1msk vetemjöl
ev 1 vitlöksklyfta
2-3dl riven ost
½tsk salt
1½krm svartpeppar
150g skinka eller kassler
Lägg spenaten i en kastrull och häll på buljongen.
Låt spenaten tina på svag värme under lock.
Blanda fett och mjöl och rör ner det i spenaten.
Koka under omrörning på svag värme i 3-5 minuter.
Pressa ner vitlöken och blanda ner osten, salta och krydda.
Låt såsen stå på svag värme tills osten har smält.
Skär skinkan i tärningar och blanda ner i såsen.
Häll såsen över kokt spaghetti och blanda.
Kasslermaträtt
2-3 vitlöksklyftor
2-3 krm cayennepeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
50 g riven ost
2-3 paprikor, olika färger
Gör så här:
Hacka paprika och lägg på kasslerskivor.
Blanda allt utom osten i en skål.
Höll över och lägg på osten.
225 grader i ca 30 min
Lindas färsfavorit
500 gram köttfärs
2 msk smör eller margarin
2 vitlöksklyftor
2 tomater
½ dl chilisås
½ dl vatten
1 tsk oregano
4 stänk tabasco
sat, peppar
1 pkt tortillachips, 150 gram
1 grön squash
Kall ostsås:
100 gram färskost t ex philadelphia
1 dl lätt creme fraiche
½ tsk örtsalt
1 pressad vitlöksklyfta
Dekoration:
20 svarta urkärnade oliver
Ugn 250ºC
Gör så här:
1. Skala och hacka löken fint. Stek lök och köttfärs i matfettet, pressa över vitlök. Tärna tomaterna.
Tillsätt dem samt chilisås och vatten. Låt småputtra under omrörning. Smula ner oregano och tillsätt tabasco. Smaka av med salt och peppar.
2. Smörj en ugnsfast form. Lägg tortillachips i botten. Skiva squashen tunt och lägg ovanpå. Fördela köttfärsröran överst. Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter.
3. Mixa ingredienserna till den kalla ostsåsen. Ta formen ur ugnen. Ringla över ostsåsen. Dekorera med oliver.
Chokladmuffins

12 Stora härliga muffins fyllda av choklad.
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1½ dl kakao
2½ dl strösocker
1¼ dl flytande margarin eller 125g smält, avsvalnat smör
2 dl mjölk
2 ägg
150g ljus blockchoklad eller Marabou mjölkchoklad (Jag tog Marabou mörk mjölkchoklad)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Ställ ut stora muffinsformar på en plåt eller i ett muffinsbleck. Alternativt smörj ett muffinsbleck.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
3. Vispa ihop margarin, mjölk och ägg i en skål. Rör ner det i mjölblandningen.
4. Fördela smeten i de 12 muffinsformarna eller i blecket.
5. Dela chokladen i stora bitar och tryck ner dem i smeten.
6. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 25-30 minuter.
Recept från tidningen hembakat
Lättsockerkaka till tårtbotten (Karro)
4 äggvitor
4 äggulor
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vispa gulor och socker till en ljusgul smet.
Rör ihop gulor och vitor.
Tillsätt mjöl blandat med bakpulver.
Grädda i nedre delen av ugnen 175ºc ca 40 min.
Rosendals morotstårta
3 ägg
3½ dl socker
4 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2½ dl raps- eller solrosolja
4 dl rivna morötter
Glasyr:
200 gram smör
200 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
1 citron, pressad juice och rivet skal
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175ºC
2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Häll ner olja och de rivna morötterna i smeten. Tillsätt därefter mjölblandningen.
3. Häll smeten i en smord och bröad kakform, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.
4. Smält smöret och låt det svalna. Blanda med övriga ingredienser till glasyren. Bre på kakan när den har svalnat.
Brödig kardemummakaka
3 tsk kardemummakärnor
6 dl mjöl
2 dl socker
2,5 tsk bakpulver
3 dl mjölk alt. fil eller gräddfil
1,5 msk pärlsocker
Sätt ugnen på 200°c
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1,5 liter.
Smält smöret.
Stöt kardemumman i en mortel.
Blanda mjöl, socker,kardemumma och bakpulver i en bunke.
Blanda ner smör och mjölk.
Fördela smeten i formen och strö över pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.
Pröva med en sticka, kakan ska vara torr i mitten.
Kladdkaka med glasyr
100 g matfett
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
4 msk kakao
2½ tsk vaniljsocker
3 dl socker
2 ägg
GLASYR:
1 msk snabbkaffe
2 msk vatten
2 dl florsocker
GARNERING:
grädde och ev. bär
1. Smält matfettet. Blanda alla ingredienserna i en skål till en slät smet. Häll i smord form, 23 cm i diam.
2. Grädda i 175º, 18 min. Låt svalna. Lös upp kaffet i vattnet och blanda med florsocker till en glasyr. Bred den över kakan, garnera med grädde och ev bär.
Tid: 40 min
Chokladrutor
400 gram margarin
6 dl socker
Rör ihop utan att smälta margarinet.
Bytta 2:
Vispa ihop 6 ägg och 2 dl mjölk i en egen bytta.
Bytta 3:
4 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
4 tsk bakpulver
8 dl vetemjöl
Blanda växelvis i bytta 2 och 3 i bytta 1.
Häll i en smord och ströad långpanna.
Gräddas nederst i ugnen 30-40 minuteri 175 grader.
Glasyr:
Smält
150 gram margarin och
200 gram blockchoklad
Blanda sedan i 1 stort ägg
400 gram florsocker ca 6 1/2 dl.
Bre på och strö över strössel.
Jennies tårtbotten
50 gram margarin
1 1/4 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Smält margarinet och ha i mjölken.
vispa ägg och socker.
Blanda växelvis i vätskan och de torra ing. i äggblandningen.
Grädda 35-40 minuter i 175°
Mazarinkaka
3 ägg
3 dl socker
½ hg sötmandel (mald)
12 bittermandlar (mald)
2 hg smör (smältes)
2 dl vetemjöl
Smörj och bröa en rund sockerkaksform med löstagbar kant.
Vispa ägg och socker.
Ha i den malda mandeln, mjölet och det smälta smöret växelvis.
Grädda kakan i 150-175 grader i ca 60 min.
Rabarberkaka
3 dl socker
2 ägg
225 gram rabarber
3 dl mjöl
Allt blandas i kastrullen.
Gräddas i 175º ca 35-40 minuter.
Falsk tosca

