Virginias hallongrottor

Lakritskola

Ingredienser
100 g smör
2 dl grädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
½ tsk kakao 2 tsk lakritspulver
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Smält smöret. Rör ner grädde, socker, sirap och vaniljsocker samt kakao, lakritspulver och salt.
Låt koka tills smeten når 122 grader.
Häll därefter upp kolasmeten i en bakplåtspappersklädd form och låt svalna lite. Skär sedan bitar i önskad storlek, förvara i kylen.
Twixkaka

Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Botten:
4 dl Mjölmix (Semper finmix) eller vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör
Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap Garnering:
200 gram mjölkchoklad
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredienser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 30-40 minuter på låg värme.
(gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg)
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt medan du smälter mjölkchokladen och sedan breder ut detta över den svala kolafyllningen.
Låt stå svalt.
Kakan ska förvaras svalt. Ta fram ca 20 minuter innan den serveras.
Ursprungsreceptet kommer från Jennys matblogg
Pepparkaksbiskvier

20-25 st
Bottnar:
200 g kall mandelmassa
1 dl strösocker
1 äggvita
Fyllning:
175 g smör
3.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
1 tsk mald kanel
2 krm malda kryddnejlikor
2 krm mald ingefära
0.5 msk kallt kaffe
1 äggula
Glasyr:
200 g smält mörk choklad
2 tsk smält smör eller lite rapsolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Bottnar: Riv mandelmassan och blanda den till en smet med sockret och äggvitan.
Forma bollar av smeten och lägg dom på bakplåtspappersklädd plåt. Fukta händerna under vattenkranen så går det lätt att forma bollarna! Platta till bollarna lite.
Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 14 minuter.
Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till en krämig smet. Bred smeten på bottnarna. Ställ biskvierna kallt i ca 1 timme.
Glasyr: Blanda smält choklad och smör eller olja. Doppa biskvierna i chokladen och låt stelna.
Originalreceptet kommer från tidningen Hembakat.
Världens godaste saffranskladdkaka

2 3/4 dl strösocker
1 1/2 dl riven mandelmassa
2 1/4 dl Finax gul/orangea mjölmix eller om man tål vetemjöl
3 ägg
5 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
135 g smält smör
1 bit bitsocker
1 påse saffran á 0,5 g
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra/bröa en form med avtagbar botten. (Glutenfritt ströbröd om det behövs eller kokos är också gott) Stöt sockerbiten ihop med saffranet i en mortel (har man ingen mortel så häll saffranet i det smälta smöret). Blanda sedan ihop alla ingredienserna utan att vispa, tillsätt det smälta fettet sist.
Häll smeten i formen.
Grädda i 30-35 minuter i mitten av ugnen