Chokladtårta

Recept på en god tårta med chokladbottnar, fyllning med banan, grädde och chokladglasyr! 


 
Tårtbottnar:

2 dl mjölk
1 dl kakao
1 dl strösocker (till chokladmjölken)
1 krm salt
150 g smör
1 dl strösocker (att röra ihop med smöret)
1 ½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllning:

1 ½ dl vispgrädde
2 bananer
Glasyr:
60 g mörk blockchoklad
75 g smör
½ dl strösocker
2 msk mjölk

Garnering: 

Chokladströssel men jag hade pralinströssel på.
 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.


Häll mjölk, kakao, strösocker och salt i en kastrull och koka upp. Rör om då och då så det blir en fin chokladsmet. Låt chokladmjölken svalna.


Smörj och bröa en form ca 24 cm i diameter och med löstagbar kant.


Rör rumsvarmt smör och strösocker poröst, använd gärna elvisp. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning, gärna med elvisp (kör bara några sekunder till en jämn smet). Häll sedan i chokladmjölken och vetemjöl och rör ihop allt till en smet (går bra med elvisp på låg hastighet).


Häll smeten i den bröade formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna med handduk över.


Dela kakan i två bottnar. Lägg den ena bottnen på ett tårtfat. Vispa grädden. Mosa eller skär bananerna i skivor. Bre lite av grädden på bottnen. Lägg på bananerna och sedan resten av grädden. Lägg sedan på den andra bottnen.


Gör glasyren genom att smälta chokladen på svag värme tillsammans med smöret och sockret. Tillsätt mjölken. Ställ sedan glasyren kallt så att den blir tjockare och mer tungrörd så att det blir lättare att bre på den på tårtan (annars rinner den bara av). Ställ gärna kastrullen i kallt vattenbad så svalnar den ganska snabbt. Rör om i den under tiden. Först händer inget men sedan blir den snabbt mycket tjockare.


Bred på glasyren och strö över chokladströssel.
Låt tårtan stå kallt.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0