3 ägg
3 dl socker
225 gram smält smör
3 msk vanilj
2,25 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Rör ihop ägg och socker, rör i resten av ingredienserna.
Grädda i långpanna 175º i nedre delen av ugnen tills den är nästan helt färdig.
Medans kakan är i ugnen:
Smält ihop
90 gram smör
3 dl socker
4,5 dl kokos
1,5 dl grädde
1,5 dl sirap
Höj värmen på ugnen till 200º Bre toscan över kakan och grädda ytterligare en stund, tills den fått en fin gyllengul färg.
Falsk tosca
6 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
2 tsk bakpulver
2 krm salt
175 gram smält smör
Toscasmet:
75 gram smör
2 dl socker
1½ dl grädde
1 dl sirap
1 påse kokos
Vispa ägg & socker poröst, blanda ihop alla övriga ingredienser.
Häll smeten på bakplåtspapper i långpanna.
Grädda i 12-15 min i mitten av ugnen i 200 grader.
Blanda samman alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull, koka upp under omrörning.
Tag ut kakan, bred toscasmeten över kakan och grädda ytterligare i 10 min.
Låt kakan kallna. Skär i bitar.
Sega chokladrutor
250 g smör
1 l havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl ljus sirap
5 dl socker
2 ägg
1 dl kakao
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Smält smöret i en stor gryta och rör ner övriga ingredienser.
Det blir en smulig deg, rör noga!
Platta ut den i pappersklädd långpanna och grädda i 175 graders ugnsvärme tills den får lite färg.
Den stelnar och blir seg när den svalnar.
Skär den i rutor när den är ljummen.
Recept från boken blixtkakor
Blåbärsmuffins

4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
25 g smält smör eller margarin
1½ dl mjölk
1 ägg
2 dl blåbär
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225º. Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt det smälta smöret.
2. Vispa mjölk och ägg. Rör ner äggblandningen i mjölet.
3. Vänd försiktigt ner blåbären i smeten.
4. Klicka ut smeten i 12 muffinsformar (eller i en muffinsplåt).
5. Grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter.
6. Pudra eventuellt lite florsocker över muffinsarna innan servering.
Recept från tidningen Hembakat
Marie-Annes kardemummakaka

2 Ägg
1½ dl strösocker
1½ dl mjölk
1 msk smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
1 msk kardemumma
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker.
2. Låt mjölken koka upp med smöret och tillsätt detta i äggsmeten.
3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och rör ner det i smeten.
4. Smörj och bröa en sockerkaksform. Grädda kakan i 25-30 min. Känn med en sticka om den är klar.
Recept från tidningen Hembakat