Goda saffransbullar i långpanna (Gluten och äggfria)
150 gram smör
5 dl mjölk
1 gram saffran (2 pkt)
2 tsk fiberhusk
50 gram jäst, helst för söta degar
1 dl socker
0,5 tsk salt
11-12 dl glutenfri mjölmix (Finax)
Fyllning:
200 gram Philadelphiaost
150 gram smör
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
garnering:
Blanda mörk sirap med lite vatten
pärlsocker att strö över
GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret häll på mjölken o värm till 37 grader, blanda i saffran och fiberhusk och låt svälla en liten stund. Smula jästen i en bunke/assistentskål o häll över degvätskan. Blanda i övriga ingredienser o blanda väl (ca 5 minuter i maskin). Degen ska vara ganska lös. Häll/bred ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna. Låt jäsa övetäckt, ca 30 min. Under tiden gör du fyllningen.
2. Rör samman alla ingredienser till fyllningen. När degen jäst klart gör du hål/gropar i den. Fördela hål/gropar över hela degen. Fyll hålen med fyllningen (enkelt med sprits). Pensla med sirapsblandningen o strö över pärlsocker. Grädda i 225 grader ca 12-15 min.
3. När brödet svalnat något skär du ut bitar/rutor/trianglar efter din smak. Går utmärkt att frysa dem.
Var det de där jag bjöds på? Svingoda i så fall!!!
Ja, det var såna bullar fast utan saffran då!
Åh vad smart att göra saffransbullar i långpannan! De är jättesvåra att få till bra glutenfria annars tycker jag. Saffranet gör ju att brödet gärna blir torrare än vanligt, på det här viset går det ju att göra degen betydligt lösare för att undvika detta. Tack för kanontips, ska definitivt testas!! Anki